Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Οι νέοι δημιουργούν ένα μέλλον χωρίς καρκίνο

Βραβεύτηκαν οι νικητές του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού

«Ας ελπίσουμε πως στα επόμενα χρόνια ο καρκίνος θα είναι μόνο ένα ζώδιο». «Τι θα θέλαμε ως νέοι περισσότερο στη ζωή μας; Λιγότερο σοφοί ίσως από τον Σολομώντα, ο οποίος ζήτησε σοφία, θα ζητούσαμε ‘υγεία’ για εμάς και για τους γύρω μας». «Spread awareness about cancer because every contribution made is valuable». «Είναι ανάγκη οι μεγάλοι της Γης ν’ αφουγκραστούν τον ανθρώπινο πόνο και να λάβουν μέτρα πρόληψης της νόσου».

Οι νέοι μέσα από την αυθεντικότητα και την αμεσότητα που τους διακρίνει εμπνεύστηκαν, ζωγράφισαν, κατέγραψαν, οραματίστηκαν… Ένα μέλλον χωρίς καρκίνο! Και το διεκδικούν τόσο με λόγια όσο και με έργα. Εμείς οφείλουμε να τους ακούσουμε και να τους το εξασφαλίσουμε. Είναι η γενιά, άλλωστε, που της ανήκει το μέλλον.

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, αλλά και την 15η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, διοργανώθηκε φέτος για πρώτη χρονιά ο Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο».

Τα έπαθλα: αξίας 300 ευρώ (Πρώτο Βραβείο), 200 ευρώ (Δεύτερο Βραβείο) και 100 ευρώ (Τρίτο βραβείο), τα οποία απονεμήθηκαν το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στα Κεντρικά της Γραφεία, πρόσφερε τη Τράπεζα Κύπρου.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά τον καρκίνο και την πρόληψή του.

Οι μαθητές κλήθηκαν να υποβάλουν ιδέες μέσα από τρεις κατηγορίες. Με οπτικοακουστικές και εικαστικές δημιουργίες, καθώς και με έκθεση ιδεών. Συνολικά συμμετείχαν 42 παιδιά και όλα συνεισέφεραν, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έκφρασης.

Η τελική επιλογή των τριών έργων, που ξεχώρισαν σε κάθε κατηγορία, έγινε από Κριτική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε από τους Διοργανωτές. Στην επιτροπή συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Νίκος Κουρούσιης και Νικόλας Λαδόμματος, ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου και δύο φιλόλογοι.

Τα έργα που ξεχώρισαν σε κάθε κατηγορία:

Έκθεση Ιδεών

1ο Βραβείο: Σαββιάνα Μιχαήλ, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Δασούπολη,

2ο Βραβείο: Κατερίνα Αχνιώτου, Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λακατάμεια

3ο Βραβείο: Hande Aksoy, Falcon School

Εικαστική Δημιουργία

1ο Βραβείο: Μαρία Γιάλλουρου και Χριστίνα Μπητς, Παγκύπριο Λύκειο, Λάρνακα

2ο Βραβείο: Γιάννης Παναγή και Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, ΟΛΥΜΠΙΟΝ

3ο Βραβείο: Εμμέλεια Κοντού, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Δασούπολη

Οπτικοακουστικό

1ο Βραβείο: Γεωργία Νεοκλέους, Μουσικό Σχολείο, Λάρνακα

2ο Βραβείο: Γλυκερία Ιωάννου, Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λεμεσός

3ο Βραβείο: Εφραίμ Χρίστου, Εμπορική Σχολή Μιτσή - Λεμύθου

3ο Βραβείο: Κωνσταντίνα Παφίτη, Εμπορική Σχολή Μιτσή - Λεμύθου

Τον διαγωνισμό, ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και Υγείας, συνδιοργάνωσαν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ο Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου», ο Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου, το «Γκολ στη Ζωή» και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία διοργάνωσης μαθητικού διαγωνισμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Πάνος Εργατούδης, επεσήμανε ότι η 4η Φεβρουαρίου δίνει σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον καρκίνο την ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τα κέντρα αποφάσεων και το ευρύ κοινό για τον καρκίνο. «Ο καθένας από εμάς, από τη θέση την οποία κατέχει, μπορεί με τις δράσεις του να έχει θετική επίδραση σε θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο».

Η ​​Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο καθιερώθηκε το 2000 και έχει εξελιχθεί ως ένα θετικό κύμα, που ενώνει τις φωνές ανά την υφήλιο, για την αντιμετώπιση μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες δραστηριότητες και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώραν σε όλον τον κόσμο, λειτουργώντας ως ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ρόλο. Μέσα από την παγκόσμια ευαισθητοποίηση, βελτιώνοντας την εκπαίδευση, στοχεύοντας στην πρόληψη και ενεργώντας ως μοχλός πίεσης στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, δημιουργούμε συλλογικά τις προοπτικές για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Χτίζουμε ένα μέλλον όπως ακριβώς το οραματίζονται οι νέοι «Χωρίς καρκίνο».

Υποστηρίξτε τη