Παραπολιτικά

Πόσα πάει το πρωτάθλημα;

Κυπριακό ποδόσφαιρο, άλλως αγορά του Αλ Χαλίλι (Αλ Χάλι, καλύτερα). Όποιος δώσει περισσότερα («αρτηρήσει», κατά την κυπριακή διάλεκτο), παίρνει πρωτάθλημα και κύπελλο. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι ο ίδιος και άλλα μέλη της Ομόνοιας προσεγγίστηκαν από κάποιους παράγοντες άλλων ομάδων, ή ανθρώπους σχετικούς με το ποδόσφαιρο, οι οποίοι τους πρότειναν εξαγορά ποδοσφαιρικών αγώνων. Καθόρισαν, μάλιστα, και ταρίφα, αν επιθυμεί κάποια ομάδα να «ψωνίσει» πρωτάθλημα ή κύπελλο.

Ο κ. Παπασταύρου, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει κατάθεση στην Αστυνομία για τις καταγγελίες του, αλλά θα πρέπει να το κάνει, αν θέλει να βοηθήσει πραγματικά στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Αν, πάντως, αληθεύουν τα στοιχεία, τότε έχουμε να κάνουμε, προφανώς, με ένα πανίσχυρο κύκλωμα μαφιόζων, που έχει τόσο τρομακτική επιρροή, ώστε να μπορεί να καθορίζει την έκβαση ενός πρωταθλήματος, ελέγχοντας διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, ίσως και προπονητές.

Σκέφτομαι τις χιλιάδες κορόιδα που πληρώνουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο και τελικά βλέπουνε παράσταση Kαραγκιόζη.

Όταν λέμε Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας, η λέξη «Κατηγορίας» παίρνει πλέον άλλο νόημα, με τις συνεχείς... κατηγορίες σωματείων και παραγόντων εναντίον διαιτητών για αλλοίωση αποτελεσμάτων, μετά από κάθε αγωνιστική.

Και όταν λένε κάποιοι ότι «η ομάδα μας θα πάρει το πρωτάθλημα με την αξία της», εννοούν την αξία της σε... εκατομμύρια (για την εξαγορά του πρωταθλήματος).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει στις 7 Φεβρουαρίου ευρείας σύσκεψης για τον σταύλο του Αυγεία, όπως αποκάλεσε ο ίδιος το ποδόσφαιρό μας. Δεν ξέρω αν θα βγει κάτι ουσιαστικό από τη σύσκεψη, αλλά ήδη φρόντισαν να μας προειδοποιήσουν (μετά τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με την αντιπροσωπία της ΟΥΕΦΑ), ότι δεν είναι και τόσο εύκολο εγχείρημα να αποδείξεις στημένους αγώνες.

Πάντως, η πιο καταθλιπτική σκέψη που θα μπορούσε κάποιος να κάνει είναι η εξής: Οι Τούρκοι βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο 8 κι εμείς συζητάμε ολημερίς κι ολονυχτίς για τον φούρπον...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