Παραπολιτικά

Ημέρα της Γυναίκας σε ανδροκρατική κοινωνία

Κάθε χρόνο, τιμώντας την 8η Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος, είθισται να γίνεται και μια αποτίμηση του τι έχει γίνει, ή καλύτερα τι δεν έχει γίνει, ώστε να προωθηθεί έμπρακτα η ισότητα ανδρών και γυναικών στη βραχονησίδα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να παρατεθεί στο πλαίσιο αυτό, είναι και η μηδαμινή παρουσία γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το οποίο διαθέτει 13 άνδρες υπουργούς και υφυπουργούς και μόνο 2 γυναίκες (μιαν υπουργό και μιαν υφυπουργό). Παρόμοια κατάσταση, αν και σε καλύτερη αναλογία, έχουμε στη Βουλή, όπου από τα 56 μέλη, οι άνδρες είναι 45 και οι γυναίκες 11. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή γυναικών στην Κυβέρνηση κατατάσσει την Κύπρο στην 119η θέση διεθνώς.

Σήμερα θα ακούσουμε πάλι δηλώσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα προωθηθεί ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής. Διαβεβαιώσεις που μάλλον θα ξεχαστούν στις 9 Μαρτίου, μια και δύσκολα θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και ανατροπές στα παγιωμένα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που επικρατούν στην πατριαρχική και ανδροκρατική μας κοινωνία.

Τον σημαντικότερο ρόλο, βέβαια, τον παίζει το σπίτι, αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστούν και στα σχολεία οι προσπάθειες να μάθουν τα παιδιά μας τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο φύλων. Ας ελπίσουμε ότι σιγά-σιγά τα πράματα θα αλλάξουν και θα δούμε κάποτε τις επιδιωκόμενες αλλαγές στη νοοτροπία και την κουλτούρα μας.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ας θυμηθούμε, για λίγο έστω, και τις άτυχες εκείνες γυναίκες, που θα μπορούσαν να γιορτάζουν, μαζί με τις υπόλοιπες, την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά βρέθηκαν φρικτά δολοφονημένες σε πηγάδια και λίμνες...

ΜΠΟΞΕΡ