Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Debate: Τα περί διχοτόμησης της ΑΟΖ και ο πολύ νεότερος Πρόεδρος της ΚΔ

Τα σημεία που ξεχώρισαν στην μεγάλη τηλεμαχία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού

Με τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ να απαντά ότι είναι ενήμερος σε σχέση με τις πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έδωσε οδηγίες σε συνεργάτες του να διενεργήσουν μελέτη για διαχωρισμό της ΑΟΖ, αλλά και να απαντά ότι ο επόμενος ΠτΔ θα πρέπει να είναι πολύ νεότερος από τον ίδιο. Ταυτόχρονα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να τονίζει ότι πρέπει να μείνουν στους φιλόδοξους οι Προεδρικές του 2023, καθότι υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ήταν τα σημεία που ξεχώρισαν στην μεγάλη τηλεμαχία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού.

Οι δύο άντρες αντιπαρατέθηκαν πριν από λίγο για Κυπριακό, ενέργεια, εξωτερική πολιτική, εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία.

Η μεγάλη τηλεμαχία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών διεξάχθηκε στα στούντιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και σε αυτήν έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των πέντε παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών. Από το ΡΙΚ η Γωγώ Αλεξανδρινού, από τον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Πομηλορίδης, από το Sigma o Χρίστος Χαραλάμπους, από το Omega ο Θανάσης Αθανασίου και από τον Alpha Κύπρου ο Αντρέας Κημήτρης.

Υπενθυμίζεται ότι το διακαναλική τηλεμαχία προέκυψε μετά από αντιπαράθεση, που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο twitter. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Λίγο πριν την διεξαγωγή της τηλεμαχίας τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έκαναν λόγο για επικοινωνιακό κόλπο των δύο μεγάλων κομμάτων, για να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους ψηφοφόρους.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η τηλεμαχία του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αποτελεί ξεκάθαρη και κυνική προσπάθεια πόλωσης και ενίσχυσης του δικομματισμού.

To Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωση του ανέφερε: «Θεωρούμε ότι από το debate των Άντρου Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα εξαχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα και πως είναι απλά μια προσπάθεια των δυο κομμάτων να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να παραπλανήσουν. Προάγουν τον δικομματισμό και ισοπεδώνουν την πολυφωνία με τέτοιου είδους επικοινωνιακά κόλπα».

Το Κίνημα Αλληλεγγύη ανέφερε ότι «Με αφορμή το ψευδό-debate Αβέρωφ – Άντρου, καταγγέλλουμε και πάλι το έλλειμμα Δημοκρατίας στον τόπο μας».

Όσα έγιναν στην τηλεμαχία των δυο αντρών

Ερωτηθείς αρχικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αν έχουμε επιδείξει αλαζονεία όλο το προηγούμενο διάστημα και στηριχθήκαμε στις τριμερείς για θωράκιση της ΑΟΖ ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι τριμερείς συνεργασίες και η ένταξη μας στην Ε.Ε δεν είναι σε αντικατάστασή αλλά επιπρόσθετοι καταλύτες για επανένωση του τόπου. Όπως είπε ο κ. Αβέρωφ το Κυπριακό δεν έχει λυθεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στην περιοχή.

Η δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού ρώτησε τον Άντρο Κυπριανού αν ήταν κατάλληλη η υπεράσπιση της προοπτικής του αγωγού προς Τουρκία στο CNN Türk.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική ως προς την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους μας και την τακτική που θα ακολουθηθεί. Αυτός ο στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση για την η κοινή πατρίδα Τ/κ-Ε/κ, αυτό έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή κοινότητα. Κυριαρχεί η επικοινωνία, που δεν είναι το κύριο. Η ουσία είναι το κύριο. Οι ευθύνες της Τουρκίας, είναι γνωστές. Τα προβλήματα στην ΑΟΖ πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζονται με σκοπό να έρθουμε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού. Να υπάρξει μια συνολική πρόταση από πλευράς κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού και μετά τη λύση να δούμε αυτά τα ζητήματα.

Ο κ. Αβέρωφ, ερωτηθείς για τη στασιμότητα, είπε ότι δεν είναι ευθύνη δική μας και η κριτική αυτή είναι ισοπεδωτική, και στο τέλος αποενοχοποιεί την Τουρκία. Ο Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος για άτυπη πενταμερή και η Τουρκία την μπλοκάρει, λόγω και των εκλογών στα κατεχομένα. Πρέπει να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλιώς θα έχουμε νέες εθνικές τραγωδίες.

