Κυπριακό

Στη ζυγαριά της «παράνομης κάλπης»

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τη Λευκωσία ο ερχόμενος Απρίλιος - Καλή η αποφασιστικότητα του Γ.Γ. για «άτυπη πενταμερή», αλλά δεν απαντά στην τουρκική αδιαλλαξία. Καθόλου ασήμαντη η εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, ίσως ανατρέψει πολλά δεδομένα

Ανάσα για τη Λευκωσία αποτελεί -όσο και αν κρατούνται (ορθώς) χαμηλοί τόνοι- η εσχάτως επανεκφρασθείσα, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον ΥΠ.ΕΞ. Νίκο Χριστοδουλίδη, αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να «τρέξει» τις διεργασίες για μιαν άτυπη Πενταμερή, αμέσως μετά την παράνομη εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.

Παρά ταύτα, η λέξη-κλειδί που ακούστηκε στο εν λόγω τετ-α-τετ είναι οι «ευνοϊκές συνθήκες» που πρέπει να διέπουν αυτήν την προσπάθεια. Και αυτές οι συνθήκες αρχίζουν και τελειώνουν στην Τουρκία, η οποία με τόσα μέτωπα ανοικτά, όταν έλθει η ώρα, ίσως, όπως γίνεται πάντα, ζητήσει την Κύπρο στο πιάτο, ως αντάλλαγμα στα άλλα μεγάλα (Συρία, Λιβύη) που η διεθνής κοινότητα θεωρεί πολύ σημαντικότερα.

Και, όμως, έχει σημασία…

Πυλώνας των «ευνοϊκών συνθηκών» είναι προφανώς και το τι θα βγάλει η παράνομη κάλπη στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο. Όχι γιατί αυτοί αποφασίζουν, αν και πώς θα λυθεί το Κυπριακό, αλλά γιατί ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης (είτε με Τατάρ είτε με Οζερσάι) θα διευκολύνει την Τουρκία να το παίζει «άνευ ευθύνης» και να πασάρει την αλλαγή βάσης στους εγκαθέτους της.

Από την άλλη, ενδεχόμενη επανεκλογή Ακιντζί θα δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, που θα στρέψουν την προσοχή αποκλειστικά στην Τουρκία, η οποία θα αποφασίσει, αν και πώς θα ανταποκριθεί στην κυοφορούμενη πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Βεβαίως, αυτό το σενάριο θα αυξήσει και τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επιχειρεί εδώ και μήνες να πείσει τους εξ αριστερών και κάποιους συγκεκριμένους εκ δεξιών ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και είναι πανέτοιμος να μπει σε μια διαδικασία από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, εφόσον είναι καλά προετοιμασμένη για να καταλήξει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Αλλιώς;

Υπάρχει όμως και το «αλλιώς». Που και όνομα έχει και πίνακα συνεπειών. Αλλαγή σκυτάλης στα κατεχόμενα και ανάληψη της εκπροσώπησης των Τ/κ από τον Τατάρ ή και τον Οζερσάι (πολύ λιγότερες πιθανότητες) θα μεταβάλει την εικόνα όπως την γνωρίζουμε σήμερα και θα θέσει τη Λευκωσία υπό πίεση, όχι τόσο γιατί θα επιθυμούν αλλαγή της βάσης λύσης, αλλά γιατί θα προχωρήσουν με τετελεσμένα που δεν θα επιτρέπουν καμία συζήτηση.

Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και ο εποικισμός της θαλασσοφίλητης πόλης ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα για την εθνικιστική δεξιά των κατεχομένων. Και ως τέτοια ήδη προκαλεί πονοκέφαλο. «Αν υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις η αλήθεια είναι πως αλλάζουν τα πάντα και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως όλες αυτές οι δεκαετίες μετά το ’74», παραδέχθηκε στη «Σημερινή» ανώτερη διπλωματική πηγή, που σχεδόν προσευχόταν για αποφυγή μιας τέτοιας πορείας.

Όχι και ανεπαίσθητες…

Κομμάτι του παζλ που ολοκληρώνει την εικόνα του Κυπριακού είναι προφανώς και οι επιβληθείσες, πλέον και επίσημα, κυρώσεις των Βρυξελλών εναντίον δύο σημαινόντων στελεχών της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων, ΤΡΑΟ, που πραγματοποιεί τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Αυτό που ξεκίνησε ως ευκταίο και όχι εφικτό, κατέληξε, τελικά, σε αποτέλεσμα και δύο Τούρκοι υψηλόβαθμοι παράγοντες δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, παράλληλα με τη δέσμευση περιουσίας τους (αν έχουν) σε Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθυντής γεωτρήσεων είδαν τα ονόματά τους να φιγουράρουν στη λίστα που ο Ερντογάν και ο εξ απορρήτων του Τσαβούσογλου ήθελαν διακαώς να μείνει… λευκή!

Τι σημαίνουν στην πράξη αυτές οι κυρώσεις, αν -όπως όλοι παραδέχονται- δεν αποτελούν επαρκή αντίδραση, ώστε να «συνετιστεί» η Τουρκία;

Είναι, πρώτον, το πρώτο, επί του πρακτέου, μήνυμα αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού μπλοκ. Ως εδώ, καλά.

Δεύτερον και, κυριότερο, όμως, ανοίγουν πόρτες που ενισχύουν την εργαλειοθήκη της Λευκωσίας, όχι τόσο για επαναφορά της Τουρκίας στην… τάξη, αλλά για να δυσκολέψει όσο μπορεί την προσπάθειά της να δημιουργεί τετελεσμένα στις κυπριακές θάλασσες.

Ήδη στο Υπουργείο Εξωτερικών άρχισαν να επεξεργάζονται χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των μέτρων, ως μοχλό πίεσης εναντίον ακόμη και πολιτικών προσωπικοτήτων στην Τουρκία.

Αναμενόμενη αντίδραση…

«Δεν έχει καμία ισχύ και αξία για εμάς η απόφαση που ανακοινώθηκε από την Ε.Ε. για κυρώσεις. Η έγκριση της λίστας για κυρώσεις από την Ε.Ε. χθες, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και 2 στελέχη της ΤΡΑΟ, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της παράνομης συμπεριφοράς της με το πρόσχημα της αλληλεγγύης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλουν κυρώσεις σε δύο ανώτατα στελέχη της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις που διεξάγουν στην Αν. Μεσόγειο.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αφού κατηγορεί για άλλη μια φορά το «δίδυμο» Ελλάδα-Κύπρο για τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις στο θέμα της Αν. Μεσογείου, καλεί την Ε.Ε. να μην κάνει το δικαστήριο και να μην αιχμαλωτίζεται στην πολιτική τής Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά να υποστηρίξει τον διάλογο και την ενότητα.

Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η απόφαση για κυρώσεις στις 27 Φεβρουαρίου δεν θα επηρεάσει τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, απεναντίας θα την ενισχύσουμε περαιτέρω».