Αναλύσεις

Θλιβεροί συνοδοιπόροι με ζημιογόνες «εισπράξεις»

Είδαμε την τελευταία συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στην κρίση της Συρίας, όπου έσπευσαν ασθμαίνοντας δια του ειδικού διπλωμάτη για το Συριακό, James Jeffrey, να καλύψουν το πιθανό κενό στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ξεχνώντας όλες τις απειλές που είχαν αναγγείλει για μεγάλες κυρώσεις εξαιτίας της τουρκικής στάσης στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Αυτή είναι ακόμα μια ένδειξη, ότι οι ΗΠΑ έχουν πάντα σε προτεραιότητα τους Τούρκους έναντι της Κύπρου ή της Ελλάδας

Πλησιάζει άραγε και ο εποικισμός της Αμμοχώστου; Ιδανικό φιλέτο για επενδύσεις των Τούρκων επιχειρηματιών φίλων του ισλαμοφασίστα Ερντογάν.

Ήλθαν ξανά, λοιπόν, Τούρκοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου της Τουρκίας για να βολιδοσκοπήσουν τι έχει απομείνει στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη από το πλιάτσικο που εξελίσσεται αδιάκοπα για 45 συναπτά χρόνια από τους κατακτητές. Έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και αποφάνθηκαν πως η Αμμόχωστος είναι τουρκική και θα επενδύσουν πάνω στις κλεμμένες περιουσίες. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Κλέφτες, πλιατσικολόγοι, σφετεριστές και παραβάτες. Γιατί να έχουν ενδoιασμούς; Άλλωστε κανένας δεν τους εμποδίζει να συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία οι επικεφαλής του διεθνούς αυτού οργανισμού έχουν βάλει από καιρό στη ναφθαλίνη και το μόνο που κάνουν είναι να υποδεικνύουν στα θύματα «αυτοσυγκράτηση». Με λίγα λόγια, να σιωπήσουν και να μη διαμαρτύρονται κατά των σφετεριστών και την κατάληψη των σπιτιών και των περιουσιών τους.

Με το στανιό κυρώσεις που παραβιάζονται

Η Ε.Ε., πέρα από τις φραστικές αναφορές υπέρ τη Κύπρου, αποφασίζει με το στανιό ανώδυνες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζονται από την ηγέτιδα των Βρυξελλών, Γερμανία. Η Μέρκελ κοιτάζει αυτάρεσκα τον εαυτό της στον «μαγικό καθρέφτη» που της δώρισε ο Ερντογάν για να μην ξεχνά πόσα δελεαστικά συμφέροντα έχουν μεταξύ τους οι δύο χώρες.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστική η στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου έναντι της Ελλάδας και στο θέμα της Λιβύης, όπου απαξίωσε -κατόπιν απαίτησης του Τούρκου Προέδρου- να καλέσει την Αθήνα στις διεθνείς συναντήσεις που έγιναν στο Βερολίνο. Αλλά και στο μεταναστευτικό, αδιαφορεί για την πλημμυρίδα των ισλαμιστών λαθρομεταναστών σε Κύπρο και Ελλάδα. Όσον αφορά δε τις ελληνοτουρκικές διαφορές, στο ίδιο μοτίβο με τις ΗΠΑ, παροτρύνει να τα βρει με την Τουρκία, δηλαδή να διαπραγματευτεί την εθνική της κυριαρχία. Από την άλλη, κάθε φορά που επισκέπτεται την Τουρκία κεντά ύμνους στον Ερντογάν και του πλέκει το εγκώμιο για τη στάση του στο μεταναστευτικό, από το οποίο η Τουρκία κερδίζει εκατομμύρια. Την ίδια ώρα Κύπρος και Ελλάδα «βουλιάζουν» από τις συνεχείς ροές λαθρομεταναστών, τους οποίους κατευθύνουν οι Τούρκοι στα παράλιά μας ή μέσω των κατεχομένων.

