Παιδεία

Παύση στην εκπαίδευση

Λουκέτο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας και παύση από την καθημερινότητα, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει να αυξάνεται στον τόπο μας

Απόσταση από τη δουλειά, απόσταση από τους άλλους, απόσταση από τον ίδιο μας τον εαυτό. Μια κατάσταση την οποία βιώνουμε χωρίς να εξοικειωνόμαστε. Ακούμε οδηγίες, χωρίς να υπακούμε. Λαμβάνουμε μέτρα, χωρίς να συμφωνούμε. Ακολουθούμε αποφάσεις, χωρίς να συναινούμε. Η πραγματικότητα όμως είναι εκεί για να μας προσγειώνει, για να μας επαναφέρει στον δρόμο της σύνεσης, για να μας χαστουκίσει ακόμη μια φορά, ώστε τα δικά μας να μείνουν δικά μας και να μην τα σπείρουμε στον άλλο! Μια κατάσταση που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και χωρίς συνέπειες. Άμεσος αντίκτυπος στην εκπαίδευση, η οποία πάτησε φρένο μέχρις ότου…

Από την επαρχία στο παγκύπριο

Η λήψη μέτρων ήταν σχεδόν άμεση. Οι αποφάσεις δεν άφησαν κανέναν ικανοποιημένο. Πώς, άλλωστε, αφού η νέα καθημερινότητα δεν έμοιαζε καθόλου με την παλιά. Στο άκουσμα του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη Λευκωσία, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων στην Επαρχία Λευκωσίας, που θα διαρκούσε μέχρι τις 13 Μαρτίου. Τα ίδια μέτρα αφορούσαν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αλλά και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, καθώς και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για άτομα με πολλαπλές αναπηρίες «ΙΡΙΔΑ» και το Κέντρο Σπαστικών και Αναπήρων «ΑΝΕΜΩΝΗ». Θύελλα αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς και γονείς των «ανοικτών» σχολείων, που θεωρούσαν ότι η επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού δεν περιοριζόταν στην πρωτεύουσα. Οι εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό ανάγκασαν τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων. Συγκεκριμένα, την επόμενη μέρα το Υπουργείο Παιδείας ανήγγειλε σε ανακοίνωσή του την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, Ειδικών σχολείων σε όλη την Κύπρο, όλων των βαθμίδων, δημοσίων και ιδιωτικών, από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή, 20 Μαρτίου. Παράταση του μέτρου μέχρι τις 10 Απριλίου δόθηκε διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής.

Αναστολή φοίτησης και όχι εργασίας

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, μετά το διάγγελμα του Προέδρου προχώρησε σε ανακοίνωση για να διευκρινίσει συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της φοίτησης των μαθητών και σπουδαστών. Ξεκαθάρισε ότι η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αφορά στη φοίτηση των μαθητών και σπουδαστών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι τη γενικότερη λειτουργία των σχολείων, με το εκπαιδευτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό των σχολείων να προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Όσον αφορά τις σχολικές εκδρομές στην Κύπρο και το εξωτερικό για τη φετινή χρονιά, όπως επίσης και τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε συνέδρια και άλλα προγράμματα στο εξωτερικό, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που θα κριθούν απαραίτητες, αναβάλλονται. Για όσο διάστημα θα ανασταλούν τα μαθήματα, το ΥΠΠΑΝ θα παρέχει στους μαθητές τηλεκπαίδευση με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και την αξιοποίηση ψηφιακού παιδαγωγικού υλικού που θα αφορά σταδιακά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κάνοντας αρχή αύριο με τη Γ’ Λυκείου. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο εργάζεται στενά με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Υφυπουργός κ. Κυριάκος Κόκκινος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτό ήταν κάτι που θα εφαρμοζόταν σε ένα με δύο χρόνια στην Παιδεία, αλλά οι συνθήκες ανάγκασαν την ταχεία εφαρμογή του.

Λουκέτο και στα ΑΕΙ

Οι αποφάσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία επίσης ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι και τις 10 Απριλίου, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Ένα μέτρο που αφορά στην αναστολή φοίτησης και όχι στην αναστολή εργασιών του διδακτικού/ερευνητικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ανακοίνωσή του μέσω του Πρύτανη, ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα μετά την αναστολή λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής, η οποία ήταν άμεση, για την αναστολή των μαθημάτων για δύο εβδομάδες. Επίσης ανεστάλη η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Λητώ Παπαχριστοφόρου και του βρεφοκομικού σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ίδια περίοδο, ενώ κλειστή θα παραμείνει η βιβλιοθήκη και το αθλητικό κέντρο για το κοινό και τους φοιτητές. Σε παρόμοια ανακοίνωσή του το ΤΕΠΑΚ ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, του κυλικείου και των αθλητικών υποδομών για τις εβδομάδες που αποφασίστηκαν, ενώ ενημέρωσε για την ακύρωση και αναβολή οποιωνδήποτε εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες στους χώρους του Πανεπιστημίου για την ίδια περίοδο. Αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, το ΤΕΠΑΚ προχώρησε στην προσφορά των «χαμένων» μαθημάτων, μέσω του διαδικτύου. Έτσι από αύριο Δευτέρα οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ύλη των περισσότερων μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Digital από ανάγκη!

