Υγεία

Πάτησε Κύπρο ο κορωνοϊός

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας έφτασε τα 21, ενώ άλλοι 800 πέρασαν από έλεγχο

Δεν τη γλίτωσε ούτε η Κύπρος από τον κορωνοϊό, που τελικά «πάτησε» στο νησί την περασμένη Δευτέρα, όταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα. Από εκείνη την ημέρα μπήκε και η χώρα μας στον χάρτη του COVID-19, με τα περιστατικά να αυξάνονται ραγδαία. Μέχρι χθες το μεσημέρι μετρούσαμε συνολικά 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα πλείστα έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία. Το περιστατικό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το «ορφανό» κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πάφο, αφού δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ενώ δεν γνωρίζει από πού μπορεί να κόλλησε τον ιό. Η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και οι κλήσεις των πολιτών που έπεφταν βροχή στο τηλεφωνικό κέντρο 1420, είχαν ως αποτέλεσμα να ελεγχθούν πέραν των 800 ατόμων, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα υπό διερεύνηση περιστατικά κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, μετά την Ιταλία.

Η λίστα των κρουσμάτων

Το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου και αφορούσε 25χρονο Ε/κ από τη Λεμεσό, που κατέφθασε στην Κύπρο από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό.

Το δεύτερο κρούσμα, που επιβεβαιώθηκε και πάλι την περασμένη Δευτέρα, αφορούσε 65χρονο Ε/κ καρδιοχειρουργό, από τη Λευκωσία, που κατέφθασε στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 3 Μαρτίου. Τέθηκε επίσης υπό αυτοπεριορισμό.

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν άλλα τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα δύο εξ αυτών αφορούσαν 64χρονο Ε/κ και 78χρονο Ε/κ που κατέφθασαν στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10 Μαρτίου. Οι δύο εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας και από εκεί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο καθορίστηκε ως το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται πως οι δύο συνταξιδιώτες δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, ενώ ο ένας εκ των δύο είναι μόνιμος κάτοικος Βρετανίας και κατέφθασε στην Κύπρο, ώστε να επισκεφθεί τον αδελφό του που νοσηλευόταν με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, προτού βεβαίως εκκενωθεί για να δεχθεί τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Το πέμπτο κρούσμα αφορούσε 51χρονο ταξιτζή από την Πάφο, ο οποίος δεν ταξίδεψε καθόλου, οπότε αποτελεί το μόνο «ορφανό» κρούσμα μέχρι στιγμής στο νησί. Νοσηλεύεται κι αυτός στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Το έκτο κρούσμα αφορούσε 39χρονη Ελλαδίτισσα, που κατέφθασε στην Κύπρο από την Αθήνα στις 3 Μαρτίου και, αφότου διαγνώστηκε, τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό στο σπίτι της στη Λευκωσία.

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκαν ακόμη τέσσερα νέα κρούσματα. Το έβδομο κατά σειρά κρούσμα αφορούσε νεαρό Ε/κ από τη Λευκωσία, ο οποίος στις 8 Μαρτίου κατέφθασε στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον βρίσκεται υπό αυτοπεριορισμό.

Το όγδοο κρούσμα αφορά Γερμανό που κατέφθασε στην Κύπρο από τη χώρα του για επαγγελματικούς λόγους στις 9 Μαρτίου. Αρχικά βρισκόταν υπό αυτοπεριορισμό και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Το ένατο κρούσμα αφορά μεσήλικα Ελλαδίτη, που κατέφθασε στη χώρα μας από την Ιταλία στις 10 Μαρτίου και πλέον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Το δέκατο κρούσμα αφορούσε και πάλι μεσήλικα Ελλαδίτη, που κατέφθασε στη χώρα μας από την Ελλάδα στις 4 Μαρτίου και από τη στιγμή που διαγνώστηκε, τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στη Λευκωσία.

Την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν άλλα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το ενδέκατο αφορούσε συγγενικό πρόσωπο του 51χρονου ταξιτζή, που επίσης δεν ταξίδεψε. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό στην Πάφο.

Το δωδέκατο κρούσμα -που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στη Λάρνακα- αφορά συγγενικό πρόσωπο ενός από τους Ελλαδίτες που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το δέκατο-τρίτο κρούσμα αφορά Ε/κ που έφθασε στις 4 Μαρτίου από την Αθήνα, ενώ το δέκατο-τέταρτο κρούσμα αφορούσε τον σύντροφό της, ο οποίος είχε ταξιδέψει μαζί της. Βρίσκονται και οι δύο υπό αυτοπεριορισμό στη Λευκωσία.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, 13 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν ακόμη επτά κρούσματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: πέντε άτομα από τη Λάρνακα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες (είχαν εξεταστεί στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν), ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.