Ερωτηθείς από τον Δημοσιογράφο Θανάση Αθανασίου για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως η Τουρκία έχει αποενοχοποιηθεί από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ . «Οι ξένοι δεν κρίνουν με επικοινωνίας και τακτικής αλλά επί της ουσίας.», είπε σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στο τραπέζι νέες ιδέες.

Ερώτηση προς Αβέρωφ Νεοφύτου από Θανάση Αθανασίου του «Ομέγκα» για αγωγό μέσω Τουρκίας, με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει και το ΑΚΕΛ (επίλυση Κυπριακού, μελέτες βιωσιμότητας), αν θα μπορούσε να αποτελέσει προοπτική;

Ο κ. Αβέρωφ αναρωτήθηκε αν στο Κραν Μοντανά ο κ. Κυπριανού θεωρεί πως φταίει ο Αναστασιάδης, τι στιγμή που η Τουρκία ήθελε εσαεί στρατό, πριν προχωρήσεις στο θέμα.

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως υπάρχουν εναλλακτικές: 1) EastMed, που έχει πολιτική συμφωνία που στηρίζεται από ΕΕ. 2) Τερματικός ΦΑ στην Κύπρου. 3) Συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για αγωγό προς Αίγυπτο, με πλωτή μονάδα για αυτόματη υγροποίηση.

Εάν η Τουρκία συμβάλει σε μια σωστή επίλυση του προβλήματος, τότε μετά θα υπάρχει εξομάλυνση των σχέσεων και σε τέτοια περίπτωση, κάτω από εμπορικά κριτήρια θα το δούμε. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως για το φυσικό αέριο λόγο έχουν και οι εταιρίες.

Προς το παρόν είπε πως δεν συζητά τώρα έτσι θέμα διότι θα ήταν εθνικά επικίνδυνο την ώρα που παραβιάζει την ΑΟΖ να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Όμως το θεωρεί ως ένα ακόμα καταλύτη για λύση του Κυπριακού. Να παίξουμε συνετά και σοφά το χαρτί της ενέργειας.

Στην Έκθεση του Κραν Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιρρίπτει ευθύνες και είπε ότι διαπίστωσε ότι οι ηγέτες δεν είχαν την βούληση να πάνε μέχρι τέλος», σημείωσε ο κ. Κυπριανού. «Το γεγονός ότι άρχισαν να τίθενται ιδέες δυο κρατών θα έπρεπε να μας χτυπήσει καμπανάκι», είπε κάνοντας αναφορές στην έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε πως η Γαλλία και η Ρωσία αδιαφόρησαν και πρέπει να μας ανησυχεί.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ε.Ε είπε πως η κάθε ενέργεια πρέπει να μας φέρνει πιο κοντά στην λύση και να μην μας απομακρύνεις. Έκανε λόγο για χλιαρά τα μέτρα από τη Ε.Ε σε αντιδιαστολή, όπως είπε, όταν ο Χριστόφιας ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, υποχρεώθηκε να αφήσει τα πλοία στα Λιμάνια. «Τότε ήταν δεδηλωμένη η πρόθεσή μας για έναρξη των διαπραγματεύσεων»

Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε με τον κ. Νεοφύτου ότι θα έπρεπε να προτάξουμε το φυσικό αέριο ως κίνητρο για λύση προσθέτοντας «Θα ήθελα να συμφωνήσω ότι την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά την έχει η Άγκυρα «.Αυτό είναι όμως το δικό μας αφήγημα. Αυτό δεν το καταγράφει ο Γ.Γ του ΟΗΕ ούτε στις μετέπειθα εκθέσεις αλλά επίρριπτε ευθύνες και στις δυο πλευρές όπως και η Ε.Ε», είπε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο κ. Κυπριανού σε κάθε απάντηση υιοθετεί ένα αφήγημα. Ότι έχει απενοχοποιηθεί η Τουρκία και το δέχεται και αναφέρετε σε ευθύνες στη δική μας πλευρά για λύση του Κυπριακού.

Ο Κυριάκος Πομηλορίδης του «ΑΝΤ1» σε ερώτηση προς τον Άντρο Κυπριανού, αν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν οι προκλήσεις;

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν μπορεί η ΚΔ να είναι αιχμάλωτη των επιθυμιών της Τουρκίας. Πρέπει να συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Ουδέποτε το ΑΚΕΛ είπε να συζητάμε κάτω από απειλές. Αναφέρθηκε στην περίοδο Ιούνιο προς Αύγουστο 2019, όπου οι δηλώσεις ΥΠΕΞ και ΠτΔ ήταν πολύ διαφορετικές για το τι είδους αυστηρές κυρώσεις θα υπήρχαν κατά της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν έγινε.

Ο κ. Πομηλορίδης στην ερώτηση προς κ. Αβέρωφ αν θα πρέπει να πάει το φυσικό αέριο προς Τουρκία, ειδικά όπως συμπεριφέρεται ο Ερντογάν; Η Ελλάδα είναι ο αδύνατος κρίκος, και τι γίνεται με κυρώσεις;

Ο κ. Αβέρωφ είπε πως φαίνεται στην πράξη πως ενοχλούνται στην Τουρκία, από μόνοι τους όμως δεν θα σταματήσουν την επιθετικότητά της. Θεωρεί δεδομένο πως αν θα επαναρχίσει ο διάλογος δεν πρέπει να υπάρχουν παραβιάσεις στην ΑΟΖ.

Για το φυσικό αέριο μετά τη λύση, θεωρεί ότι θα ξεκινήσει και ομαλοποίηση των σχέσεων της «Ενωμένης Κύπρου» με την Τουρκία, και αυτός πρέπει να είναι ένας από τους στόχους μας. Επιπρόσθετα, το φυσικό αέριο δεν ανήκει όλο στην ΚΔ, αφού οι συμφωνίες με τις εταιρείες τους δίνουν μερίδιο, και μπορούν να το διαχειριστούν όπως νομίζουν.

Σε παρατήρηση αν δεν είναι μαχαιριά για τον EastMed το να λέμε για προοπτική αγωγού προς Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο EastMed είναι ένα σημαντικό ενεργειακό πρότζεκτ, που αφορά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το πλαίσιο το βάζουν οι πολιτικοί, την υλοποίηση την κάνουν οι εταιρείες, και πρέπει να δούμε πόσο φυσικό αέριο έχουμε για να δούμε τις πιθανότητες.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε για τον κ. Αβέρωφ και όχι για τον κ. Πομηλορίδη, και απόρησε γιατί ενοχλήθηκε ο δημοσιογράφος. Αν δεν προχωρούμε για λύση διότι ποτέ δεν θα έχουμε έχουμε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν, μπορεί και να έρθει χειρότερος, όμως δεν πρέπει να μείνουμε έτσι. Για τον EastMed είπε πως είναι οικονομικά τα κριτήρια που τον καθιστούν ανέφικτο.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από τον δημοσιογράφο του ΑΛΦΑ Ανδρέα Κημήτρη τι είναι για εσάς το ΑΚΕΛ πατριωτικό κόμμα ή ένα κόμμα που εργαλιοποιεί το Κυπρικα μίλησε για ΑΚΕΛ πριν και μετά την λύση το Κρανς Μοντανά. Μετά τις προεδρικές εκλογές όχι μόνο στο Κυπριακό χάθηκε το μέτρο αλλά υπάρχει μια ισοπέδωση των πάντων και στο εσωτερικό.

Θέλω, όπως είπε, να ξαναδώ ΑΚΕΛ να έχει μια υπεύθυνη στάση όπως και πριν το Κρανς Μοντανά

Ο κ. Κημήτρης είπε πως έφτασαν και κοντά του παρόμοιες πληροφορίες που θέλουν το ΠτΔ να συζητά πρόταση και να έχει ζητήσει μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ και ρώτησε τον κ. Κυπριανού κατά πόσο είναι ενήμερος. Ο κ. Κυπριανού είπε πως έχει και ο ίδιος τις ίδιες πληροφορίες αλλά δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια παραπέμποντας ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δεύτερη ενότητα για την «εσωτερική διακυβέρνηση»

Πρώτη ερώτηση Γωγούς Αλεξανδρινού για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Ερώτηση προς τους δύο, τι στοιχεία έχετε για ΠΕΠ και γιατί δεν τα παρουσιάσετε, τώρα έχετε βήμα.

Ο Άντρος Κυπριανού έκανε αστείο, είπε, αναρωτώμενος αν ο κ. Αβέρωφ ακούει μέσα από το βαν τις συζητήσεις του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Για τις καταγγελίες, είπε πως αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί από το 2013 μέχρι 2015, αλλά έχουν αποκρυφτεί ονόματα από τους καταλόγους. Δεν έχει πρόβλημα να επανεμφανιστούν αυτά τα ζητήματα, αλλά να ξεκαθαρίσει ο κ. Αβέρωφ αν υπήρχαν εγκληματικές ενέργειες για τα δάνεια.

Για την συνάντηση Άντρου με Νικόλα, ο κ. Αβέρωφ είπε πως αυτές δημοσιεύθηκαν από τους ίδιους, άρα δεν χρειαζόντουσαν άλλες πηγές. Για το θέμα των ΜΕΔ των ΠΕΠ ή κομμάτων ή συνδεδεμένων οργανισμών με οποιοδήποτε κόμμα, να μιλήσουμε ανοικτά. Το ίδιοι για τις διαγραφές δανείων, μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, είτε σε κόμματα είτε σε πρόσωπα, να δοθούν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα.

Συνέχισε λέγοντας πως δεν χρειάζεται να τσακώνονται οι πολιτικοί, να μπει ένας forensic οργανισμός, ένας ανεξάρτητος οίκος να δει τι έγινε. «Όλα στα φως», και να εξεταστούν τα πάντα από ανεξάρτητους φορείς.

Η κ. Αλεξανδρινού ρώτησε τους αρχηγούς αν έχουν και οι δύο σκελετούς στα ντουλάπια τους, διότι από τη μια γι’ αυτό έγινε η διακαναλική αλλά από την άλλη δεν δίνουν στοιχεία.

Από το 2013 ως 2015 ο ΔΗΣΥ τα δημοσιοποίησε, ότι αφορά το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι υπέρ να δημοσιοποιηθούν τα πάντα. Για τον κ. Παπαδόπουλο αρνήθηκαν και οι δύο (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ), πως μίλησαν για Προεδρικές – άρα αναρωτήθηκε που το ξέρει ο κ. Αβέρωφ;

Ο κ. Αβέρωφ είπε πως πιθανόν να υπάρχουν διαγραφές δανείων και διαγραφές μέσω αναδιαρθρώσεων του 2015, τονίζοντας πως όλα πρέπει να βγουν στο φως και να μπει ένας ανεξάρτητος οίκος για έλεγο.

Κ. Κυπριανού είπε πως οι εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με το ΑΚΕΛ είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ελεγχθούν. Ακολούθως ρώτησε αν αναδιαρθρώσεις είναι έγκλημα.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τα προβλήματα τις διαφθοράς και τις διαπλοκής είναι ευρύτερα και έκανε λόγο για τα διαβατήρια, την υπόθεση με το «κατασκοπευτικό βαν» και τις χάρες όπως είπε στον αρχιεπίσκοπο. «Θα ζητήσετε για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες δηλαδή στοιχεία; Έχουμε πρόβλημα διαφθοράς κ. Νεοφύτου», ειπε.. Είμαστε πρωταθλητές στα ζητήματα της διαφθοράς και έχουμε γίνει πρώτο θέμα παντού

Μικρή ένταση στο στούντιο για τις διαγραφές δανείων που αφορούν κόμματα και συνδεδεμένες εταιρείες.

Ο Χρίστος Χαραλάμπους του «Σίγμα» ρώτησε τον Άντρο Κυπριανού για το θέμα της κριτικής κατά του Αναστασιάδη για τις πτήσεις και υπενθύμισε ότι το 2012 δόθηκαν 300,000 χιλιάδες για αγορά πτήσεων με ιδιωτικό τζετ για τον τότε Πρόεδρο Χριστόφια. Αναρωτήθηκε πότε είναι σωστό και πότε λάθος;

Χάνουμε τη ουσία, είπε ο Άντρος Κυπριανού. Δεν είναι κακό το ιδιωτικό τζετ, είπε. Το κακό ξεκινά όταν δεν ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες, που δεν ακολουθήθηκαν σε αυτή την περίπτωση και κατέληξαν να υπάρχουν εξαρτήσεις με τον επιχειρηματία. Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Κυπριανού, δήλωσε πως δεν τον γνώριζε μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 τον Σαουδάραβα, τον Ιούνιο του 2014 ο Σαουδάραβας όμως ευχαριστούσε τον Πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο για την συνεργασία, είπε.

