Πολιτισμός

ART AERI: Ούγος Α΄ της Κύπρου

Ο Ούγος Α΄ της Κύπρου γεννήθηκε το 1193 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1218. Ήταν Βασιλιάς της Κύπρου τα έτη 1205-1218 και ήταν o μικρότερος γιος και διάδοχος του Αμωρί Β΄ της Ιερουσαλήμ και της πρώτης συζύγου του Εσίβας του Ιμπελέν.

Η μητέρα του πέθανε αμέσως μετά τη γέννησή του. Ο Ούγος και οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του Γκυ και Τζων αρραβωνιάστηκαν της τρεις κόρες της Ισαβέλλας Α΄ της Ιερουσαλήμ. Ο Ούγος Α΄ ήταν ανήλικος όταν πέθανε ο ηλικιωμένος πατέρας του, έτσι κηδεμόνας του διορίστηκε ο Γουόλτερ του Μονμπελιάρ, σύζυγος της μεγαλύτερης αδελφής του Βουργουνδίας. Ο Γουόλτερ ανέλαβε ταυτόχρονα με την κυβέρνηση του βασιλείου και την ανατροφή του μικρού μονάρχη.

Ο Ούγος Α΄ ενηλικιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1210 και κάλεσε τον γαμπρό του να απολογηθεί με την κατηγορία ότι όταν ήταν ανήλικος τον ανάγκαζε να "ζει με στερήσεις". Απαίτησε από τον Γουόλτερ να του δώσει 240.000 χρυσά μπεζάντια με τη δικαιολογία ότι 200.000 υπήρχαν στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο όταν πέθανε ο Αμωρί Β΄ και 40.000 τού είχε δωρίσει ο πατέρας του. Ο Γουόλτερ του Μονμπελιάρ εξοργισμένος δραπέτευσε από την Κύπρο με τη βοήθεια του Βοημούνδου Δ΄ της Αντιόχειας και τον δέχτηκε ο νέος Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, Ιωάννης του Μπριέν. Ο Γουόλτερ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ ότι ο Ούγος Α΄ τον έδιωξε από το νησί και του έκανε κατάσχεση της περιουσίας του χωρίς απόφαση της Υψηλής Αυλής.

Ο Ούγος Α΄ έκλεισε συμφωνία με τους Σελτζούκους του Ρουμ, με την οποία οι Τούρκοι και οι Κύπριοι έμποροι θα μπορούσαν να κάνουν ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις δυο χώρες. Ανάγκασε την αδελφή του Ελβίς να χωρίσει με τον πρώτο σύζυγό της Όντο της Νταμπιέρ, που ήταν ευγενής του Γουόλτερ του Μονμπελιάρ, και να παντρευτεί τον αντίπαλο του Βοημούνδου Δ΄, Ραϋμόνδο Ρουπέν.

Ο Ούγος Α΄ ευνόησε σημαντικά τους Ιωαννίτες Ιππότες. Όταν ενηλικιώθηκε τους επέτρεψε να πωλούν και να αγοράζουν ελεύθερα τα προϊόντα τους στην Κύπρο και τους έστειλε και ενισχύσεις στη Συρία. Πέθανε στην Τρίπολη στις 10 Ιανουαρίου 1218 και τάφηκε αρχικά στην εκκλησία των Ιωαννιτών στην Τρίπολη και στη συνέχεια στην εκκλησία των Ιωαννιτών στη Λευκωσία.

Ο Ούγος Α΄ της Κύπρου παντρεύτηκε την Αλίκη της Καμπανίας, μεγαλύτερη κόρη της Ισαβέλλας Α΄ της Ιερουσαλήμ. Το ζεύγος απέκτησε τρία παιδιά. Την Μαρία των Λουζινιάν, τον Γκωτιέ Ε΄ του Μπριέν, που κυβέρνησε το Δουκάτο των Αθηνών, και την Ισαβέλλα της Κύπρου, που παντρεύτηκε τον Ερρίκο της Αντιόχειας και γιος τους ήταν ο Ούγος Γ΄ της Κύπρου και ο Ερρίκος Α΄ της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία