Αναλύσεις

Δημοσκόπηση "Σ": «Κίνδυνος οριστικής απώλειας της Αμμοχώστου»

Τέσσερεις στους δέκα θεωρούν πως η σχετική εκφρασθείσα πρόθεση της τουρκικής πλευράς θα υλοποιηθεί και πως δεν αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα για άσκηση πιέσεων στη δική μας πλευρά

Έντονα θορυβημένοι από τις τουρκικές μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν Άγκυρα και κατεχόμενα για άνοιγμα της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, εμφανίζονται οι Ελληνοκύπριοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε ο Οργανισμός ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό «Σημερινής» της Κυριακής, οκτώ στους δέκα Ε/κ εκτιμούν πως, σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, θα χαθεί οριστικά ο στόχος της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό ε/κ διοίκηση. Μάλιστα, τέσσερεις στους δέκα θεωρούν πως η σχετική εκφρασθείσα πρόθεση της τουρκικής πλευράς θα υλοποιηθεί και πως δεν αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα για άσκηση πιέσεων στη δική μας πλευρά.

Κυρίαρχη πεποίθηση ανάμεσα στην ε/κ κοινότητα είναι πως με την κίνηση αυτή οι Τούρκοι στοχεύουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά και στην επέκταση της κυριαρχίας τους και την τουρκοποίηση της Κύπρου, την ίδια ώρα που τρεις στους δέκα Ε/κ διαβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη είτε θα οδηγήσει στη διχοτόμηση της Κύπρου είτε απλά θα διατηρηθεί το status quo.

Επισημαίνεται πως, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ -σε ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 80%-, πιστεύουν ότι ενδεχόμενο άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση και εποικισμός της πόλης θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία λύσης του Κυπριακού, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιστρέψει στον τραπέζι των συνομιλιών ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις.

Από την άλλη, συντριπτική είναι η θέση των Ε/κ, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να αναστείλει το ενεργειακό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τον τερματισμό των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο.

Εύρημα που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι αυτό που αφορά στη γνώμη των Ε/κ για χαμένες ευκαιρίες επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, με σχεδόν έξι στους δέκα να αναφέρουν πως ως ε/κ πλευρά θα έπρεπε να είχαμε αποδεχθεί σχετικές ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν στο παρελθόν. Υπό τ/κ διοίκηση, πάντως, σε περίπτωση που οι τουρκικοί σχεδιασμοί μετουσιωθούν σε πράξη, η μεγάλη πλειοψηφία των Ε/κ δεν θα επέστρεφε.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Φεβρουάριος 2020. Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σε ποιο βαθμό έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό που αφορούν τις δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκύπριων αξιωματούχων για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου;

Πολύ 25%

Αρκετά 40%

Λίγο 28%

Καθόλου 7%

Σε περίπτωση που ήσασταν ένας από τους νόμιμους κατοίκους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, θα αναγνωρίζατε την κυριαρχία της λεγόμενης ΤΔΒΚ, ώστε να σας επιτραπεί η χρήση της περιουσίας σας;

Σίγουρα ναι 5%

Μάλλον ναι 8%

Μάλλον όχι 10%

Σίγουρα όχι 75%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Υπό τ/κ διοίκηση, σε περίπτωση που οι τουρκικοί σχεδιασμοί μετουσιωθούν σε πράξη, η μεγάλη πλειοψηφία των Ε/κ δεν θα επέστρεφε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πού θεωρείτε ότι στοχεύει η Τουρκία με την εξαγγελία της συγκεκριμένης κίνησης;

Αναγνώριση του ψευδοκράτους 37%

Άσκηση πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία 28%

Επέκταση της κυριαρχίας της/ τουρκοποίηση της Κύπρου 27%

Προώθηση της λύσης υπό την μορφή δύο κρατών 6%

Οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη 5%

Επηρεασμός αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών στα κατεχόμενα 4%

Κυρίαρχη πεποίθηση ανάμεσα στην ε/κ κοινότητα είναι πως, με την κίνηση αυτή, οι Τούρκοι στοχεύουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, με την άσκηση πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στην επέκταση της κυριαρχίας τους και την τουρκοποίηση της Κύπρου.

Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία λύσης του Κυπριακού;

Σε μεγάλο βαθμό 58%

Σε αρκετό βαθμό 25%

Σε μικρό βαθμό 6%

Καθόλου 11%

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ -σε ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 80%-, πιστεύουν ότι ενδεχόμενο άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση και εποικισμός της πόλης θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία λύσης του Κυπριακού.

Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή όχι;

Ναι 50%

Όχι 48%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις.

Θεωρείτε πως σε ενδεχόμενο εποικισμό της Αμμοχώστου θα χαθεί οριστικά ο στόχος επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό ε/κ διοίκηση ή όχι;

Ναι 78%

Όχι 22%

Οκτώ στους δέκα Ε/κ εκτιμούν πως σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, θα χαθεί οριστικά ο στόχος της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό ε/κ διοίκηση.

Ποια πλευρά θεωρείτε ότι θα ευνοήσει η συγκεκριμένη πρόταση;

Την ελληνοκυπριακή πλευρά 1%

Την τουρκοκυπριακή πλευρά 82%

Και τις δύο πλευρές 10%

Καμία πλευρά 5%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Σε ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι θα πρέπει να προβεί απ’ εδώ και πέρα η Κυπριακή Δημοκρατία για αναχαίτιση των τουρκικών μεθοδεύσεων για την Αμμόχωστο;

Επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα 45%

Επίκληση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 32%

Ενίσχυση των συμμαχιών με άλλες χώρες 14%

Να λάβει μέτρα που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο στο ψευδοκράτος (όπως για παράδειγμα το κλείσιμο οδοφραγμάτων) 13%

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 12%

Καμία δράση δεν μπορεί να σταματήσει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας 5%

Πιστεύετε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναστείλει το ενεργειακό της πρόγραμμα ζητώντας από την Τουρκία ως αντάλλαγμα να τερματίσει τους όποιους σχεδιασμούς της για την Αμμόχωστο ή όχι;

Ναι 18%

Όχι 80%

ΔΓ/ΔΑ 2%

Συντριπτική είναι η θέση των Ε/κ, πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να αναστείλει το ενεργειακό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τον τερματισμό των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο.

Εκτιμάτε πως οι εξαγγελίες των Τούρκων για την Αμμόχωστο θα υλοποιηθούν ή αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα για άσκηση πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά;

Ναι, θα υλοποιηθούν 41%

Όχι, αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα 53%

ΔΓ/ΔΑ 6%

Τέσσερεις στους δέκα θεωρούν πως η σχετική εκφρασθείσα πρόθεση της τουρκικής πλευράς θα υλοποιηθεί και πως δεν αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα για άσκηση πιέσεων στη δική μας πλευρά.

Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει με το σχέδιό της για την Αμμόχωστο, ποια εκτιμάτε πως θα είναι η επόμενη μέρα όσον αφορά το Κυπριακό;

Διατήρηση του status quo 34%

Λύση δύο κρατών/Διχοτόμηση 33%

Συνέχιση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού υπό τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας 23%

Λύση υπό την μορφή συνομοσπονδίας 7%

ΔΓ/ΔΑ 3%

Τρεις στους δέκα Ε/κ διαβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη είτε θα οδηγήσει στη διχοτόμηση της Κύπρου είτε απλά θα διατηρηθεί το status quo.

Θεωρείτε πως ως ε/κ πλευρά θα έπρεπε να είχαμε αποδεχθεί τις κατά καιρούς ευκαιρίες που είχαμε για επιστροφή της Αμμοχώστου ή κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες συνολικής επίλυσης του Κυπριακού;

Ναι, θα έπρεπε να τις είχαμε αποδεχτεί 56%

Όχι, θα είχαν αρνητικές συνέπειες για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού 40%

ΔΓ/ΔΑ 4%

Σχεδόν έξι στους δέκα αναφέρουν πως ως ε/κ πλευρά θα έπρεπε να είχαμε αποδεχθεί σχετικές ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.