Υγεία

Μας περικύκλωσε ο κορωνοϊός

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλον τον κόσμο αυξάνονται δραματικά, ενώ τα πρώτα περιστατικά που εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα ώθησαν τις κυπριακές Αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα

Παγκόσμιος πανικός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για τον ιό Covid-19, ο οποίος επεκτείνεται με αυξημένους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ιταλία, αλλά και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα αύξησαν την ετοιμότητα και στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν κάνει λόγω για πανδημία. Στο μεταξύ, στον παγκόσμιο χάρτη φαίνεται ότι ο ιός περικυκλώνει την Κύπρο, καθώς μέχρι στιγμής σχεδόν όλες οι γειτονικές μας χώρες έχουν πληγεί από τον ιό, εκτός από την Τουρκία και τη Λιβύη. Οπότε πλέον θεωρείται αναμενόμενο ότι θα προκύψει το πρώτο κρούσμα και στη χώρα μας, παρά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές.

Η εξάπλωση του ιού

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι την Παρασκευή τα κρούσματα ανέρχονταν στις 83.774, εκ των οποίων οι 36.654 έχουν αναρρώσει και 2.867 κατέληξαν. Τα εν λόγω κρούσματα εκτείνονταν σε 61 χώρες. Τα πλείστα από αυτά, που φτάνουν τις 78.824, εμφανίστηκαν στην Κίνα. Στην Ευρώπη, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ιταλία, αφού μέχρι την Παρασκευή μετρούσε πέραν των 655 κρουσμάτων και 17 θανάτους. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, οι δυσλειτουργίες σε νοσοκομείο της περιφέρειας του Μιλάνου ήταν αυτές που διευκόλυναν την εξάπλωση του ιού. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο υποδέχθηκε ασθενή που θεωρείται «ο ασθενής 1», από τον οποίο προήλθε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Λομβαρδία και έπειτα ο ιός επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

XARTHS.PNG

Τα κρούσματα

στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, 26 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για 38χρονη γυναίκα, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία. Την επόμενη ημέρα επιβεβαιώθηκε ότι νοσεί και το ανήλικο παιδί της, ενώ έκανε την εμφάνισή του και το πρώτο κρούσμα στην Αθήνα. Η εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, με την Πάτρα να ανακοινώνει ότι το πασίγνωστο καρναβάλι της μετατίθεται στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Μέχρι την Παρασκευή τα κρούσματα έγιναν τέσσερα, αφού θετική στις εξετάσεις βγήκε και μία 36χρονη καθηγήτρια, επίσης από την Αθήνα.

Κρούει τον κώδωνα

του κινδύνου ο ΠΟΥ

Ενόσω ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή πανδημία. Από πλευράς του ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού, σημειώνοντας πως το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως. Περαιτέρω, υπογράμμισε πως οι πολίτες πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι τέσσερεις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν. Με τη σειρά της η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη φάση της ανάσχεσης της διάδοσης του ιού Covid-19, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παραδοθεί στον πανικό και θα πρέπει να είναι προσεκτική ως προς την παραπληροφόρηση για τον ιό. «Όλα τα κράτη-μέλη χρειάζεται να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας που διαθέτουν», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι «αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφευχθούν». Τέλος, υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει τα σχέδια δράσης.

Αυστηρά μέτρα

Στη χώρα μας

Στο μεταξύ, στη χώρα μας την εβδομάδα που πέρασε η Κυβέρνηση, μετά από σειρά έκτακτων συσκέψεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σειρά αυστηρών μέτρων, που τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή.

