Και το χείριστο: Αυτούς εκλέγει ο λαός...

ΠΟΣΟ δικαιολογημένο είναι να μέμφεται και να οικτίρει εαυτόν ο κυπριακός λαός, για την πολιτική ηγεσία που ο ίδιος εκλέγει, και για τον επικεφαλής αυτής, ανώτατο πολιτειακό άρχοντα τής - ημικατεχόμενης από τον τουρκικό Αττίλα επί 46 χρόνια και διαρκώς απειλούμενης από τους Τούρκους Κατακτητές - Κυπριακής Δημοκρατίας, φάνηκε, κατά τρόπο απελπιστικά αξιοθρήνητο, στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε προ εβδομάδος (21.1.2020) στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γιούρονιους και στη δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα.

ΟΠΟΥ... περηφανεύτηκε και εκθείασε ως... προσόν, τη στρατιωτική αδυναμία του κράτους, το οποίο ο ίδιος κυβερνά από το 2013. Και στο οποίο εκλέγεται βουλευτής επί 39 χρόνια. Και κάμποσα ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος: Του ΔηΣυ.

ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ στην πολιτική ηγεσία του τόπου, τόσα πολλά χρόνια, εξηγείται επαρκώς η ανεπάρκεια που χωλαίνει την Αμυντική Θωράκιση του τόπου.

- Και γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μερίμνησε να διαθέτει για την επιβίωσή της, ικανή Αποτρεπτική Δύναμη έναντι των τουρκικών απειλών και εκβιασμών, που την σέρνουν σε αλλεπάλληλες συνομιλίες με στόχο να την καταστήσουν... Εκλιπούσα.

ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ερμηνεύεται και η κρατική άρνηση εξοπλισμού και ενδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς. Έτσι ακριβώς και η μη παλινόρθωση εμπράκτως αναπτυγμένου κι επικαιροποιημένου του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου.

- Όπως και η ανυπαρξία κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού. Ώστε να συμμετέχουν κιόλας ως στοιχειωδώς υπολογίσιμη δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Τριμερείς Συνεργασίες με Ελλάδα και Αίγυπτο, με Ελλάδα και Ισραήλ και με άλλες δυνάμεις (π.χ. Γαλλία) στην έμπρακτη εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ τα μυαλά αυτά, τι περιέχουν και πώς σκέφτονται, το αποκάλυψε στη συνέντευξή του ο κ. Αναστασιάδης. Ο οποίος, σε αυτό το θέμα, είναι βέβαιο ότι εκφράζει πιστά και την πλειοψηφία των κομματικών ηγεσιών, με ισχυρότερες αυτές των ΔηΣυ & ΑΚΕΛ των κ.κ. Αβέρωφ & Άντρου, την πλειονότητα των ακαδημαϊκών, των επιχειρηματιών, των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, των δημοσιογράφων κ.ο.κ., όπως εν τέλει αποτυπώνονται και στις εκάστοτε εκλογικές επιλογές του λαού.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Γιούρονιους:

Ε. ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Πόσο ασφαλείς νιώθετε, που η επιθετική Τουρκία χρησιμοποιεί εναντίον σας στρατιωτικά μέσα;
Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η αδυναμία η στρατιωτική, καμιά φορά, είναι η δύναμη που αποτρέπει συγκρούσεις. Φανταστήκατε να ήμασταν σε θέση να αμυνθούμε στρατιωτικά; Αυτό που επεδίωκαν ήταν μια πρόκληση κρίσης. Όταν είσαι αδύναμος αμυντικά, δεν θα αντιδράσεις κατά τον τρόπο που επιλέγει ο αντίπαλός σου [...], μια δύναμη η οποία συνεχώς προκαλεί. Εν πάση περιπτώσει αισθανόμαστε αρκούντως ασφαλείς. Έχουμε ασπίδα μας το διεθνές δίκαιο, έχουμε ασπίδα μας τις συμμαχίες που έχουμε συνάψει και συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα αποτολμήσουν...

ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ αργότερα, την Πέμπτη, 27.2.2020, στη Λευκωσία, το Υπουργείο Άμυνας, με τη δική του Ακαδημία Ασφάλειας & Άμυνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας & Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham, οργάνωσε ένα άκρως ενδιαφέρον και σημαντικό Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα:

«Η Άμυνα και η Ασφάλεια Μικρών Κρατών: Η περίπτωση της Κύπρου».

