Τουρισμός

Χαμηλή η πληρότητα στα ξενοδοχεία για το τριήμερο του Kαρναβαλιού

Την τιμητική της έχει όπως κάθε χρόνο η Λεμεσός, η πόλη του Kαρναβαλιού - Μπορεί η πληρότητα των εγχώριων καταλυμάτων να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τις επόμενες μέρες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να φύγουν εκτός του νησιού για το τριήμερο

Μια εβδομάδα πριν από το πολυπόθητο τριήμερο, και οι Κύπριοι διατηρούν τα σκήπτρα του χαρακτηρισμού «της τελευταίας στιγμής». Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εικόνα της διαθεσιμότητας των ξενοδοχείων σε όλες τις επαρχίες, ακόμη και στην προτιμότερη -λόγω τριημέρου- της Λεμεσού. Μιλώντας με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΞΕ ανά επαρχία, το συμπέρασμα είναι ότι λίγο πριν από την Παρασκευή αναμένεται η πληρότητα να αυξηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και το 100%. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αεροπορικών εισιτηρίων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Μες στη Λεμεσό μας και πάλι…»
Αν και κερδίζει κάθε χρόνο την προτίμηση των Κύπριων, και όχι μόνο, εντούτοις λίγες ημέρες πριν από το τριήμερο, η Λεμεσός διαμηνύει τη διαθεσιμότητά της για να δεχθεί ακόμη περισσότερα άτομα. Ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού, κ. Χάρης Θεοχάρους, ανέφερε στη «Σ» ότι υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε πολλά ξενοδοχεία με πολύ ελκυστικά πακέτα. «Είμαστε λίγο της τελευταίας στιγμής εμείς οι Κύπριοι, άρα αυτήν τη στιγμή που μιλούμε δεν μπορούμε να πούμε για πληρότητα των ξενοδοχείων. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία και μάλιστα με πολύ καλά πακέτα, με τιμές που μπορεί να αρχίζουν από 40 ευρώ και να ψηλώνουν ανάλογα. Η ζήτηση θα φτάσει στα ύψη την ερχόμενη εβδομάδα. Είμαστε όμως σε πολύ καλά επίπεδα. Αν εξαιρέσουμε μερικά ξενοδοχεία ίσως πιο μικρά, που είναι υπερπλήρη, υπάρχουν πολλά ακόμη διαθέσιμα. Είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ευελπιστούμε ότι την άλλη εβδομάδα η πληρότητα θα φτάσει το 100%». Η επαρχία της Πάφου κινείται επίσης στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αναμένοντας την πληρότητα να φτάσει το 70%. Ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, κ. Θάνος Μιχαηλίδης, εξήγησε γιατί κάποιος, επιλέγοντας την Πάφο, μπορεί να περάσει ένα υπέροχο τριήμερο. «Οι τιμές είναι ελκυστικές για όλους και είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να συνδυάσει διασκέδαση, ξεκούραση και αλλαγή παραστάσεων. Προσφέρεται και για εκδρομές αλλά και για το Καρναβάλι, όπου η καρναβαλίστικη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος». Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στη «Σ» ότι, συγκρίνοντας με την περσινή χρονιά, η φετινή είναι ελαφρώς χειρότερη στις κρατήσεις. «Παρόλο που οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Πάφου σημείωσαν αύξηση, εντούτοις στα ξενοδοχεία παρατηρήθηκε μια μείωση στη διαμονή τους. Πολλοί επιθυμούν να παραμένουν σε σπίτια, επαύλεις και άλλου είδους καταλύματα, πολλά από αυτά χωρίς άδεια, που κλείνουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb».

Να πάρω τα βουνά ή το αεροπλάνο;
Μπορεί η πληρότητα των εγχώριων καταλυμάτων να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να φύγουν εκτός του νησιού για το τριήμερο. Κύρια επιλογή τους η Ελλάδα, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν την τιμητική τους. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, κ. Άκης Κελεπέσιης, μίλησε για τις σημερινές τιμές των εισιτηρίων αλλά και τη διαθεσιμότητά τους. «Οι τιμές, αν και ενδέχεται να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, εντούτοις κυμαίνονται για Αθήνα γύρω στα 280 ευρώ και 220 για Θεσσαλονίκη και αυξάνονται ανάλογα. Μέχρι την άλλη εβδομάδα ίσως παραμείνουν ελάχιστα εισιτήρια, αλλά θα είναι σαφώς πιο ακριβά από τις τιμές που αναφέρονται τώρα. Αναμένεται ότι θα εξαντληθούν γρήγορα τα εισιτήρια, γιατί είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να ταξιδέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το τριήμερο». Από την άλλη πλευρά υπάρχει -αν και είναι μικρή- αυτή η μερίδα του πληθυσμού που επιθυμεί να βρίσκεται μακριά από τη βαβούρα των ημερών και επιλέγει την ηρεμία και τη γραφικότητα των ορεινών περιοχών, ειδικά φέτος που ο χειμώνας ήταν όμορφα βαρύς. Ο Πρόεδρος της επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων, κ. Ανδρέας Μαντάλας, θέλησε να καλέσει όλους όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα, να καταφύγουν στο βουνό. «Αν και μεγάλα καταλύματα έχουν γεμίσει, εντούτοις υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα για να περάσει κάποιος ευχάριστες στιγμές και να ‘κόψει τη μούττη’ σε ορεινή περιοχή. Οι περισσότεροι προτιμούν τις παράλιες πόλεις, ειδικά τη Λεμεσό, αλλά υπάρχουν πολλοί που προτιμούν την ησυχία του χωριού. Το διήμερο ή το τριήμερο στο βουνό προσφέρεται για να περάσει κάποιος καλά, να ξεκουραστεί και να απολαύσει την Καθαρά Δευτέρα κοντά στη φύση, όπως προνοεί το έθιμο», ανέφερε ο κ. Μαντάλας, τονίζοντας γι’ ακόμη μια φορά την ανάγκη για ευρύτερη αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών.

Η επ. Αμμοχώστου αναμένει το καλοκαίρι
Όσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά λόγω χειμερινής περιόδου. Ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ, κ. Δώρος Τάκκας, ανέφερε ότι το μειωμένο ενδιαφέρον δεν μπορεί να «ανοίξει» τα ξενοδοχεία ειδικά για το τριήμερο. «Υπάρχει κάποια ζήτηση για το τριήμερο, ίσως περισσότερη από το υπόλοιπο προηγούμενο διάστημα, αλλά επειδή τα ανοιχτά ξενοδοχεία σε Αγ. Νάπα και Πρωταρά αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 20, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε γεμάτοι ή όχι. Εμείς εδώ ξεκινούμε να δουλεύουμε τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Κάποιος που θα ήθελε να έρθει όμως στο τριήμερο, θα βρει δωμάτιο να μείνει». Πέρα από το τριήμερο των Αποκριών, ο κ. Τάκκας μίλησε και για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού. «Οι ενδείξεις για το φετινό καλοκαίρι υπάρχουν και φαίνονται από την κάθε αγορά ξεχωριστά. Κάνοντας αρχή από την αγγλική αγορά, αν εξαιρέσουμε τον μήνα Απρίλιο, μπορεί να είναι λίγο καλύτερη από πέρσι. Η ρωσική αγορά, η οποία και αυτή είναι υψηλή, δείχνει γενικά να είναι καλύτερη από πέρσι. Επίσης αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που δείχνουν αύξηση στις κρατήσεις τους από 3% και φτάνουν μέχρι το 20%. Ωστόσο, στις υπόλοιπες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και οι Βόρειες χώρες, δηλαδή σκανδιναβικές χώρες, ως επί το πλείστον είμαστε πολύ πίσω. Ευελπιστούμε ότι η ρωσική αγορά θα μας καλύψει τυχόν κενά που μπορεί να έχουμε από αυτές τις αγορές, αν και εμείς θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε επισκέπτες από τις χώρες αυτές. Δυστυχώς, οι ενέργειές μας αλλά και οι πτήσεις δεν ευνόησαν την αύξηση της επισκεψιμότητας των χωρών αυτών». Ο κ. Τάκκας, μιλώντας για τους λόγους που οι συγκεκριμένες αγορές είναι μειωμένες στο νησί μας, ανέφερε ότι ακόμη δεν τους γνωρίζει. «Το λόγον έχει 30 χρόνια που τον ψάχνουμε. Έχει να κάνει πρωτίστως με τις πτήσεις και με τη συνδεσιμότητα, που δεν είναι καλή. Επίσης αν πάρουμε τη γερμανική αγορά, δεν υπάρχει αυτή η επενδυτική σύνδεση με την Κύπρο όπως έχουν με την Τουρκία, την Κρήτη και αλλού. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Επίσης είναι και η διαφορά σε πολιτισμό, κουλτούρα, κ.λπ».