Υγεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό

Πόσο έτοιμη είναι να αντιμετωπίσει η Κύπρος τη νέα επιδημία;

Ξεπερνούν, πλέον, τους 250 οι νεκροί στην Κίνα από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι χθες, Σάββατο, ξεπέρασαν τα 2.100, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό του συνόλου των ασθενών σε κάτι λιγότερο από 12 χιλιάδες.

Εκατόν, περίπου, επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν εντοπιστεί πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, σε διεθνές επίπεδο.

Η εξέλιξη της επιδημίας

Παρά τα δρακόντεια μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας, εξαπλώθηκε σε αρκετές χώρες προκαλώντας δικαιολογημένη ανησυχία για την ταχύτητα εξάπλωσής του, με πολλές χώρες να κηρύσσουν η μια μετά την άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση ότι δύο Κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κορωνοϊό. Από την πλευρά της η Ρωσία, συμβουλεύει τους πολίτες της να αποφεύγουν να χαιρετούν ο ένας τον άλλο με χειραψία, με φιλιά ή αγκαλιές και να φορούν ιατρικές μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Στις 31 Δεκεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνει από τις κινεζικές Αρχές προειδοποίηση για εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν, 11 εκατομμυρίων, της επαρχίας Χουμπέι. Στις 7 Ιανουαρίου, μετά από κινεζικές αναλύσεις, εντοπίστηκε ένας νέος ιός, τύπου κορώνας (coronavirus). Τέσσερεις ημέρες μετά τον εντοπισμό του είδους αυτού του ιού, καταγράφεται και ο πρώτος θάνατος στην Κίνα. Στις 20 Ιανουαρίου επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς ότι η νέα ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ μία μέρα μετά εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ακολούθως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται την ύπαρξη κρίσης στην Κίνα. Ολόκληρη η πόλη Ουχάν και 56 εκατομμύρια κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι μπαίνουν σε καραντίνα. Διακόπτονται όλες οι μετακινήσεις, ματαιώνονται οι εορτασμοί για το κινεζικό έτος στο Πεκίνο και η Απαγορευμένη Πόλη κλείνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την επιδημία «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σε Παγκόσμιο Επίπεδο». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορωνοϊός «συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωσή του η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση». Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. Παρά τον διεθνή συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εντούτοις εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος περιορισμού ταξιδιών και εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Τα συμπτώματα και μέτρα προφύλαξης

Σύμφωνα με τις ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας, η συμπτωματολογία αφορά οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί. Η υποψία λοίμωξης από τον πιο πάνω νέο κορωνοϊό προϋποθέτει ταξίδι στην Κίνα, κυρίως σε περιοχές με μετάδοση, ή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά.

Ως εκ τούτου, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας συστήνουν μέτρα προστασίας. Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας, συστήνουν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ή με απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά, να καλύπτει το κοινό τη μύτη και το στόμα σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, η αποφυγή επαφής με μάτια, στόμα και μύτη με ακάθαρτα χέρια, η αποφυγή στενής επαφής, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα καθώς και η τακτική απολύμανση επιφανειών, όπως πάγκοι κουζίνας, πόμολα, πόρτες και παιχνίδια παιδιών.

