Περιβάλλον

Φωνές και έντονες αντιπαραθέσεις στην Πάφο για την προστασία του πρασίνου

Οι φοινικιές στο πάρκο Ήβης Μαλιώτου είναι η κορυφή του παγόβουνου - Πυρ ομαδών κατά του Φαίδωνα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις πολιτών στην Πάφο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την αποκοπή δέντρων στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου στην οδό Γλάδστωνος, τον δρόμο δηλαδή που ξεκινάει από την πλατεία Κένεντι, στο κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση προς την Κάτω Πάφο, πριν από τα φώτα τροχαίας του Οργανισμού Νεολαίας για όσους γνωρίζουν καλά την πόλη της Πάφου.

Η απόφαση του Δήμου Πάφου να προχωρήσει στην αποκοπή δέντρων, κυρίως φοινικόδεντρων με ύψος 20-30 μέτρα πυροδότησε τις αντιδράσεις, ήταν εν ολίγοις το άναμα του φυτιλιού που έσκασε τη βόμβα των αντιδράσεων που πήραν μορφή χιονοστιβάδας και έχουν στο στόχαστρο πρωτίστως τον ίδιο τον Δήμαρχο Πάφου και ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να παίξει σωστά τον εποπτικό του ρόλο και δυστυχώς τρέχει πίσω από τα γεγονότα για να σβήσει φωτιές.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες απλών πολιτών, Οργανώσεων, κομμάτων και κινήσεων, βουλευτών αλλά και μερίδας δημοτικών συμβούλων της Πάφου ήρθε η αφθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο την περασμένη Δευτέρα στην οποία εκτός από το θέμα της αποκοπής δέντρων έφερε εκ νέου στο προσκήνιο μια σειρά από θέματα για τα οποίο ο νυν Δήμαρχος δέχεται έντονη κριτική. Με επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται γύρω από το ότι "ο Φαίδωνας Φαίδωνος λειτουργεί αφθαίρετα και δεν σέβεται το περιβάλλον" οι συγκεντρωθέντες κατέθεσαν ένα υπόμνημα που αν το αναλύσει κανείς διαπιστώνει πως το πρόβλημα δεν είναι απλά οι φοινικιές ή όποια άλλα δέντρα αποκόπησαν στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου αλλά πολύ περισσότερα.

2.jpg

Τι λέει το υπόμνημα;

Η ομάδα "Ενεργών Πολιτών της Πάφου" καταγγέλνει στις συνεχείς αυθαίρετες και παράνομες αποψιλώσεις του αστικού πρασίνου που διενεργεί ο Δήμος Πάφου εδώ και καιρό στην πόλη μας ενώ αφορμή υπήρξε το τελευταίο περιστατικό μαζικής αποκοπής πολύχρονων, ώριμων και προστατευόμενων δένδρων στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου την περασμένη βδομάδα.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση ενεργών πολιτών, χωρίς καμία πολιτική (κομματική) χροιά, που στόχευε: στην έκφραση της αγανάκτησης τους, στην αφύπνιση των Δημοτικών αρχών αλλά και των πολιτών της Πάφου σε σχέση με τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται στην πόλη μας από την ίδια τη Δημοτική αρχή, στο όνομα της «ευταξίας και καθαριότητας» αλλά και στην καταγγελία του Δημάρχου Πάφου για την αυθαίρετη και αλαζονική στάση που επιδεικνύει υλοποιώντας αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου ή διαβούλευση με τους δημότες στους οποίους οφείλει να λογοδοτεί.

Εκατό περίπου δημότες της Πάφου επέδωσαν ψήφισμα στον Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου με επισημάνσεις για πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη μας και το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για επίσημη δημόσια τοποθέτηση στα ζητήματα καταπάτησης του φυσικού περιβάλλοντος στην πόλη μας.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρεται στις περιπτώσεις:

  1. Της έγκρισης για ανέγερση ναού στο δημόσιο κήπο μετά από την αρχική απόρριψη του αιτήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο και επαναφορά του θέματος σε μερικές μέρες για τελική υπερψήφιση.
    2. Της αποκοπής πέραν των 50 αιωνόβιων κυπαρισσιών στην περιοχή Universal χωρίς έγκυρη άδεια από το Τμήμα Δασών και χωρίς προσπάθεια διατήρησης του στον σχεδιασμό του δρόμου.
    3. Της καταπάτησης της Ζώνης προστασίας της παραλίας ΣΟΔΑΠ με αυτοέγκριση από τον Δήμο, χαλαρώσεων και παρεκκλίσεων.
    4. Της αποκοπής δεκάδων δέντρων στο πάρκο της Πεμπές χωρίς καμιά προσπάθεια διατήρησης και ένταξης των υφιστάμενων πολύχρονων δέντρων στον νέο σχεδιασμό.
    5. Της αποκοπής, χωρίς άδεια από το Τμήμα Δασών, από το Άλσος Ήβης Μαλιώτου πολλών μεγάλων ώριμων δέντρων, φοινίκων εσπεριδοειδών, μιας ελιάς και μιας αιωνόβιας τρεμιθιάς με το πρόσχημα της ευταξίας και καθαριότητας.

Είναι λοιπόν πασιφανές, με μια απλή ανάγνωση, ότι στο μέτωπο που είναι ανοικτό μεταξύ ομάδας πολιτών και του Δήμου Πάφου ή του Δημάρχου πιο συγκεκριμένα η αποκοπή των τελευταίων δέντρων στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

1.PNG

Πως απαντάει ο Δήμος Πάφου;

Ο Δήμος Πάφου αμέσως μετά το θόρυβο που προκλήθηκε πήρε θέση και με ανακοίνωσή του παραθέτει τη δική του οπτική για την καθαριότητα, όπως την ονομάζει, στο πάρκο.

"Ο κάθε δημότης γνωρίζει ότι το Πάρκο Ήβης Μαλιώτη, που βρίσκεται στην καρδιά της Πάφου επί της κεντρικής οδού Γλάστωνος, δεν είχε για δεκαετίες γνωρίσει κανέναν ουσιαστικό εξωραϊσμό με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της πόλης και στις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Αυτονόητα, η κατάσταση αυτή, που δεν τιμούσε την Πάφο και την εξέθετε στα μάτια των χιλιάδων ντόπιων και ξένων επισκεπτών της, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ο προβεβλημένος αυτός χώρος πρασίνου έπρεπε να τύχει επείγουσας φροντίδας και ανακαίνισης, ώστε να καταστεί το πραγματικό στολίδι που οφείλει να έχει η πόλη σε ένα από τα πιο προβεβλημένα σημεία της και ένα ακόμη ασφαλές και ποιοτικό σημείο αναψυχής για τους κατοίκους της.

Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν οι εργασίες για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση όλων των άχρηστων και ευτελών αντικειμένων που για χρόνια είχαν συσσωρευτεί. Παράλληλα άρχισε η αποκατάσταση του πρασίνου με την απομάκρυνση των γερασμένων, σαπισμένων και επικίνδυνων δέντρων ώστε να αντικατασταθούν με πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων δέντρων, φυτών και λουλουδιών. Σημειώνεται ότι όλα τα νέα δέντρα που θα τοποθετηθούν είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, ώστε να έχουν τον απαιτούμενο όγκο και μέγεθος.

Αυτός είναι ο στόχος του Δήμου Πάφου και αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν οι εργασίες που άρχισαν και συνεχίζονται στην περιοχή. Οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις καταγράφονται αναφορικά με την κοπή κάποιων παλιών, επικίνδυνων και με καμία χρησιμότητα φοινικόδεντρων είναι πρόωρες και υπερβολικές. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του Πάρκου θα δικαιώσει πλήρως την απαραίτητη αυτή ενέργεια της Τοπικής Αρχής".

Τα οργανωμένα σύνολα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Στην εξίσωση των αντιδράσεων δεν θα μπορούσαν να μην προστεθούν και οι ανακοινώσεις των κομμάτων αλλά και των δημοτικών συμβούλων που αντιδρούν για την απόφαση αποκοπής των δέντρων.

Αρχή έκαναν οι Οικολόγοι οι οποίοι με ανακοίνωσή τους ισχυρίστηκαν ότι ο Δήμαρχος Πάφου εξαπάτησε το Τμήμα Δασών. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν πως τα δέντρα κόπηκαν "χωρίς την έγκριση του Τμήματος Δασών. Παρόλες τις ενέργειες μας, σημειώνουν, όπως πριν ο Δήμος αρχίσει την σφαγή και παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε ότι θα γίνουν όλα νόμιμα εκ τούτοις μας έχουν εξαπατήσει. Στην επιτόπου επίσκεψη μας μίλησαν για δύο φοινικιές και κάποια εσπεριδοειδή. Με την δέσμευση ότι γίνει θα είναι μετά την άδεια του Τμήματος Δασών. Στην συνέχεια ενημερώσαμε τηλεφωνικώς το Τμήμα Δασών και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα πάνε επί τόπου.

Δυστυχώς το Τμήμα Δασών πήγε αλλά μετά την εκκαθάριση από τα συνεργεία του Δήμου.

Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο του Δήμου Πάφου και προσωπικά τον Δήμαρχο ότι συρρικνώνουν το πράσινο της πόλης. Άλλο πράγμα είναι ο καθαρισμός του χώρου - ο οποίος στο τέλος της ημέρας είναι υποχρέωση του Δήμου - και άλλο η εξαφάνιση όσων δένδρων δεν αρέσουν στον δήμαρχο.

Σειρά πήρε το ΑΚΕΛ ενώ ακολούθησαν ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου καθώς και αριθμός δημοτικών συμβούλων του κόμματος αλλά και του ΔΗΚΟ οι οποίοι με αρθρογραφία τους στα τοπικά Μέσα κάκισαν την πράξη και ζητούν εξηγήσεις πλέον σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.

Το μόνο σίγουρο για κάποιον που ξέρει να διαβάσει και κυρίως να ερμηνεύσει τα μικρά γράμματα πίσω από όλη αυτή την ένταση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην Πάφο είναι πως το έργο έχει ακόμη πολλές σκηνές και το σενάριο στην πορεία προβλέπεται απρόβλεπτο και πολύ ενδιαφέρον.