Αναλύσεις

Νέος αγώνας για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ

Ο Υπουργός Γεωργίας εντατικοποιεί τις προσπάθειες για να βρεθεί επιτυχής κατάληξη το συντομότερο δυνατόν όσον αφορά τον φάκελο που καταθέσαμε το 2014 - Αναμένει την εξεύρεση ημερομηνίας για διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Υγείας και Γεωργίας

Την έναρξη ενός νέου γύρου συζητήσεων και προσπαθειών για επιτυχή κατάληξη στο χρονίζον θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος Π.Ο.Π., σηματοδότησε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό την εβδομάδα που μας πέρασε. Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχαν οι Υπουργοί Γεωργίας, Εξωτερικών και Εμπορίου, όπως επίσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος.

Κατέληξαν σε συμφωνία

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για τις τελευταίες εξελίξεις με την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το χαλλούμι και για τις προσπάθειες για κατοχύρωσή του ως Π.Ο.Π., ενώ άκουσε και όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονες. Από τη σύσκεψη βγήκε άσπρος καπνός, αφού όλες οι πλευρές συμφώνησαν και κατέληξαν στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, παραμένοντας προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2014. Στη σύσκεψη τέθηκε εκ νέου το ενδεχόμενο απόσυρσης του φακέλου και κατάθεσης ενός νέου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, μετά και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας για τους κινδύνους που ίσως επιφέρει η πιθανή απόσυρσή του.

Τα επόμενα βήματα

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε πως πλέον θα δει το θέμα με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Υπουργός σημείωσε πως τον Ιανουάριο του 2019 ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θέλοντας να εκφράσει την αντίδραση της ΚΔ στη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην εξέταση του φακέλου, ζητούσε την επίσπευση της διαδικασίας. Έτσι, όπως είπε, στη βάση αυτής της επιστολής ακολούθησαν διάφορες συναντήσεις επί του θέματος. «Ξεκίνησα ήδη τις διμερείς συναντήσεις με τους αρμόδιους Επιτρόπους και αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να τους δω και τους δύο μαζί, ώστε να εξαλείψουμε οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση αντιμετωπίζουν οι διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε. Συγκεκριμένα, μετά και την αλλαγή σκυτάλης στις αρμόδιες Επιτροπές, ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019 με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, και ακολούθησε η συνάντησή του με τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski. Ο Υπουργός εισηγήθηκε όπως πραγματοποιηθούν τριμερείς συναντήσεις στο επόμενο διάστημα και με τους δύο επιτρόπους και βρίσκεται εν αναμονή της εξεύρεσης της ημερομηνίας, κατά την οποία θα διεξαχθεί η πρώτη από κοινού συζήτηση επί του θέματος. Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι θα βοηθήσει τις συζητήσεις το γεγονός ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας είναι Κύπρια, τόνισε πως «δεν αναμένει κανένας χατίρια αλλά αυτό που θεωρώ για την κατάσταση είναι ότι η κυρία Κυριακίδου γνωρίζει το θέμα και είναι πρόθυμη να βοηθήσει, όπως πρόθυμος είναι και ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας».

Περαιτέρω, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσον καιρό θα πάρει η νέα αυτή προσπάθεια, με δεδομένο ότι ο ίδιος φάκελος εκκρεμεί εδώ και 6 χρόνια, ο κ. Καδής είπε πως υπάρχουν πτυχές που έχουν και πολιτική διάσταση, στις οποίες δεν κατέληξαν και πρόσθεσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι αν υπάρξει βούληση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξεταστούν αυτά τα θέματα από κοινού, απ’ εκεί και πέρα είναι εύκολο να υπάρξει κατάληξη. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσο καιρό θα μας πάρει. Είναι μία νέα αρχή και γι’ αυτό έχουμε ελπίδες ότι θα έχουμε θετική αντιμετώπιση για να έχουμε σύντομα κατάληξη», συμπλήρωσε.

Το κόλλημα και η

πολιτική διάσταση

Περαιτέρω, ο Υπουργός ερωτηθείς γιατί δεν προχωρούσε τόσα χρόνια το θέμα, εξήγησε πως η εκκρεμότητα είναι ως προς τον τρόπο που θα γίνεται η παραγωγή, η πιστοποίηση και η εμπορία των προϊόντων που θα παράγονται στα κατεχόμενα από τους Τ/κ παραγωγούς και ως προς τον τρόπο διακίνησής τους μέσω της Πράσινης Γραμμής. Το θέμα, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει ιδιαιτερότητες που έχουν τεχνοκρατική αλλά και πολιτική διάσταση. Ένα μέρος του προβλήματος για το οποίο ψάχνουμε λύση, όπως είπε, είναι ο μηχανισμός ελέγχου.

Ο κ. Καδής τόνισε παράλληλα πως σε καμία περίπτωση δεν έβαλαν τον φάκελο στο συρτάρι, καθώς έγιναν πολλές συναντήσεις σε τεχνοκρατικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο είπε ότι υπήρχαν κάποιες προτάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για εισηγήσεις που υπερβαίνουν τις αρχές μας, που έχουν να κάνουν με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών, αλλά και με τη φήμη του ίδιου του προϊόντος.

Καταληκτικά, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη με την επικύρωση του εμπορικού σήματος από τη Βρετανία στην ΚΔ και ερωτηθείς κατά πόσον βοηθά στην κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο κ. Καδής είπε πως μας εξασφαλίζει μία μεγαλύτερη άνεση στο να προσηλωθούμε στον φάκελο, ο οποίος θα μας δώσει προστασία σε μεγαλύτερη εμβέλεια αφού καλύπτει όλη την Ευρώπη και όχι μόνο μία χώρα.

Πολλαπλά τα οφέλη

με την κατοχύρωση

Η εγγραφή του χαλουμιού ως Π.Ο.Π. για την Κύπρο θα επιφέρει πολλά οφέλη. Με την κατοχύρωση του χαλουμιού ως κυπριακού προϊόντος καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να εμπορεύεται δικό της προϊόν με την ονομασία «χαλλούμι» ή «hellim». Με την προστασία της ονομασίας του προϊόντος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα το προϊόν, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα με την κατοχύρωση του χαλλουμιού θα αναπτυχθούν και νέοι τομείς στην κυπριακή κτηνοτροφία.