Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Το πήραμε πίσω…

Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησε την 31η Ιανουαρίου στην επανακατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ισχύ μέχρι τον Μάιο του 2028

Πίσω στον πραγματικό του ιδιοκτήτη, την Κυπριακή Δημοκρατία, επέστρεψε το εμπορικό σήμα για το χαλλούμι στη Μεγάλη Βρετανία. Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη, που επήλθε μετά από μήνες αγώνων, αβεβαιότητας και εσωστρέφειας, κατηγοριών και κομματικής εκμετάλλευσης, έγινε γνωστή την εβδομάδα που μας πέρασε και έδωσε νέα ώθηση στην Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για κατοχύρωση του χαλλουμιού και ως ΠΟΠ.

Ανανεώθηκε για δέκα έτη

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησε την 31η Ιανουαρίου στην επανακατοχύρωση του εμπορικού σήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Βάσει δημοσίευσης του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Βρετάνιας, η προστασία του εμπορικού σήματος ισχύει μέχρι τον Μάιο του 2028, όταν και θα ανανεωθεί για άλλη μια δεκαετία, εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές. Πρόκειται για μία εξέλιξη που προκάλεσε δικαιολογημένα χαμόγελα στο Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο, για ένα λάθος λειτουργών, τον Μάιο του 2018 βρέθηκε στη δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων με αιχμές και εκκλήσεις για παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού. Φωνές που εντάθηκαν τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, όταν απορρίφθηκε η ένσταση. Η δε ημερομηνία δημοσίευσης της επανακατακύρωσης του εμπορικού σήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, η 31η Ιανουαρίου, έχει μεγάλη σημασία γιατί ανήμερα το Brexit η Κύπρος έχει πλέον προστατεύσει το πλέον γνωστό της εμπορικό σήμα. Μέχρι σήμερα προστατευόταν από το κοινοτικό σήμα, το σήμα δηλαδή της Ε.Ε. Παρά ταύτα, με το Brexit θα υπήρχε πρόβλημα. Οι συντονισμένες ωστόσο ενέργειες και η στοχοπροσήλωση έφεραν το θετικό αυτό αποτέλεσμα, που επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί χωρίς σκοπέλους αυτό το παραδοσιακό προϊόν.

«Διορθώθηκε ένα

σοβαρό λάθος»

Σε δηλώσεις του επί του θέματος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο διορθώνει ένα σοβαρό λάθος που έγινε από το Υπουργείο και διασφαλίζει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών της Κύπρου. Όπως είπε, η ισχύς του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος είναι από τον Μάιο του 2018, όταν το Υπουργείο, μετά την τότε απώλεια του εμπορικού σήματος, είχε καταθέσει αίτηση με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για επανεγγραφή. Ο Υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στη μάχη που δόθηκε για την προστασία του κοινοτικού εμπορικού σήματος για το χαλλούμι, το οποίο θα διασφάλιζε τις εξαγωγές της Κύπρου ακόμα και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όπως εξήγησε, στη συνθήκη αποχώρησης προβλέπεται ότι τα κοινοτικά σήματα θα μετατραπούν σε βρετανικά μετά το Brexit. Πρόσθεσε ότι, για τον λόγο αυτό, για το Υπουργείο ήταν σημαντικό να προστατεύσει και το κοινοτικό σήμα, κάτι που έγινε μετά από μεγάλες προσπάθειες, αφού κάποιοι είχαν κινηθεί εναντίον της ακύρωσης και του κοινοτικού σήματος. Ο Υπουργός σημείωσε, παράλληλα, πως ενώ είναι πολύ σημαντικό να προχωρεί το Υπουργείο στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «χαλλούμι» σε όλες τις σημαντικές χώρες-στόχους, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προχωρήσει και η κατοχύρωση του χαλλουμιού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε, τα προϊόντα τα οποία προστατεύονται από την ΕΕ εντάσσονται στις εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης με τρίτα κράτη-μέλη.

Πειθαρχική έρευνα

εναντίον 3 ατόμων

Όσον αφορά την πειθαρχική έρευνα για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού πέρυσι τον Μάιο, πληροφορίες του Υπουργείου αναφέρουν ότι είχε διαταχθεί πειθαρχική έρευνα αρχικά εναντίον δύο ατόμων, τα οποία στη συνέχεια έγιναν τρία κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα. Τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας βρίσκονται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται πλέον να δώσει οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν στις 22 Δεκεμβρίου 2017, όταν οι John & Pascalis Limited αιτήθηκαν την ακύρωση ή την ανάκληση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Υπουργείο Εμπορίου αγνόησε όλες τις κλήσεις των Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να υπερασπιστεί το εμπορικό σήμα, με αποτέλεσμα να χάσει το εμπορικό σήμα της Δημοκρατίας για το χαλλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ουσιαστικά τον Μάιο του 2018 το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού είχε ακυρωθεί και το Υπουργείο Εμπορίου δεν είχε πάρει χαμπάρι. Η αντίδραση από πλευράς μας ήρθε τελικά κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου. Μέχρι τότε, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας είχε αναζητήσει το Υπουργείο Εμπορίου τρεις φορές προκειμένου να του παραθέσει έκθεση γεγονότων, ώστε να υπερασπιστεί το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού.

Υποστηρίξτε τη