Παραπολιτικά

Αναμείνατε (και άλλο) στο ακουστικό σας...

Τώρα, οπλοπολυβόλο ή νεροπίστολο είναι αυτό που έδωσε η Βουλή στην Αστυνομία για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων; Οι απόψεις διίστανται. Την εκδοχή του νεροπίστολου την υποστηρίζει η Κυβέρνηση, ενώ την άλλη εκδοχή τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν τις διάφορες τροπολογίες στον νόμο που παρουσίασε η Κυβέρνηση. Δύο από τις τροπολογίες βρήκαν εντελώς αντίθετο τον Yπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος τις παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση, με προοπτική την αναπομπή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή.

Άντε πάλι. Τα καταφέραμε να ξαναβάλουμε στο ψυγείο το θέμα των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αφού το μπλέξαμε σε νομικούς και νομικίστικους λαβυρίνθους, από τους οποίους δύσκολα θα βγει (αν θα βγει).

Οι παράνομοι άνοιξαν πάλι σαμπάνιες και ήπιαν εις υγείαν της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, που βρήκαν τον τρόπο να εξουδετερώσουν τον διακηρυγμένο κοινό τους στόχο, να δώσουν, δηλαδή, στην Αστυνομία το όπλο που χρειάζεται επειγόντως, για την αποτελεσματικότερη πάταξη του εγκλήματος.

Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα βρουν κάποια συμβιβαστική λύση η Κυβέρνηση και η Βουλή, ή αν θα προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση, με την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο, την πιθανή επαναψήφισή του από τη Βουλή και τελικά την παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσος χρόνος θα χρειαστεί (που θα προστεθεί στην ήδη χρονολογούμενη από ετών καθυστέρηση στην ψήφιση της νομοθεσίας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις).

Αυτό το μπάχαλο θέτει και το πλαίσιο των μελλοντικών αντιπαραθέσεων. Αν η Αστυνομία αποτύχει να πατάξει το έγκλημα, θα ισχυρίζεται ότι φταίει η Βουλή που της έδωσε νεροπίστολο, ενώ από την πλευρά της η Βουλή θα υποστηρίζει ότι η Αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει το οπλοπολυβόλο με το οποίο την εφοδίασε. Θα είναι μια παράσταση την οποία έχουμε παρακολουθήσει αμέτρητες φορές σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου της μπανανίας μας. Και τη βαρέθηκε η ψυχή μας!

ΜΠΟΞΕΡ