Η ερώτηση του Χρίστου Χαραλάμπους προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ήταν αν θέλει να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία και για εταιρείες που δεν είναι συνδεδεμένες με το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Αβέρωφ είπε να δοθούν στο φως για ΜΕΔ και διαγραφές που αφορούν ΠΕΠ, κόμματα και συνδεδεμένες εταιρίες. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα ζητήσει από τις τράπεζες – αυτές ξέρουν αν πήγαιναν κόμματα για κούρεμα δανείων για συνδεδεμένες εταιρείες.

Για το θέμα του Σαουδάραβα, είπε πως έκανε 19 εκατομμύρια επένδυση, περισσότερα απ’ όσα έπρεπε. Για το θέμα των πτήσεων, δεν χρέωνε περισσότερο είπε, το κράτος εξοικονόμησε 3μισι εκατομμύρια μέσα από τις υπηρεσίες του Σαουδάραβα, είπε ο κ. Αβέρωφ.

Ο κ. Κυπριανού προκάλεσε πάλι τον κ. Αβέρωφ, καλώντας τον να πει ποιο κόμμα πήγε για κούρεμα και αν ο ίδιος έκανε παρέμβαση σε τράπεζα. Διαστρεβλώνει, κατηγόρησε τον Αβέρωφ, πως διαστρεβλώνει τον Ελεγκτή. Ο Σαουδάραβας, δεν έπρεπε να πάρει υπηκοότητα. Για τις σχέσεις του Σαουδάραβα, ο κ. Κυπριανού επικαλέστηκε βίντεο που κυκλοφόρησε από το «SigmaLive».

Ο Αβέρωφ είπε δεν μεσολάβησε υπέρ οποιαδήποτε κόμματος για διαγραφή δανείων. Τόνισε πως πρέπει να θεσπιστεί Κώδικας Ηθικής για εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, καθώς και ασυμβίβαστο. Θύμισε τα εξοχικά στο Κελλάκι και τις οικίες πολιτικών στη Λευκωσία και τις δουλειές γνωστού εργολάβου, καθώς και πανάκριβα ρολόγια βουλευτών για δώρο.

Σε ερώτηση προς. Α. Νεοφύτου για την διαφθορά, επανέλαβε πως πρέπει να ζητήσουμε με από ξένο οίκο να εξετάσει περιπτώσεις διαφθοράς. «Επαναλαμβάνω. Aν θέλουμε να χτυπήσουμε την διαφθορά πρέπει να δώσουμε εργαλεία στο κράτος για να την αντιμετωπίσει.»

Σε ερώτηση προς τον Άντρο Κυπριανού πού και κατηγορίες Σαουδάραβα για οπλοκατοχή είπε πως «μόνο ένα Σαουδάραβα με τρια αεροπλάνα στην Λάρνακα γνωρίζει». Επέμενε έχει δοθεί άδεια οπλοκατοχής σε αυτόν ή μέλος της οικογένειάς του, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η Αστυνομία. Τόνισε παράλληλα ότι δεν χαρίστηκε κανένα δάνειο στο ΑΚΕΛ. «Αν έχει τέτοιες πληροφορίες να τις δώσει ο κ. Νεοφύτου. Δεν συνομιλώ με τραπεζίτες», τόνισε.

Ερωτηθείς από τον Κυριάκο Πομηλορίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αν έχει σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Κούμα απάντησε: «Έχω σχέση κοινωνικές με τον Κούμα. Βάφτισα την κόρη του πριν 20 χρόνια. Παλιά πριν 15 χρόνια αγοράσαμε ένα αγροτικό τεμάχια.»

