Τουρισμός

O πανικός ακυρώνει ταξίδια

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν δεύτερες σκέψεις για ταξίδι στο εξωτερικό αυτές τις μέρες, με τους αρμόδιους φορείς να προσπαθούν ν’ αποτρέψουν τον πανικό

Yπεραγορές και φαρμακεία αδειάζουν λες και εισήλθαμε σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ ο φόβος του κορωνοϊού απέτρεψε πολλούς συμπατριώτες μας από το να πάρουν το αεροπλάνο και να ταξιδέψουν αυτήν την εποχή. Και ενώ τα ταξίδια αναψυχής ακυρώνονται, τα επαγγελματικά διεκπεραιώνονται κανονικά, όπως εξήγησε στη «Σημερινή» ο επίτιμος Πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης.

Ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει

Για υπερβολική αντίδραση απέναντι σε όσα κυκλοφορούν έκανε λόγο ο κ. Κελεπέσιης, ο οποίος παρατήρησε τις κρατήσεις να μειώνονται εξαιτίας του τρόμου. «Θεωρώ ότι είμαστε λίγο υπερβολικοί όσον αφορά το ζήτημα. Τα επαγγελματικά ταξίδια γίνονται κανονικά παντού, εκτός από Κίνα. Εκεί έχουμε ακυρώσεις. Ο κόσμος συνεχίζει κανονικά τη ζωή του. Όσον αφορά τα ταξίδια αναψυχής, επηρεάστηκαν πολύ τα προγραμματισμένα για τον μήνα Μάρτιο. Δεν υπάρχουν κρατήσεις για τον μήνα αυτό. Ο κόσμος φοβήθηκε και μάλιστα τηλεφωνούσε σε μας για να ζητήσει τη δική μας άποψη, κατά πόσον μπορούν να ταξιδέψουν ή όχι. Κάποιοι απλώς αναμένουν να δουν την εξέλιξη. Οι κρατήσεις του καλοκαιριού συνεχίζονται κανονικά. Είναι κάτι που θα περάσει». Σε ερώτησή μας σχετικά με ακυρώσεις που αφορούσαν το τριήμερο, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί κατά πόσον επηρεάστηκαν οι κρατήσεις. «Εμείς είχαμε πουλημένο το τριήμερο. Μάλιστα εγώ θα είμαι Αθήνα το τριήμερο, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, έστω και αν ακυρώθηκαν οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις. Έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω να πήγαιναν οι Κύπριοι στην Ελλάδα μόνο για το καρναβάλι. Η ζωή δεν σταμάτησε. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε απ’ όλα όσα προβάλλονται. Δεν χρειάζεται όμως πανικός όπως λένε οι ειδικοί. Οι πτήσεις σίγουρα δεν έχουν επηρεαστεί, δεν έχει ακυρωθεί κάποια ούτε από Ιταλία, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Εξωτερικών, με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε, κάλεσε τους Kύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό όπως αποφεύγουν κυρίως να ταξιδεύουν σε περιοχές/χώρες που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και γενικότερα να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα. Μεταξύ των χωρών/περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συμπεριλαμβάνεται η Κίνα (ιδιαίτερα η επαρχία Hubei), η Δημοκρατία της Κορέας (Ν. Κορέα), το Ιράν, η Ιαπωνία και η Ιταλία (βόρεια Ιταλία - περιοχές Λομβαρδίας και Βένετο).

Όσον αφορά τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν στις ανωτέρω χώρες/περιοχές ή σκοπεύουν να μεταβούν σε αυτές, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις όσον αφορά τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες Aρχών της κάθε χώρας και να μεριμνούν για ατομικά μέτρα προστασίας, ως υποδείξεις των Aρχών εκάστης χώρας και των διεθνών Aρχών Υγείας.

Οι Kύπριοι πολίτες που βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδεύσουν για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό, ενθαρρύνονται όπως επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Kυπρίων πολιτών ΟΙΚΑΔΕ.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας για παροχή προξενικής αρωγής. Τα στοιχεία επικοινωνίας των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gov.cy. Επίσης είναι διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή του Λειτουργού Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στα εξής τηλέφωνα: για τον Λειτουργό Υπηρεσίας στο +35 7 99660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας), για το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22801000 (24/7) και για το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22651113 (07:30/08:30 – 15:00/16:00, Δευτέρα - Παρασκευή). Για ερωτήσεις που δεν είναι επείγουσας φύσεως, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας μέσω του κεντρικού τηλ +357 22-651000.

Καμία ακύρωση στα ξενοδοχεία

Όσον αφορά τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ κ. Ζαχαρίας Ιωαννίδης ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις στις κρατήσεις. «Η κατάσταση συνεχίζει στην κανονικότητά της, η ροή των κρατήσεων συνεχίζεται και δεν έχουμε οποιαδήποτε εκδήλωση που να δημιουργεί ανησυχίες. Εκείνο που είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση που είχαμε για όλα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Έτσι όλοι είναι ενήμεροι, ακόμη και το προσωπικό του κάθε ξενοδοχείου, ώστε αν τυχόν περιέλθει στην αντίληψή μας κάποιο ύποπτο περιστατικό, να γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα. Είμαστε από την πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια κέντρα. Από τις 4 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας από το τμήμα ιατρικών υπηρεσιών, με επιστολή που απαριθμούσε συγκεκριμένες οδηγίες για σωστή πληροφόρηση του προσωπικού».

Καλοκαιρινό το καρναβάλι

Και ενώ εμείς χορεύουμε στους ξέφρενους ρυθμούς που επιβάλλει η μέρα, στην Ελλάδα οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι έχουν ματαιωθεί. Η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως ακυρωθεί το περίφημο καρναβάλι της Πάτρας αλλά και όλα τα καρναβάλια ανά την περιφέρεια, λόγω του κορωνοϊού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προστασίας του πληθυσμού. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές είναι σημείο αναφοράς. Όπως για παράδειγμα στην Πάτρα, το Ρέθυμνο, τη Μεσσηνία, τη Νέδουσα, τη Μεθώνη, την Κέρκυρα, την Χαλκίδα, το Γαλαξίδι, τα Ιωάννινα, την Ξάνθη, την Κοζάνη. Πικρία για την απόφαση αυτή εξέφρασε στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα τη σεβαστεί. Την ίδια ώρα όμως πολλές ομάδες καρναβαλιστών της πόλης δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα παρελάσουν κανονικά και ότι «τίποτα δεν τους σταματά». Ο ίδιος ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι αν θέλουν κάποιοι να παρελάσουν, δεν μπορεί να κάνει κάτι. «Εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά, είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε», δήλωσε ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα ότι το καρναβάλι μετατίθεται για το καλοκαίρι.

ΙΑΤΡΕΙΟ.jpg

Σε ετοιμότητα τα ιατρεία των αεροδρομίων

Επεκτείνονται οι έλεγχοι σε επιβάτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες, εκτός της Κίνας, και στις πιο κάτω χώρες: Βόρεια Ιταλία (περιοχές Βένετο-Βενετία, Λομβαρδία-Μιλάνο, Αιμίλια-Ρομάνα-Μπολόνα, Πιεμόντε-Τορίνο), Δημοκρατία της Κορέας, Ιράν, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας στα ιατρεία που στήθηκαν σε ειδικούς χώρους στους διεθνείς αερολιμένες Κύπρου για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει φροντίδας και περαιτέρω διερεύνησης. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε επιτόπια επίσκεψή του τις προάλλες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού συνομίλησε με το προσωπικό και αφού ενημερώθηκε για την εφαρμογή των μέτρων στα αεροδρόμια για ενδεχόμενη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού, επεσήμανε την πολύ ικανοποιητική οργάνωση του ιατρείου.

Στο αεροδρόμιο Πάφου επίσης στήθηκε ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, ο οποίος θα δέχεται ύποπτα περιστατικά. Σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ύποπτου κρούσματος ο ασθενής θα μεταφέρεται στον ειδικό χώρο εξέτασης. Ακολούθως θα γίνονται ανάλογες εξετάσεις, ενώ παράλληλα θα ειδοποιείται το ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο που καθορίστηκε για τον κορωνοϊό, ώστε να μεταφέρει τους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου καθορίστηκε ως ένα από τα δημόσια νοσηλευτήρια που θα δέχεται ασθενείς που πάσχουν από τον ιό. Εκτός αυτού, αν διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου ύποπτου κρούσματος εντός του αεροσκάφους, τότε το αεροπλάνο θα ακινητοποιείται και θα ακολουθείται το πρωτόκολλο.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε την Παρασκευή ότι λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην κοινότητα και σε χώρες εκτός Κίνας και παρόλο που οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν έχουν προς το παρόν αλλάξει, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας επεκτείνει τους ελέγχους και σε επιβάτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες στις πιο κάτω χώρες: Βόρεια Ιταλία (περιοχές Βένετο-Βενετία, Λομβαρδία-Μιλάνο, Αιμίλια-Ρομάνα-Μπολόνα, Πιεμόντε-Τορίνο), Δημοκρατία της Κορέας, Ιράν, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ. Οι ταξιδιώτες που αφικνούνται στη Δημοκρατία, προερχόμενοι από τις ανωτέρω χώρες/περιοχές, θα ελέγχονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και, σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκδήλωση της νόσου, θα ακολουθείται η ενδεδειγμένη ιατρική διερεύνηση. Παράλληλα, συμβουλεύονται τα άτομα που ταξίδεψαν προς Κύπρο από τις πιο πάνω περιοχές, ακόμα κι αν δεν εμφάνισαν ήδη κάποιο σύμπτωμα, να περιορίσουν τις κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτο-εξετάζονται και, σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420 (δωρεάν κλήσεις).