Είναι να διερωτάται κανείς αν υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος σε Κύπρο και Ελλάδα που να μην έχει αντιληφθεί ακόμα ότι οι ΗΠΑ τηρούν συνεχώς μια στάση υπέρ της Τουρκίας. Την ίδια ώρα υποδεικνύουν εκνευριστικά σε Ελλάδα και Κύπρο να δείχνουν αυτοσυγκράτηση όταν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ο Τζέφρι Πάιατ και ο EastMed

Σε μια συζήτηση, που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε πως πρέπει να προσκληθεί να συμμετάσχει και η Τουρκία στον αγωγό EastMed. Ο Πάιατ, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι για την Ουάσιγκτον, πλέον, η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλωσόρισε την επανέναρξη της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα, υπέδειξε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πρότεινε, μάλιστα, να προσκληθεί και η Άγκυρα στο EastMed Gas forum.

Και όταν μιλά ο Τζέφρι Πάιατ, μιλά το βαθύ κράτος των ΗΠΑ.

Μοναδικό κέρδος οι σφαλιάρες

Είδαμε την τελευταία συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στην κρίση της Συρίας, όπου έσπευσαν ασθμαίνοντας διά του ειδικού διπλωμάτη για το Συριακό, James Jeffrey, να καλύψουν το πιθανό κενό στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ξεχνώντας όλες τις απειλές που είχαν αναγγείλει για μεγάλες κυρώσεις εξαιτίας της τουρκικής στάσης στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Αυτή είναι ακόμα μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν πάντα σε προτεραιότητα τους Τούρκους έναντι της Κύπρου ή της Ελλάδας. Και όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα μετατράπηκε σε «χαλί» και την πατούν παραχωρώντας τους περισσότερες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγικές διευκολύνσεις. Έγινε, δυστυχώς, ένα κράτος υποτελές στην Ουάσιγκτον. Και το μόνο κέρδος, είναι να εισπράττει τις αμερικανικές σφαλιάρες στα εθνικά θέματα. Η Κύπρος, με τα βαρίδια της τουρκικής κατοχής και παρακολουθώντας αμήχανα τον επικείμενο εποικισμό της Αμμοχώστου και την κατάκτηση των θαλασσών της από τους Τούρκους εισβολείς, τρέχει να εκχωρήσει γην και ύδωρ στους Αμερικανούς, λέγοντας πως είναι «ανθρωπιστικής φύσεως διευκολύνσεις».

Θλιβεροί συνοδοιπόροι με ζημιογόνες «εισπράξεις».

Κυρώσεις εναντίον χωρών που υπερασπίζονται τη γη τους

Τροφοδοτεί ο Ερντογάν με όπλα τούς τρομοκράτες τζιχαντιστές στην επαρχία του Ιντλίμπ, στη Συρία; Βγαίνουν ασθμαίνοντας η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιβάλλοντας κυρώσεις στη συριακή κυβέρνηση, επειδή ο Άσαντ υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της χώρας του και θέλει να εκδιώξει τους τζιχαντιστές τρομοκράτες και τα στρατεύματα εισβολής της Τουρκίας από τα συριακά εδάφη. Ως θλιβερός αντίλαλός τους και ο ΟΗΕ καλεί σε τερματισμό των «εχθροπραξιών» και προειδοποιεί με νέο κύμα μετανάστευσης, λες και όποιος υπερασπίζεται τα πάτρια εδάφη είναι έκνομος.

Κανένας, όμως, από αυτούς δεν βγήκε να κατηγορήσει ή να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, όταν είναι «κοινό μυστικό» ότι η Τουρκία ενισχύει με πολυάριθμα όπλα τους τρομοκράτες της οργάνωσης Jabhat al-Nusra, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, κομματικοί ηγέτες, που από καιρό έπρεπε να αποσυρθούν στα σπίτια τους, λένε συνεχώς πως η μόνη λύση για να μην εποικισθεί και η Αμμόχωστο είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.