Παραπολιτικά

Η «μεγάλη καταιγίδα» της μικρής νήσου

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας»! Αυτή ήταν η περιγραφή που έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Confidencial» για τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο. Είναι γεγονός ότι η καταιγίδα στον χώρο του ποδοσφαίρου μας έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό. Απλώς τώρα ήρθε ένα νέο καταιγιδοφόρο σύστημα από την Ισπανία, που προκάλεσε πρόσθετες θύελλες. Η πλάκα είναι ότι το σύστημα αυτό ξεκίνησε πριν από... ένα σχεδόν χρόνο και μόλις τώρα έφθασε στη βραχονησίδα μας. Η Αστυνομία πήρε τις σχετικές πληροφορίες από τις ισπανικές Αρχές τον Ιανουάριο του 2019 και παρέδωσε τον σχετικό φάκελο στη Νομική Υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2020.

Αν κατάλαβα καλά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα, γίνονταν στημένοι αγώνες στην Κύπρο και παίζονταν στοιχήματα στην Ισπανία. Εγώ σας λέω, αν δεν αποκαλυπτόταν η απάτη, ήμασταν άξιοι να στήσουμε ακόμα και το... Ελ Κλάσικο, Ρεάλ-Μπαρσελόνα.

Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι κατά πόσον η «μεγάλη καταιγίδα», για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός, θα παρασύρει τελικά στο διάβα της όλη τη σαπίλα της μάππας. Αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αρκετοί ύποπτοι παράγοντες του ποδοσφαίρου να κρυφτούν μέσα στην... «παράγκα» για να γλιτώσουν.

Ταυτόχρονα, για να μη δημιουργούνται φρούδες ελπίδες στην κοινή γνώμη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή η διερεύνηση υποθέσεων στημένων αγώνων και η τεκμηριωμένη παρουσίαση ενώπιον δικαστηρίου. Διότι σε τέτοιους αγώνες μπορεί να πέφτουν... βροχή τα γκολ, αλλά άντε να αποδείξεις ότι είναι αποτέλεσμα σκηνοθεσίας. Χρειάζεται μεγάλη μεθοδικότητα και επινοητικότητα από την Αστυνομία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το γεγονός ότι εταιρείες στοιχημάτων δεν συνεργάζονται και μάρτυρες αρνούνται να καταθέσουν.

Μακάρι να οδηγηθούν κάποιοι ένοχοι ενώπιον της δικαιοσύνης, ωστόσο υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι (με βάση και τις εμπειρίες του παρελθόντος), βλέπουν μεν τη «μεγάλη καταιγίδα» να μαίνεται, αλλά πιστεύουν ότι... «μπόρα είναι και θα περάσει»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