Με ομιλητές τούς επί του θέματος ειδήμονες πανεπιστημιακούς, Δρα Βασίλη Κάππη, Δρα Μιχάλη Κοντό, Δρα Πέτρο Σαββίδη, Δρα Νικόλα Α. Ιωαννίδη, τον δημοσιογράφο Μάριο Πούλλαδο και τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη. Το συνέδριο παρακολούθησαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ η τόσο... χαμηλόβαθμη συμμετοχή. Σε αυτό το συνέδριο θα έπρεπε να συμμετέχει:

- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης, με ολόκληρο το Υπουργικό του Συμβούλιο και τα διευθυντικά τους στελέχη,

- ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι αρχηγοί των κομμάτων με τα πολιτικά τους γραφεία και τις κεντρικές τους επιτροπές,

- Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής και:

- ΟΛΟΙ οι επικεφαλής των ΜΜΕ.

Να ακούσουν, με ανύσταχτη προσοχή, τη γνώμη των γνωματευόντων μελετητών: Πώς ένα μικρό κράτος, έστω και λιλιπούτειο, έστω και ημικατεχόμενο από Τούρκους Κατακτητές, όπως η Κύπρος, μπορεί να ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ και να ΥΛΟΠΟΙΕΙ, αυτό που οι σύγχρονοι Θουκυδιδιστές επιστήμονες ονομάζουν Υψηλή Στρατηγική και είναι συνώνυμο της αναζητούμενης - ματαίως από χρόνια - Εθνικής Στρατηγικής, με κύρια έγνοια στους πρωτεύουσας σημασίας,

Συντελεστές Ισχύος:

(α) Στρατιωτικούς,

(β) Διπλωματικούς,

(γ) Οικονομικούς.

ΑΠΟΦΑΙΝΟΝΤΑΙ οι επιστήμονες ότι τα «Διδάγματα για την Κύπρο» είναι, σε τίτλους, τα εξής σαφέστατα:

- Τα μικρά κράτη δύνανται να έχουν Υψηλή Στρατηγική για να επιτυγχάνουν αξιοσημείωτους στόχους στο διεθνές σύστημα.

- 1η Προϋπόθεση: Όλες οι κατηγορίες Συντελεστών Ισχύος (στρατιωτικοί, διπλωματικοί, οικονομικοί) ενός κράτους πρέπει να αναπτύσσονται ισομερώς.

- 2η Προϋπόθεση: Οι στρατηγικές στον στρατιωτικό, τον διπλωματικό, τον οικονομικό τομέα, πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία για την επίτευξη των Υψηλών Στρατηγικών Στόχων.

- 3η Προϋπόθεση: Η Υψηλή Στρατηγική και οι επιμέρους στρατηγικές πρέπει να επικαιροποιούνται και να προσαρμόζονται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν απειλές και ευκαιρίες.

- Η ΚΥΠΡΟΣ διαθέτει αξιόλογους Συντελεστές Ισχύος στο διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, ωστόσο οι στρατιωτικοί Συντελεστές Ισχύος ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΙΚΡΟΙ.

ΟΛΟΙ οι εχέφρονες πολίτες, ιδίως όσοι σκέφτονται με τα δικά τους και όχι τα κομματικά μυαλά, τα γνωρίζουν όλ’ αυτά. Και τα λένε ανέκαθεν με τα δικά τους λόγια. Τα γνωρίζουν και οι ξύπνιες, πολύ πιο... πτυχιούχες σε μόρφωση, νεότερες γενιές. Τα ξέρουν, σε όλες τις επιμέρους πτυχές τους, οι από χρόνια τακτικοί αναγνώστες της αρθρογραφίας της «Σημερινής».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, και η παρούσα στήλη υποφέρει από την απελπιστική βεβαιότητα ότι, τα Ηττημένα Μυαλά των δειλών και απρόθυμων που κυβερνούν και ηγούνται της ισχύουσας κομματαρχίας, δεν έχουν δυνατότητες να... αλλάξουν μυαλά. Και το χείριστο: Αυτούς εκλέγει το εκλογικό σώμα.