Αναλύσεις

Τα μετρητά δεν καταργούνται...

«Η Οδηγία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν επαρκεί για την πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά...» - Τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες; - Η Λαγκάρντ μας είπε: «Τα μετρητά αποτελούν νόμιμο χρήμα και ως εκ τούτου οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να διασφαλίσουν ότι προσφέρουν πρόσβαση σε αυτά για όλους τους πολίτες και κοινωνικές ομάδες»

«Δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα σε ευρώ αποτελούν νόμιμο χρήμα, η αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών προς αυτά αποτελεί βασική προϋπόθεση. Το ίδιο απαραίτητη είναι και η εξασφάλιση ότι η αγορά/έμποροι έχουν επαρκή αποθέματα μετρητών... Στο επίπεδο του ευρωσυστήματος γίνονται εργασίες για αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ, με στόχο την εξεύρεση/ προώθηση κατάλληλων πολιτικών σε εθνικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί ότι τα μετρητά είναι διαθέσιμα σε όλες τις ομάδες της κοινωνίας και γίνονται δεκτά σε όλα τα σημεία αγοράς/πώλησης. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ για τους τραπεζικούς λογαριασμούς (Payment Accounts Directive-PAD) ενδέχεται να μην επαρκεί για να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα ταμειακών υπηρεσιών για μετρητά όσον αφορά τη γεωγραφική κάλυψη σε όλες τις χώρες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπογραμμίζει τη σημασία όπως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, διασφαλίσουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα /υποκαταστήματά τους παρέχουν επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες μετρητών. Από την άποψη αυτή, η ΕΚΤ θεωρεί επίσης σημαντικό ότι οι πολίτες μπορούν να κάνουν έναν λογικό αριθμό αναλήψεων μετρητών χωρίς χρέωση, σε κάθε περίπτωση όταν χρησιμοποιούν το δίκτυο ΑΤΜ της τράπεζάς τους.»

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως απάντηση σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου για το ζήτημα της πρόσβασης των καταναλωτών σε μετρητά. Και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν.

Σε ερώτημα του Γιώργου Γεωργίου για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λειτουργία της ομάδας εργασίας για την πρόσβαση σε μετρητά σε επίπεδο ΕΕ (Ομάδας η οποία συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα εργασίας της ΕΚΤ 2019-2020, κατόπιν εισήγησης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών - BEUC), η κ. Λαγκάρντ έκανε αναφορά στο Euro Payments Board Board (ERPB). Υπογράμμισε ότι «ως ένα υψηλού επιπέδου στρατηγικό όργανο με αποστολή να προωθήσει την ολοκλήρωση, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των πληρωμών μικρής αξίας σε ευρώ στην ΕΕ, το ERPB έχει προσδιορίσει την πρόσβαση στα μετρητά ως μία των προτεραιοτήτων του στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του σχεδίου εργασίας του για το 2018-20» Και ότι η Γραμματεία του ERPB επιδιώκει περαιτέρω πληροφορίες από τους εκπροσώπους των καταναλωτών για τη βελτίωση της πρόσβασης σε μετρητά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται τελευταία από μερικά κράτη -μέλη (ιδιαίτερα από την Αυστρία) αναφορικά με την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάργηση των κερμάτων του ενός και τον δύο λεπτών του ευρώ, η απάντηση της κ. Λαγκάρτν για την ανάγκη διασφάλισης πρόσβασης των πολιτών στα μετρητά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Και έρχεται σε αντίθεση με την υφέρπουσα εντύπωση που επικρατεί για κατάργηση των μετρητών.

Κανείς δεν είναι εναντίον της ψηφιοποίησης. Ιδιαίτερα αν γίνεται με μέτρο και με γνώμονα την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία...

Τι γίνεται, δηλαδή, με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν την ευχέρεια να έχουν έξυπνο κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή; Ή με αυτούς που δεν έχουν τις απαιτούμενες ψηφιακές γνώσεις/δεξιότητες; Τι γίνεται με τους ηλικιωμένους μας, με τους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες; Αυτούς που για διάφορους λόγους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό; Πώς εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων αυτών στην αγορά; Πώς εγγυόμαστε την ιδιωτικότητά τους και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων;

Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν για κάτι. Κάθε μέθοδος πληρωμής έχει τα πλεονεκτήματά της ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Ας σεβαστούμε, τουλάχιστο, αυτό!

Επισυνάπτεται η σχετική απάντηση:

Apantisi_Lagarde_Page_1.jpg

Apantisi_Lagarde_Page_2.jpg