Παραπολιτικά

Δεν θα τα βγάλουν σε κοινή θέα

Θα μάθουμε ή δεν θα μάθουμε τελικά τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα της τέως Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, την οποία η στήλη έχει βαφτίσει «λίστα Χρυσταλλαγκάρντ»;

Ύστερα από μια περίοδο αβεβαιότητας, ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα απασχολήσει στις 5 Μαρτίου συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ενώπιον της οποίας θα εμφανιστεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο κ. Ηροδότου θα μπορέσει να λύσει βασικές απορίες, όπως για παράδειγμα εάν δόθηκαν σε ΠΕΠ δάνεια με ευνοϊκούς όρους ή χωρίς εξασφαλίσεις, εάν έγιναν χαριστικές διαγραφές, εάν έχουν αφαιρεθεί ονόματα από τη λίστα, όπως υποστηρίζουν κάποιες φήμες κ.λπ. Επί τη ευκαιρία, δεν ξέρω γιατί όρισαν τις 5 Μαρτίου για τη συνεδρία της Επιτροπής. Σκέφτηκαν, ίσως, ότι θα έχουμε ήδη γιορτάσει τις δύο Κυριακές των Αποκριών, και ο κόσμος δεν θα έχει όρεξη να παρακολουθήσει άλλα... Καρναβάλια, οπότε το θέμα θα περάσει απαρατήρητο.

Στο μεταξύ, μέχρι τότε, το φιλοθεάμον κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί τις κόντρες μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ γύρω από το όλο θέμα. Ο ΔΗΣΥ ρίχνει καθημερινά το γάντι στο ΑΚΕΛ, να δεχτεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, αλλά και τα διαγραμμένα δάνεια πολιτικών προσώπων, κομμάτων και εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με κόμματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα της Αριστεράς έτυχε τέτοιων εξυπηρετήσεων. Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό.

Θυμίζουμε ότι το θέμα της «λίστας Χρυσταλλαγκάρντ» είχε ξεμυτίσει για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτήν τη φορά θα δούμε το... στριπτίζ που αναμένουν οι πολίτες, αφού αρκετοί βουλευτές δεν φαίνεται να ευνοούν τόσης έκτασης διαφάνεια. Οπότε το πιθανότερο είναι τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων τελικά να μη βρεθούν... εκτεθειμένα σε κοινή θέα.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