Σε περιπτώσεις ατόμων τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές της Κίνας με αναφερόμενα κρούσματα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας συστήνουν την αποφυγή επαφής με ζωντανά ή νεκρά ζώα και τις εκκρίσεις τους, την αποφυγή αγοράς ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας), την συχνή παρακολούθηση κατάστασης της υγείας των ιδίων και ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων, όπως βήχας, πυρετός ή δύσπνοια, αποφεύγοντας περαιτέρω μετακινήσεις και ταξίδια, την αποφυγή επαφής με ασθενείς, ειδικά αν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, και την παρακολούθηση της υγείας των ιδίων μετά την επιστροφή από ταξίδι στην Κίνα και ειδικότερα από την πόλη Ουχάν, τις επόμενες δεκατέσσερεις ημέρες. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως πυρετό ή άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα από τη μέρα επιστροφής από την Κίνα, μέχρι και 14 ημέρες μετά, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι στον Προσωπικό Ιατρό ή στη Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας στα τηλέφωνα 22605601, 22605659 ή στον 24ωρο αριθμό 22887171 του Κέντρου Ελέγχου Κλήσεων.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Σε ανακοίνωσή τους την περασμένη Παρασκευή, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι σε συντονισμό με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τις Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, και στη βάση συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών, όπως τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης κυρίως στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας (αεροδρόμια, λιμάνια, οδοφράγματα), στην έκδοση σαφών οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για γρήγορη αναγνώριση και απομόνωση ύποπτων περιστατικών, στη δημιουργία πρωτοκόλλου μεταφοράς ύποπτου περιστατικού με ασθενοφόρα στους προκαθορισμένους χώρους διερεύνησης/νοσηλείας, σε ενεργοποίηση πρωτοκόλλων διερεύνησης και αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, σε έκδοση οδηγιών για πρόληψη μετάδοσης ή και διασποράς στους χώρους νοσηλείας, σε έκδοση πρωτοκόλλων διερεύνησης στενών επαφών ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε έκδοση ενημερωτικών υλικών και δελτίων με οδηγίες προς κοινό και ταξιδιώτες, και σε ενεργοποίηση ομάδας δράσης από τη Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της επιδημίας και προτείνει αναβάθμιση των μέτρων, όπου και εάν παραστεί ανάγκη.

Ύποπτο κρούσμα στην Κύπρο

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι Κινέζος πολίτης 22 χρονών που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και είχε επισκεφθεί την Κίνα τις προηγούμενες μέρες παρουσίασε συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού. Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μετά τη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων αποκλείστηκε η πιθανότητα Γρίπης Α. Ο Κινέζος πολίτης κρατήθηκε για νοσηλεία στην απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα, αν και οι ειδικοί φαίνονται να καθησυχάζουν για το ύποπτο κρούσμα ότι δεν πρόκειται περί κρούσματος που να σχετίζεται με κορωνοϊό.

Συνέρχεται η Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον τελευταίο να μεταφέρει τις ανησυχίες του για τους κινδύνους από την εξάπλωση του κορωνοϊού και την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν από κοινού μέτρα προφύλαξης. Ως εκ τούτου, ορίστηκε από κοινού συνάντηση Αναστασιάδη-Ακκιντζί, την ερχόμενη Δευτέρα, ούτως ώστε να ενημερωθούν για τους τρόπους συνεργασίας και τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, που θα συνέλθει την ίδια μέρα στο Λήδρα Πάλας.

Απουσία Κέντρου Επιδημιολογίας

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού επαναφέρει και το θέμα της απουσίας Κέντρου Επιδημιολογίας. Παρά τη σημαντική συμβολή της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, εντούτοις, σύμφωνα και με τον Επιδημιολόγο, Δρα Μιχάλη Βωνιάτη, η ύπαρξη Κέντρου Επιδημιολογίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη μελέτη, την πρόληψη αλλά και την αμεσότητα αντιμετώπισης επιδημιών. Σε επικοινωνία της «Σ» με το Υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούν και ενημερώνονται για την κατάσταση, για την οποία υπάρχει σχεδιασμός ο οποίος υλοποιείται συντονισμένα και από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Προκλήσεις και για το ΓεΣΥ

Η εξάπλωση της νέας επιδημίας, η οποία, πιθανόν, να μην έχει ακόμη κτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, αλλά και η κορύφωση της γρίπης στην Κύπρο κατά τους χειμερινούς μήνες, δημιουργούν νέες προκλήσεις στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, ανέφερε ότι τόσο το σύστημα, όσο και οι προσωπικοί γιατροί ήταν προετοιμασμένοι για την έξαρση της εποχικής γρίπης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παιδίατρους, ενώ τόνισε ότι αποδεδειγμένα ο κόσμος εξυπηρετείται καλύτερα μέσω του ΓεΣΥ. Οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ ανέρχονται στους 789.000. Οι προσωπικοί ιατροί για τους ενήλικες ανέρχονται στους 476, με στόχο τους 500, ενώ οι εγγεγραμμένοι παιδίατροι στους 188 με στόχο τους 200.