Τέλος του 1ου Μέρους

Μετά από περίπου 4 χρόνια αβεβαιότητας, το 1ο Μέρος του Brexit περατώθηκε. Στις 31 Ιανουαρίου 2020, το ΗΒ εξήλθεν της ΕΕ. Για να επαναλάβουμε τη ρήση του Churchill, αυτό είναι μόνον «το τέλος της αρχής».

Μια ιστορία 47 χρόνων μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τελείωσε. Μαζί της θυμηθήκαμε τον Στρατηγό. Το 1958, έξι χώρες της Ευρώπης δημιούργησαν την ΕΟΚ. Ο Ντε Γκωλ και ο Αντενάουερ είχαν συμφιλιώσει τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο μεγάλος νικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία, δεν ήταν μεταξύ των δημιουργών της ΕΟΚ. Θέλησαν να εισέλθουν. Ο στρατηγός Ντε Γκωλ, όμως, είπε όχι. Δεν ήθελε τους «Αγγλο-σάξωνες» μέσα στην Ευρώπη (βλ. Χρίστος Α. Θεοδούλου, Θέσεις…, Λευκωσία, Εκδόσεις «ΧΕΛΚΑ», 1971, σελ. 31-32, «Γαλλία 1969: Χαιρετισμός στον Αρχηγόν»). Αργότερα, όμως, το ΗΒ εισήλθε το 1973 για να εξέλθει το 2020.

Μια ιστορία αμφισβητήσεων και διχογνωμιών. Μετά, όμως, την επικράτηση του Γαλλο-Γερμανικού άξονα ήταν φανερόν ότι δεν μπορούσε το ΗΒ να παραμείνει στην ΕΕ. Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα της παραμονής, μια μικρή πλειοψηφία το ανάγκασε να αποχωρήσει.

Στις Βρυξέλλες το κλίμα ήταν βαρύ. Μερικοί ευρωβουλευτές τραγούδησαν στους Βρετανούς «το βαλς του αποχαιρετισμού». Η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν τούς είπε: «Θα μας λείψετε». Βέβαια οι Άγγλοι οπαδοί του Brexit ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα γίνει διαπραγμάτευση για την τελική Συμφωνία Αποχώρησης.

Η αποχώρηση της Βρετανίας θα επηρεάσει την ίδιαν, καθώς και τις χώρες που συνεργάζονται μαζί της, όπως η Κύπρος. Ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται από τώρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι καταστροφικές για καμιά πλευρά.

Αν έχει κάτι να μάθει η Ευρώπη από το Brexit, είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη δύναμη των Βρυξελλών και περισσότερη ελαστικότητα για τις πολιτικές των 27 Κρατών-Μελών. Συμπαγές μέτωπο προς τα έξω και “πάγωμα” στην εισδοχή άλλων Μελών για ένα διάστημα, μέχρις ότου τακτοποιήσομε τα του οίκου μας. Και πέραν.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