Η ανυπομονησία για την εισβολή της ψηφιακής εποχής ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν μεγάλη. Ωστόσο, αυτή επιβλήθηκε όχι από την όρεξη για εκσυγχρονισμό, αλλά από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Η αποχή από τα μαθήματα σε περίοδο αιχμής, ειδικά για τους τελειόφοιτους, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, όσο και αν δεν μπορούν να το δουν καθαρά αυτοί που το βιώνουν. Το Υπουργείο Παιδείας έλαβε μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών δυνατόν να δημιουργηθούν με το κλείσιμο των σχολείων. Έχοντας λοιπόν ως στόχο την παιδαγωγική στήριξη των μαθητών και μαθητριών, στη διάρκεια της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων στα σχολεία, η μάθηση θα μπορεί να γίνεται εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι επικαιροποιήθηκε και αναρτήθηκε στον Ιστότοπο του Υπουργείου ενδεικτικό βοηθητικό-υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ιδιαίτερα για τη Γ’ Λυκείου. Από αύριο Δευτέρα θα ξεκινήσουν σε πιλοτική φάση τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε ενότητες μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, με δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό προγραμματίστηκε σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν ως πυρήνες στα σχολεία τους. Ο ίδιος ο Υπουργός, μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν θα αφορά μόνο στη Γ’ Λυκείου, αλλά σταδιακά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Έτοιμοι οι καθηγητές για online εκπαίδευση;

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε τη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών και μαθητριών σε θέματα ηλεκτρονικής διδασκαλίας και μάθησης. Ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε ότι «εξετάζονται καθημερινά οι συνθήκες που διαμορφώνονται και θα λειτουργήσουμε ανάλογα». Παράλληλα ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η παράταση της σχολικής χρονιάς. «Στόχος μας είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», όπως υπογράμμισε, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον οι γονείς και τα παιδιά που δεν θα πηγαίνουν στα σχολεία, δεν θα θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε διακοπές. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στη «Σ», εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ξεκαθαρίζοντας ότι όσα μέσα και να υπάρχουν, δεν μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τον εκπαιδευτικό στην τάξη. «Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι μπορούν να ανταποκριθούν. Ωστόσο αναμένουμε από το Υπουργείο να μας ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο που αυτή η διαδικτυακή μάθηση θα γίνεται». Ο εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας, Γιάννης Λαπίθιος, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι θα χαιρετίσει την απόφαση αυτή για διαδικτυακή μάθηση μόνο αν εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, καλώντας το Υπουργείο να παρέχει στους μαθητές ταμπλέτες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ό, τι άλλο χρειάζονται. «Αν γίνει αυτό για όλους, τότε ναι, θα είναι πολύ θετικό. Όσον αφορά το σενάριο παράτασης της σχολικής χρονιάς, δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς θα πάμε στρατό. Η μείωση της ύλης θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά αυτό θα συζητηθεί αφού μελετηθούν όλα τα σενάρια». Τέλος, ο ίδιος κάλεσε τη μαθητική κοινότητα να αυτοπεριοριστεί για την ασφάλεια των ίδιων και των υπόλοιπων, ώστε να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά αυτή η δύσκολη περίοδος.

Αγωνία για τον επαναπατρισμό φοιτητών

Σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα οι σχολές ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω της εξάπλωσης του ιού. Φοιτητές μας που βρίσκονται σε χώρες υψηλού κινδύνου, όπως στην Ιταλία, έμειναν εγκλωβισμένοι και περιορισμένοι εκεί μέχρις ότου περάσει η πανδημία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι φοιτητές που ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην Κύπρο λόγω εορτών του Πάσχα, ανέβαλαν το ταξίδι τους, αμέσως μόλις έμαθαν ότι, με τον ερχομό τους στο νησί, θα έμπαιναν σε αυτοπεριορισμό. Αν και εκεί τα κρούσματα πληθαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, εντούτοις η κυβέρνηση περιορίστηκε σε απλές συστάσεις στον λαό να αυτοπεριοριστεί για μια εβδομάδα. Βλέποντας αυτά, μια άλλη μερίδα φοιτητών αψηφώντας τους κινδύνους, ετοιμάζουν βαλίτσες για το σπίτι. Ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, Μηνάς Δημητρίου, ανέφερε στη «Σ» ότι μεγάλη μερίδα φοιτητών είναι αγχωμένοι και μένουν σπίτι. «Υπάρχουν πολλοί που δεν θα κυκλοφορήσουν, θα μείνουν σπίτι, θα προσέχουν. Υπάρχουν πάλι και άλλοι που το παίρνουν πολύ χαλαρά. Εδώ στο Ην. Βασίλειο τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά. Βέβαια εξαρτάται και από την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι. Ο κόσμος κυκλοφορεί άνετα, γεμάτα τα τρένα, τα μετρό. Δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος, ο καθένας πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα υγιεινής που έχουν εξαγγελθεί. Από μέρους μας έχουμε ανακοινώσει τον περιορισμό των εκδηλώσεων που γίνονται. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο μας και ειδικά αυτούς που θα ταξιδέψουν με τις νεότερες ταξιδιωτικές οδηγίες».