Ο Αντρέας Κημήτρης του «Άλφα», για τα ΜΕΔ, εντόπισε δήλωση του στον «Πολίτη» όπου λέει, «ξέρω και γω διάφορα για τα δάνεια».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως δεν έχει πρόβλημα ο ΔΗΣΥ να βγάλει ότι θέλει για το ΑΚΕΛ. Ανάλογα της φάσης που περνά η χώρα, φορούν και το ανάλογο προσωπείο, είπε. Το μόνο πράγμα που ασχολήθηκαν στον ΔΗΣΥ μετά το 2013, είναι αυτά που θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο και τώρα, τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, και των εταιρειών που συνδέονται με το ΑΚΕΛ. Τώρα επιχειρούν να τα φέρουν ξανά στην δημοσιότητα. Το ΑΚΕΛ δεν λαϊκίζει, δεν κατηγορεί ατεκμηρίωτα, προκαλεί τον κ. Νεοφύτου αν έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό πρόσωπα του περιβάλλοντος Αναστασιάδη, να το αναγνωρίσει ο κ. Αβέρωφ ή να πει καθαρά αν λέει ψέματα.

Για τον Σαουδάραβα, περίμενε ένα συγγνώμη, αυτοί όμως πήγαν να πανηγυρίσουν κιόλας και αυτό ενοχλεί.

Προς τον κ. Νεοφύτου ο κ. Κημήτρης ρώτησε αν τίθεται θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση και αν ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικά ορθό.

Ο κ. Αβέρωφ είπε πως θέλουμε διαφάνεια και να γίνει έλεγχος για τα ΜΕΔ. Επικαλέστηκε πρακτικά δικαστηρίου για την υπόθεση Δρομολαξιάς για το ΑΚΕΛ, και πως δεν μπορεί αυτό το κόμμα να κάνει τον προστάτη κατά της διαφθοράς.

Τελική παρέμβαση του κ. Κημήτρη προς τον κ. Κυπριανού για την υπόθεση Δρομολαξιάς πως «το κόμμα χάνει το ηθικό του πλεονέκτημα», και αν έχει ανατραπεί αυτό.

Επίσης ρώτησε αν νιώθουν και οι δύο έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία.

Ο κ. Αβέρωφ δεν σχολιάσε για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα εθνικά και οικονομικά, το αφήνει αυτό για τους «άκρως φιλόδοξους». Οι καταδικασθέντες για διαφθορά ξεδοντιάζουν τα νομοσχέδια για καταπολέμησής της, αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ. Επίσης, στην θεωρία στήριξαν το ΓεΣΥ, αλλά στην πράξη βάζουν «αντρόσιν» στην μεταρρύθμιση.

Ο κ. Κυπριανού είπε να ρωτήσει τον Υπ. Υγείας για το ποιος στηρίζει πραγματικά το ΓεΣΥ. Στη Δρομολαξιά δεν δικάστηκαν κόμματα, είπε. Υπάρχουν κασέτες ηχογραφημένες για το θέμα και ήταν μια σκευωρία του τότε Β. Γ. Εισαγγελέα και το δικηγόρου Λίλλη για να διωχθούν άτομα. Θα είμαστε αμείλικτοι για όποιος στέλεχος του ΑΚΕΛ εμπλακεί σε διαφθορά.

Για τις Προεδρικές 2023, ο κ. Κυπριανού είπε πως «ο επόμενος Πρόεδρος της ΚΔ πρέπει να είναι πολύ νεότερος απ’ ότι είμαι εγώ».

Σε καταληκτικό σχόλιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως οι πολίτες πρέπει να κρίνουν στην βάση των έργων και όχι των λόγων. Στην οικονομία υπάρχει βελτίωση των δεικτών αλλά δεν υπάρχει βελτίωση των μισθών/ Στο Κυπριακό είπε πως τα πράγματα είναι χειρότερα αφού η Τουρκία κλιμακώνει και η διεθνής κοινότητα αντιδρά χλιαρά.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τελική του τοποθέτηση εξαπέλυσε επίθεση προς το ΑΚΕΛ κατηγορώντας το ότι ξεδοντιάζει τους νόμους για πάταξη της διαφθοράς. θέτει εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις όπως το ΓΕΣΥ, την τοπική αυτοδιοίκηση. Να κρατήσουμε, όπως είπε, ότι συμφωνήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για διαγραφές δανείων και να τα εξετάσει ανεξάρτητος οίκος

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέδωσε γραπτή δήλωση λέγοντας «καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει ο όποιος ισχυρισμός διατυπώθηκε κατά τη σημερινή τηλεοπτική τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήθεν ανέθεσε σε στενούς του συνεργάτες να ετοιμάσουν μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πιο πάνω ισχυρισμός αποτελεί αποκύημα φαντασίας».

Υποστηρίξτε τη