Επιχειρείν

Δώρο αξίας από τον REACTION και την Τρ. Κύπρου

Η Χαρά, το αρκουδάκι της καρδιάς μας, χαρίζει χαμόγελα και απαλύνει τον πόνο των παιδιών στα ασθενοφόρα - Το αρκουδάκι κάνει καλύτερη την εμπειρία του παιδιού στο ασθενοφόρο και στις Πρώτες Βοήθειες

Η Χαρά είναι ένα πανέμορφο λευκό αρκουδάκι, που σκορπίζει χαρά και άπλετη αγάπη στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Χαμόγελα γλυκά, χαμόγελα αισιόδοξα, χαμόγελα πίστης ότι όλα θα πάνε καλά.

Η Χαρά είναι το αρκουδάκι που… ξέφυγε τα προπέρσινα Χριστούγεννα από τον θάλαμο του Νοσοκομείου Μακάριος ο Γ’, στη Λευκωσία, από έναν παιδικό ορό, εκεί όπου ήταν κρεμασμένη, και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό REACTION και την Τράπεζα Κύπρου, για να φέρει ευχές και χαρές πίσω στα παιδιά που είναι άρρωστα, στο κρεβάτι του πόνου. Στα πρώτα Χριστούγεννα της ζωής της η Χαρά αφιέρωσε όλη της την ενέργεια για να μαζέψει ευχές και θετική ενέργεια για τα παιδιά που νοσηλεύονταν στο Μακάρειο. Ολόκληρη η Κύπρος, μικροί και μεγάλοι, μέχρι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλαν τις ευχές τους μέσω της κάτασπρης αρκουδίτσας στα παιδιά που πέρασαν τις ημέρες των γιορτών στο νοσοκομείο.

Η Χαρά δίπλα στους εργαζόμενους

Τα περσινά Χριστούγεννα, η Χαρά επέστρεψε και είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που, μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, εργάστηκαν τις ημέρες των γιορτών. Στους ιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, στο προσωπικό της ΑΗΚ, των Τηλεπικοινωνιών και σε πολλούς άλλους. Σε όλους και όλες που τις μέρες των γιορτών υποχρεώνονται να εργαστούν για να λειτουργήσει το κράτος, τα νοσοκομεία, και άλλες υπηρεσίες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαρά έκαμε τη μεγάλη ανατροπή. Η Χαρά… γέννησε μικρά αρκουδάκια, που παραδόθηκαν από τον REACTION και την Τράπεζα Κύπρου στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων και στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Για να απαλύνουν τον πόνο, την αγωνία, τις ανησυχίες και τον φόβο των μικρών παιδιών που διακομίζονται με ασθενοφόρα ή προσέρχονται ως ασθενείς στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Το αρκουδάκι των παιδιών

Η Χαρά, στον νέο της ρόλο και σε έναν ακόμη μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό προορισμό, δίνει απλόχερα τη χαρά της στα παιδιά, δύναμη για να αντέχουν, να πονούν λιγότερο, να φοβούνται πιο λίγο και να βλέπουν τη δοκιμασία τους σαν ένα μικρό παιχνιδάκι. Ένα όμορφο παιχνίδι με τη Χαρά.

Κι, όμως, η σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτής είναι τεράστια και πραγματικά επωφελής για τα παιδιά.

Όπως εξηγεί ο Δρ Γιώργος Γεωργίου, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε στη διάσκεψη Τύπου που οργανώθηκε για την παράδοση των δώρων, «κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να μετατρέψει μια στρεσογόνο και συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση για ένα παιδί, σε μια όσο το δυνατόν πιο φιλική διαδικασία, θα πρέπει να τυγχάνει όχι μόνο της αποδοχής, αλλά και της ενίσχυσης από μέρους μας. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το αρκουδάκι έχει ως στόχο να κάνει την εμπειρία του παιδιού λίγο καλύτερη. Να το συνδέσει με κάτι οικείο και κάτι ευχάριστο. Να του επιτρέψει να νιώσει λίγο πιο άνετα και να του αποσπάσει την προσοχή, δίνοντάς του χρόνο και χώρο για να ηρεμήσει. Ο ρόλος μας ως ενήλικες και ως κοινωνία είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά - και όταν αυτό δεν είναι εφικτό - να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν όσο καλύτερα γίνεται την εμπειρία τους. Προσπαθώντας πάντοτε να μπούμε στα παπούτσια τους και να δούμε με τα μάτια τους».

Η δύναμη ενός παιχνιδιού

Ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου εξήγησε πως «η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη χαρά των παιδιών και μόνο των παιδιών. Για ένα παιδί η στιγμή που μπαίνει σε ασθενοφόρο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, είναι ένα περιβάλλον αφιλόξενο, άγνωστο και πολλές φορές τρομακτικό για ένα παιδί. Θέλουμε τα παιδιά αυτά να βρίσκουν δύναμη σφιχταγκαλιάζοντας τη μικρή Χαρά, το μικρό μας αρκουδάκι, το αρκουδάκι όλης της Κύπρου πλέον. Έτσι λοιπόν… θέλουμε το κάθε παιδί σε ασθενοφόρο ή στα ΤΑΕΠ, να χαμογελάει στη Χαρά και όλα θα πάνε καλά».

Η Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου Έλλη Ιωαννίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «όταν ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη ενέργεια, η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου προς το αρκουδάκι Χαρά ήταν εντυπωσιακή. Η Χαρά, η δική μας Χαρά, στα δύο χρόνια ύπαρξής της, έγινε ένα μέσο μεταφοράς αγάπης και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους. Με τη σημερινή μας προσφορά προς την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και στα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Κύπρου, ευχόμαστε οι “Χαρές” μας να αποτελέσουν τρόπο ανακούφισης και μείωσης του πόνου των παιδιών και ότι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στη γρήγορη ανάρρωσή τους».

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού & ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκης αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συνεισφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τονίζοντας πως «τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ακόμα περισσότερη αξία όταν επικεντρώνονται στα παιδιά».

Σε μια ιδιαίτερη φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς και η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, με όμορφες αφηγήσεις και συγκεκριμένα περιστατικά, με τα οποία ενισχύεται η ανάγκη για τις όμορφες Χαρές, ένα πολύτιμο δώρο αξίας για τα παιδιά!