Παραπολιτικά

Ο Ερντογάν παραμένει στην «τροχιά» Πούτιν

Όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό. «Βουνό» σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν πήρε, για πολλοστή φορά, τον δρόμο για τη Μόσχα, όταν τα βρήκε σκούρα στη Συρία και συνειδητοποίησε τον κίνδυνο, αν συνέχιζε τις επιχειρήσεις κατά του στρατού του Άσαντ, να βρεθεί απευθείας αντιμέτωπος με τις ρωσικές δυνάμεις. Έτσι, συμφώνησε σε εκεχειρία, για να αποφύγει τα χειρότερα. Και εκεί που έστελνε οργισμένα τελεσίγραφα στον Άσαντ να αποσυρθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από τις περιοχές που ανακατέλαβε στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας ότι «δεν θα μείνει κεφάλι πάνω στους ώμους τους», ξαφνικά άλλαξε τον αμανέ και δέχθηκε να κρατήσει ο συριακός στρατός τα εδάφη που απελευθέρωσε από την κατοχή των φιλοτούρκων τζιχαντιστών.

Στη συνάντηση της Μόσχας συμφωνήθηκε μια «ζώνη ασφαλείας» 6 χλμ. βόρεια και 6 χλμ. νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4. Αυτό είναι, ίσως, το σημαντικότερο «κέρδος» για τον Ερντογάν, δεδομένου ότι «νομιμοποιεί» την παρουσία τουρκικών δυνάμεων μέσα στο έδαφος της Συρίας. Εκείνο που παραμένει ασαφές είναι αν ο Τούρκος Πρόεδρος ανέλαβε κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις (και αν θα μπορέσει να τις υλοποιήσει), για να ελέγξει τις ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες, κάτι που είναι πάγια και επίμονη απαίτηση της Μόσχας.

Πάντως, ο Πούτιν αποδείχθηκε πάλι μεγάλος παίκτης και κατάφερε να κρατήσει τον σουλτάνο στη δική του «τροχιά», έστω και αν ο τελευταίος έδειχνε να αναθερμαίνει πρόσφατα το φλερτ του με τους Αμερικανούς, ζητώντας τους να τον βοηθήσουν στην Ιντλίμπ. Οι φραστικές, μόνο, δηλώσεις στήριξης στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και κάποιους Ευρωπαίους, τον απογοήτευσαν και κατέφυγε και πάλι στην αγκαλιά του Πούτιν.

Εκείνο που απομένει να δούμε είναι αν η κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ θα περιορίσει κάπως και τη μεταναστευτική εισβολή του Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα. Πράγμα αμφίβολο, δεδομένου ότι ο ισλαμοφασίστας δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ που στέλνει, αλλά Αφγανούς, Πακιστανούς και Αφρικανούς...

ΜΠΟΞΕΡ