Η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Το ζήτημα του Idlib έχει φέρει την Τουρκία και τη Συρία στα πρόθυρα του πολέμου. Και επίσης τη Ρωσία.

Η πόλη του Idlib, στο βορειο-δυτικό μέρος της Συρίας, είναι το τελευταίο οχυρό εναντίον του Bashar Al Assad στη χώρα. Μέσα σε 3 εκατομμύρια κατοίκους, 20.000 επαναστάτες, κυρίως τζιχαντιστές, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, αντιστέκονται στο καθεστώς Assad, που επιτίθεται, υποστηριζόμενο από του ρωσικούς βομβαρδισμούς, για να τους εξουδετερώσει:

Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση δεχόμενος και τις επιθέσεις από την Κεμαλική αντιπολίτευση. Βεβαίως, απειλεί ότι θα κτυπήσει το καθεστώς Assad οπουδήποτε και φέρει ενισχύσεις επί τόπου στο Idlib. Κομάντος, στρατιωτικό υλικό, πυρομαχικά και άλλο υλικό για τις επιχειρήσεις (βλ. Marie Jégo, “Erdogan Menace de frapper la Syrie”, Le Monde, 14 fevrier, 2020, σελ. 2).

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει ότι το όλο πρόβλημα γι’ αυτόν είναι η Ρωσία του κ. Πούτιν. Χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, o Assad δεν θα μπορούσε να κτυπήσει τους επαναστάτες – τζιχαντιστές, συμμάχους της Τουρκίας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, Ρωσίας και Τουρκίας, ενώ στην αρχή, παρά τις δυσκολίες, δεν ήταν τουλάχιστον εχθρικές, με την πάροδο του χρόνου χειροτέρευσαν σε μεγάλο βαθμό, φθάνοντας στο σημείο του φόβου σύγκρουσης.

Ποια είναι τα δεδομένα: Τον Assad τον υποστηρίζει η Ρωσία και το Ιράν. Απέναντί του έχει την Τουρκία, που υποστηρίζει τους επαναστάτες και τους τζιχαντιστές, που πολεμούν τον Assad. Αυτή είναι η κατάσταση. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επέμβουν για να αποτραβήξουν την Τουρκία από τη Ρωσία και να την ξαναφέρουν με το μέρος τους.

Η Τουρκία, βέβαια, και ο Assad έχουν και δική τους agenda. Όπως, δε, είναι η κατάσταση, επικρέμαται ο κίνδυνος σύγκρουσης της Τουρκίας με τη Συρία, που είναι, όμως, κάπως απομακρυσμένος προς το παρόν.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