Αναλύσεις

Παραμένει (προς το παρόν) στο 20% η ποσόστωση

Μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας κατέδειξε ότι είναι αδύνατη η επίτευξη του στόχου για αύξηση του ποσοστού του αιγινού και αιγοπρόβειοιυ γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού στο 50%, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα αύξησης στο 25%

Το ενδεχόμενο της αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλλουμιού αποτέλεσε ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη για το χαλλούμι που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Προεδρικό. Κατά τη σύσκεψη υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις, ωστόσο, όλες οι πλευρές κατέληξαν στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και παράλληλα να υπάρξει και μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο. Οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, με τους εμπλεκόμενους φορείς, την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυξήθηκε η παραγωγή γάλακτος

Όπως μας εξήγησε ο κ. Καδής, αυτήν τη στιγμή δεν επηρεάζεται το διάταγμα που είναι σε ισχύ, με το οποίο ορίζεται η ελάχιστη αναλογία σε ποσοστό της τάξης του 20% αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στις πρώτες ύλες παρασκευής του χαλλουμιού. Επίσης δεν αλλάζει ούτε η ποσόστωση που προνοείται στον φάκελο που καταθέσαμε το 2014, η οποία προνοεί ότι μέχρι το 2024 θα πρέπει το ποσοστό αυτό να φτάσει το 50%. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο Υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη μία σειρά από μέτρα, τα οποία στηρίζουν την αιγοπροβατοτροφία, και αναμένεται ότι θα αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ήδη, όπως είπε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση στην παραγωγή, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας, από το 2013 μέχρι το 2018 είχαμε αύξηση στην παραγωγή αιγινού γάλακτος κατά 56% (11.571 τόνοι), αύξηση στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος κατά 57% (12.435 τόνοι), όπως επίσης και αύξηση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κατά 49% (75.085 τόνοι) και αύξηση στην παραγωγή χαλλουμιού της τάξεως του 127% (18.651 τόνοι).

Δυνατότητα αύξησης

του ποσοστού στο 25%

Η εν λόγω μελέτη έγινε με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας τροποποίησης του Διατάγματος (ΚΔΠ 325/2014), με το οποίο ορίζεται η ελάχιστη αναλογία (20%) αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στις πρώτες ύλες παρασκευής του χαλλουμιού. Στα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης αναφέρεται πως «σε συνέχιση του ρυθμού αύξησης των πιο πάνω παραμέτρων κατά τα επόμενα έτη, είναι αδύνατη η επίτευξη του στόχου για αύξηση της συμμετοχής του αιγινού και αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού στο 50% χωρίς να περισσεύουν ποσότητες του αγελαδινού γάλακτος». Καταληκτικά, όμως, προστίθεται πως υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αιγινού και αιγοπρόβειου γάλακτος στο 25%. Πρόκειται, άλλωστε, για πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία, όμως, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές.