Πολιτισμός

«Ανεκτίμητα: νομίσματα και άλλες αξίες»

Ανασκαλεύοντας τα νομίσματα και τις αξίες στη Νομισματική Συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου

Πολύ συχνά αναζητούμε απαντήσεις στο παρελθόν. Απαντήσεις στα ερωτήματά μας για την ιστορία, τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς. Ένας λόγος είναι ότι στρέφουμε το βλέμμα πίσω, αναζητώντας διδάγματα από το παρελθόν. Άλλος λόγος είναι για να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας, των ανθρώπων και των συνηθειών του.

Αυτήν τη φορά στρέφουμε το βλέμμα πίσω, σε κάτι που αξίζει πραγματικά να μάθουμε, εμείς και κυρίως τα παιδιά μας. Στην ιστορία του κυπριακού νομίσματος και των ανθρώπων που τα δημιούργησαν. Σίγουρα μέσα απ’ όλα αυτά έχουμε κάτι να μάθουμε.

Ίσως και να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα «Τι έχει αξία τελικά;».

Αυτό το ερώτημα, και πολλά άλλα, προσπάθησαν να απαντήσουν τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-14 ετών (E’- Στ’ Δημοτικού & Α’- Β’ Γυμνασίου), σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Ανεκτίμητα: νομίσματα και άλλες αξίες».

Οι παιδικές και εφηβικές σκέψεις ξεδιπλώθηκαν, ο όμορφος διάλογος άρχισε, τα ερωτηματικά απαντήθηκαν ή ακόμη και τέθηκαν κάτω, για προβληματισμό και ανατροφοδότηση.

Το πρόγραμμα, για όσους το παρακολούθησαν, μας ωθεί να συγχρονιστούμε με το σήμερα, ειδικά μέσα στο πλαίσιο ενός μουσείου, και να πετύχουμε ανασκαλίζοντας βαθιά, λίγο από περιέργεια για το παρελθόν, λίγο από ενδιαφέρον για το σήμερα, να «παντρέψουμε» το παρόν και το μέλλον.

Το αποτέλεσμα ήταν επίσης εντυπωσιακό. Όσα παιδιά, ήδη, συμμετείχαν στο πρόγραμμα και όσα προγραμματίζουν να το παρακολουθήσουν, αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια της αξίας, μέσα από τη γνωριμία τους με τη Νομισματική Συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Η περιπλάνηση είναι μια ευκαιρία για να συνθέσουν νέες αναγνώσεις των εκθεμάτων, εκεί όπου οι κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις ενδυναμώνονται και μεταλλάσσονται, δίνοντας χώρο στα παιδιά να βρουν σημεία επαφής και σύνδεσης με τα αντικείμενα.

Αναδεύοντας τις αξίες

Όλοι μαζί, παιδιά και εκπαιδεύτρια, αναδεύουν αξίες υλικές και άυλες, ιστορικές και σύγχρονες, συναισθηματικές και γνωστικές, ανταλλακτικές και πολύτιμες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, εικαστικές πρακτικές και ομαδική εργασία, τα παιδιά προσκαλούνται να συνδεθούν με τα εκθέματα, να συναναστραφούν με τα αντικείμενα και τις ιστορίες τους - στην προκειμένη με τα νομίσματα, καλούνται να αξιολογήσουν μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα το ανεκτίμητο, της γνώσης, της έκφρασης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ταυτότητας.

Κάθε τέλος μιας τέτοιας συνάντησης έρχεται ως δώρο καθώς οι λέξεις των παιδιών και των εφήβων μιλούν για το μέλλον. Το βλέμμα τελικά δεν πρέπει να μένει ποτέ κολλημένο σε μια κατεύθυνση, πρέπει να κινείται διερευνητικά και ασυγκράτητα. Να εκμεταλλεύεται τη στερεοσκοπική του ικανότητα, ξεπερνώντας ακόμα τη φυσική των τριών διαστάσεων και να διαπερνά το πριν, το τώρα, το μετά. Οι ιδέες και η φαντασία των παιδιών ταξιδεύουν, ανενόχλητες πια σε κάθε γωνία του φίλου χρόνου, στον μαγικό - πλέον - χώρο του Μουσείου.

Σε αυτό το όμορφο ταξίδι μάς συντροφεύει η Μυρτώ Αριστείδου, εικαστικός/μουσειολόγος και παιδαγωγός, ερμηνεύτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανεκτίμητα: νομίσματα και άλλες αξίες» που ξεδιπλώνει τον εσωτερικό της διάλογο για τον χρόνο, το Μουσείο, τα εκθέματα και τη μουσειακή εκπαίδευση.

Συντελεστές:

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος:

Δέσπω Πασιά (UCL – Institute of Education)

Δέσποινα Καταπότη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διαδραστικές Ψηφιακές Εφαρμογές :

Παναγιώτης Κυριάκου (RISE ίδρυμα έρευνας)

Animation:

Ηλέκτρα Χρυσάνθου

Επιστημονική Συνεργάτις:

Ευαγγελινή Μάρκου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα)

Συντονισμός και παραγωγή:

Δέσπω Πασιά

Διάρκεια: Μέχρι τον Ιούνιο 2020

Για μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ & Β’ Γυμνασίου

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 22 128175.