Υψηλό ποσοστό ιχνηλάτησης

ύποπτων περιστατικών

Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι από τo γεγονός ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη σε αριθμό ελέγχου «ύποπτων περιστατικών» κατ’ αναλογία πληθυσμού, μετά την Ιταλία, αναμένεται ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών θα αυξάνεται, αφού σύμφωνα και με τον αυξανόμενο έλεγχο, όσο μεγαλύτερος αριθμός ύποπτων περιστατικών εξετάζεται στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εξεύρεσης νέων θετικών περιστατικών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι χώρες οι οποίες υπερτερούν κατά πολύ πληθυσμιακά από την Κύπρο, όπως είναι η Φινλανδία και η Τσεχία, έχουν περίπου ίσο αριθμό «υπόπτων» περιστατικών που διερευνώνται, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πολλαπλάσια θετικά κρούσματα του ιού. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο με 1 εκατ. πληθυσμό, έχουν ελεγχθεί 800 άτομα και έχουν βρεθεί θετικά 21 κρούσματα, ενώ στην Τσεχία, με 10,6 εκατ. πληθυσμό, έχουν γίνει 900 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 117 κρούσματα, ενώ στην Φινλανδία με 5 εκατ. πληθυσμό, έχουν ελεγχθεί 720 άτομα και βρέθηκαν θετικά 155 κρούσματα.

Πέντε κρούσματα στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα επιβεβαιώθηκαν συνολικά μέχρι στιγμής πέντε κρούσματα. Το πρώτο κρούσμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη αφορούσε Γερμανίδα τουρίστρια, που έφτασε στα κατεχόμενα το βράδυ της Δευτέρας μαζί με γκρουπ άλλων 30 ατόμων και μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως φέρει τον κορωνοϊό. Αργότερα επιβεβαιώθηκαν ακόμη τρία κρούσματα από το ίδιο γκρουπ, ενώ το πέμπτο κρούσμα αφορά σε Τουρκοκύπριο που επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από εννέα μέρες και αφού ανέβασε πυρετό υποβλήθηκε σε εξετάσεις, με αποτέλεσμα να βρεθεί θετικός στον ιό.

Κηρύχθηκε πανδημία

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε πανδημία, ενώ η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη σε επιφυλακή προτάσσοντας ένα βασικό σημείο που αφορούσε φυσικά στα μέτρα περιορισμού. «Μόνο με επιθετικά μέτρα περιορισμού μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση του COVID-19», δήλωσε η ίδια το βράδυ της Πέμπτης. Αναφορικά με τον όρο της πανδημίας, που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού εξήγησε ότι, «ο όρος πανδημία δεν είναι λέξη που μπορεί να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή χωρίς την απαιτούμενη προσοχή. Εάν γίνει κακή χρήση του, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι ο αγώνας μας έχει τελειώσει, προκαλώντας περιττό πόνο και θάνατο», πρόσθεσε.

Κατέκλυσε τον πλανήτη

Τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι την Παρασκευή, είχαν ως εξής: Ο κορωνοϊός κτύπησε συνολικά 117 χώρες. Τα κρούσματα ανήλθαν στα 137.385, εκ των οποίων τα 80.945 καταγράφηκαν στην Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, τα 15.113 στην Ιταλία, τα 11.364 στο Ιράν, τα 7.979 στη Νότιο Κορέα, τα 4.334 στην Ισπανία, τα 3.156 στη Γερμανία, τα 2.882 στη Γαλλία και τα 1.268 στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Παρασκευή ανέρχονταν στα 190, εκ των οποίων τα 11 είναι τα λεγόμενα «ορφανά». Πέντε άτομα νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση και ήταν διασωληνωμένα, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε η χώρα ανακοίνωσε και τα πρώτα τρία θύματα του ιού. Το πρώτο θύμα ήταν 66χρονος από την Πάτρα, ο οποίος αποτελούσε το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, αφού είχε μολυνθεί κατά το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους, όπου είχε μεταβεί συμμετέχοντας σε εκδρομή με άλλα 53 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προσβλήθηκαν από τον ιό. Ο δεύτερος νεκρός ήταν ένας 90χρονος που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και ο τρίτος 67χρονος ασθενής κατέληξε στη Ζάκυνθο, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό, αφού είχε έρθει σε επαφή με το γκρουπ που είχε επιστρέψει από τους Αγίους Τόπους.

Στο μεταξύ, τα πρώτα πέντε κρούσματα μετρά και η Τουρκία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι από τον ιό την Παρασκευή ανέρχονταν σε 5.088, εκ των οποίων οι 3.062 θάνατοι σημειώθηκαν στην Κίνα, οι 1.016 στην Ιταλία, οι 514 στο Ιράν και οι 122 στην Ισπανία. Στα θετικά, σημειώνεται πως τα κρούσματα που έχουν αναρρώσει ανέρχονται στα 69.779.

Νέο τηλεφωνικό κέντρο

Λόγω αυξημένων κλήσεων, που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο 1420 από πολίτες που ζητούν πληροφορίες γενικής φύσεως για τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή την έναρξη της λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 1450. Το 1450 λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και είναι στη διάθεση των πολιτών για παροχή πληροφοριών σχετικά με την επιδημία. Επίσης, σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών www.pio.gov.cy/coronavirus. Το τηλεφωνικό κέντρο 1420 εξακολουθεί να ισχύει αποκλειστικά για την αναφορά συμπτωμάτων από άτομα που πληρούν τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός 1420 τις τελευταίες ημέρες είχε πάρει φωτιά, αφού δεχόταν 400 κλήσεις ανά 30 λεπτά, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν τις απορίες τους για τον κορωνοϊό και όχι για να αναφέρουν συμπτώματα που ίσως παρουσίαζαν.