Το πλάνο δράσης της Κυβέρνησης σε περίπτωση ύπαρξης επιβεβαιωμένου κρούσματος προνοεί ότι τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και το Μακάρειο για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, όπου υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια απομόνωσης, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν 10-12 περιστατικά. Σε περίπτωση, όμως, που ο ιός εξελιχθεί σε πανδημία τότε υπάρχει συγκεκριμένο νοσοκομείο στους σχεδιασμούς, το οποίο θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς, θα εκκενωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς και θα είναι αμιγώς για εξυπηρέτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Περαιτέρω, την Παρασκευή, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε με θέμα τον κορωνοϊό, το Υπουργικό αποφάσισε μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων της Οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Λεύκας και της Δερύνειας για εφτά μέρες. Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, λήφθηκε μετά από εισήγηση του ΕΛΑΜ. Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση των ελέγχων που γίνονται στα οδοφράγματα, από χθες ενισχύθηκαν με κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, νοσηλευτές και διασώστες, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα στον Άγιο Δομέτιο, στο Λήδρα Πάλας και στον Πύργο, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και ο Υφυπουργός Τουρισμού. Η εν λόγω Επιτροπή θα συνέρχεται καθημερινά και, αν χρειάζεται, θα λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ή αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους απομόνωσης που θα χρησιμοποιηθούν, εάν υπάρξει ανάγκη, πρόκειται -εκτός από τις διαθέσιμες κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος- για τον κατασκηνωτικό χώρο της ΔΕΟΚ, καθώς και κάποιες κατοικίες που προσφέρει η ΣΕΚ σε σημεία εκτός κοινοτήτων. Οι χώροι καραντίνας ουσιαστικά θα χρησιμοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που είτε βάσει του πρωτοκόλλου κάποια άτομα δεν μπορούν να αυτο-περιοριστούν, όπως για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει κάποιος που διαμένει με άτομο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή ξένοι που έρχονται από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, δηλαδή το Ιράν, η Βόρειος Ιταλία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και η Κίνα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC, πλέον το μέτρο που προτείνεται είναι ο αυτοπεριορισμός, γι’ αυτό και τα άτομα που ήδη τέθηκαν υπό αυτοπεριορισμό και εκείνα που θα τεθούν στο μέλλον, θα λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες εξέδωσε ο ΠΟΥ για τη διαχείριση της διαμονής τους στο σπίτι τους σε σχέση με τους οικείους τους. Ο περιορισμός είτε στο σπίτι είτε στους ειδικούς χώρους που καθορίστηκαν, θα ισχύει για 14 μέρες. Όσον αφορά τα άτομα που αυτοπεριορίζονται, θα τα επισκέπτονται ιατροί της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων ανά 2-3 μέρες.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, απηύθυνε συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως αποφεύγουν τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Τέλος, τόνισε πως πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανότητα επιβεβαίωσης περιστατικού στην Κύπρο, αλλά πότε θα συμβεί αυτό, αφού η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν υπολογίζεται στο 25%.

Τι γνωρίζουμε για τον Covid-19

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας, το οποίο συντάχθηκε στη βάση αξιολόγησης πέραν των 72 χιλιάδων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς αυξάνεται με την ηλικία του και είναι πιο διαδεδομένος σε όσους έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία.

Για παράδειγμα, στα άτομα 80 ετών και άνω, το ποσοστό θανάτου φθάνει το 14,8%, στα άτομα ηλικίας 70-79 φτάνει το 8%, ενώ, στα άτομα ηλικίας 50 με 59 ετών, το ποσοστό θανάτου είναι 1,3%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ασθενείς κάτω των 30 ετών διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον ιό, ενώ μηδενικό κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά κάτω των 9 ετών. Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, ότι οι άνδρες ασθενείς κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες ασθενείς. Συγκεκριμένα, το ποσοστό θανάτου των ανδρών υπολογίζεται στο 2,8% και το ποσοστό των γυναικών στο 1,7%.

Το ποσοστό θανάτου για ασθενείς με καρδιακή νόσου ήταν 10,5%, με διαβήτη 7,3%, με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια 6,3% και με υπέρταση 6%. Επίσης, για όσους ασθενείς πέρασαν από καρκίνο το ποσοστό θανάτου ήταν 5,6%, ενώ για όσα άτομα μολύνθηκαν από τον ιό και δεν είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, το ποσοστό θανάτου δεν ξεπερνούσε το 0,9%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει το κοινό να αποφεύγονται οι επαφές με ασθενείς, συχνό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο κατά τη διάρκεια βήχα και φταρνίσματος και αποφυγή χειραψίας και επαφές χεριών με στόμα ή μύτη άλλων. Επίσης συνιστά να ενημερώνονται άμεσα οι γιατροί σε περίπτωση παρουσίασης πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και γαστρεντερίτιδας.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, φαίνεται πως ο ιός μπορεί να επανέλθει ακόμα και σε ασθενείς που τον έχουν περάσει, αφού αυξανόμενος αριθμός ασθενών που έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο στη Κίνα και αλλού διαγιγνώσκονται θετικοί στο ιό μετά την ανάρρωσή τους, ορισμένες φορές ακόμα και εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.