Πολιτισμός

ART AERI: Ερρίκος Α' της Κύπρου

Ο Ερρίκος Α΄ της Κύπρου ή Ερρίκος ο Παχύς γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1217 και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1254. Ήταν βασιλιάς της Κύπρου την περίοδο 1218-1254, από τον Οίκο των Λουζινιάν και ήταν γιος και διάδοχος του Ούγου Α΄ της Κύπρου και της Αλίκης της Καμπανίας.

Ο πατέρας του απεβίωσε πρόωρα, όταν ο Ερρίκος ήταν μόλις εννέα μηνών, και η κηδεμονία του ανατέθηκε στη μητέρα του και τον θείο του Φίλιππο του Ιμπελέν. Η Αλίκη υπέγραψε τη Συμφωνία της Λεμεσού με σκοπό να λύσει τις διαφορές ανάμεσα στους ευγενείς και τους Λατίνους κληρικούς της Κύπρου για τα εδάφη που ανήκαν σε ελληνικά μοναστήρια και είχαν παραχωρηθεί σε ευγενείς. Μετά από σύγκρουση του Φίλιππου και της Αλίκης ο Πάπας Ονώριος Γ΄ απομάκρυνε από την αντιβασιλεία την Αλίκη και διατήρησε τον Φίλιππο. Ο Φίλιππος απεβίωσε το 1227 και αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Α΄ της Βηρυτού. Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄ νυμφεύθηκε την Ισαβέλλα Β΄ της Ιερουσαλήμ και ανακήρυξε Σταυροφορία. Καθαίρεσε τον Ιωάννη του Μπριέν από την Αντιβασιλεία της Ιερουσαλήμ και διεκδίκησε εκείνη της Κύπρου, ενώ ο Ιμπελέν για να προστατέψει τον μικρό βασιλιά προχώρησε στη στέψη του Ερρίκου σε ηλικία οκτώ ετών. Ο Φρειδερίκος Β΄ ωστόσο κέρδισε την υποστήριξη των ευγενών της Κύπρου.

Τον Ιούλιο του 1228 ο Φρειδερίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αναχώρησε για τη ΣΤ΄ Σταυροφορία, αφαίρεσε την αντιβασιλεία από τον Ιωάννη Ιμπελέν και την ανέλαβε ο ίδιος. Ο Φρειδερίκος μετέβη στην Παλαιστίνη, όπου πέτυχε με διαπραγματεύσεις την επαναφορά της Ιερουσαλήμ στους Λατίνους. Επέστρεψε τον Μάιο του 1229, αφήνοντας την Κύπρο σε συμβούλιο αντιβασιλείας με πέντε βαρόνους και ρύθμισε τον γάμο του Ερρίκου Α΄ με την Αλίκη του Μομφερράτου.

Το Πάσχα του 1233, ο Ερρίκος Α΄ ενηλικιώθηκε και ανέλαβε την εξουσία. Οι αντιφρονούντες παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 1233. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Δ΄ έθεσε το Βασίλειο της Κύπρου υπό παπική προστασία το 1247 απομακρύνοντας τον αυτοκρατορικό έλεγχο. Την ίδια χρονιά με αίτημα των Οσπιταλιέρων έστειλε στρατό για την άμυνα της Ασκελόν από τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, μία θύελλα όμως εμπόδισε την υπεράσπιση της πόλης που έπεσε στα χέρια του εχθρού. Ο Ερρίκος φιλοξένησε τον Άγιο Λουδοβίκο το 1248 στον δρόμο του για την Ζ΄ Σταυροφορία. Τον συνόδευσε στην Αίγυπτο και συμμετείχε στην επίθεση εναντίον της Μανσούρα, ωστόσο και οι δύο βασιλείς αιχμαλωτίστηκαν στη μάχη του Φαρισκούρ. Επέστρεψε στην Κύπρο και απεβίωσε στη Λευκωσία. Από τους τρεις γάμους, απέκτησε μόνο ένα παιδί, τον Ούγο Β΄ της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία