Πόλεμος στον κορωνοϊό - Στρατηγείο η Κυβέρνηση

«Σ’ αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο, από κανέναν δεν ζητείται να θυσιαστεί. Ακριβώς το αντίθετο ζητείται: Να προφυλάξει την υγεία του, να προφυλάξει και τους γύρω του, να μην προκαλέσει έστω κι από άγνοια τη θυσία οποιωνδήποτε άλλων»

ΣΕ ΡΟΛΟ και καθήκοντα τοπικού στρατηγείου, εν μέσω παγκόσμιου πολέμου, θα έπρεπε να μετατραπεί αυτομάτως, αναγκαστικώς και αποφασιστικώς η Κυβέρνηση, προς αντιμετώπιση, εδώ και τώρα στην Κύπρο, της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και με δική της σαφέστατη και άνευ αντιρρήσεων διαταγή, θα έπρεπε να καταστούν αμέσως επιστρατευόμενοι αναγκαστικά, ως αυστηρά πειθαρχημένοι οπλίτες, άπαντες οι πολίτες, όλων ανεξαιρέτως των ηλικιών, με όλα τα παιδιά, τις γιαγιάδες και τους παππούδες και με όλους τους εν Κύπρω παρεπιδημούντες.

Δηλαδή: Στρατηγείο η Κυβέρνηση και ολόκληρος ο πληθυσμός σε επιστράτευση.

Στην Πρώτη Γραμμή της μάχης, το Υπουργείο Υγείας, το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, εργαστηριακό προσωπικό, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, τα όργανα ελέγχου επιβολής της πειθαρχίας στην επιστρατευόμενη κοινωνία.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ σ’ αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν από πέντε κύριους παράγοντες:

(α) Πόσο έγκαιρα και πόσο αποφασιστικά το Στρατηγείο (Κυβέρνηση) εκδίδει τις ορθότερες και προπάντων σαφέστερες σε όλους διαταγές, φροντίζοντας, με τα εντεταλμένα όργανα, για την αυστηρή εφαρμογή τους.

(β) Πόσο πειθαρχημένα και συνειδητά εκτελεί τάχιστα αυτές τις διαταγές η επιστρατευμένη κοινωνία, το σύνολο του πληθυσμού.

(γ) Πόσο αποτελεσματικά, τα όργανα επιβολής της πειθαρχίας, αποτρέπουν, καταστέλλουν κι εξουδετερώνουν τις απειθαρχίες.

(δ) Πόσες εφεδρείες, συν τω χρόνω, εξασφαλίζει το Στρατηγείο, για το μαχόμενο στην Πρώτη Γραμμή ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με επιπρόσθετους αναγκαίους χώρους και μέσα, συν πόσες εφεδρείες στα όργανα επιβολής της πειθαρχίας επί της επιστρατευμένης κοινωνίας.

(ε) Με πόσο επαρκέστερη και ικανότερη Διοικητική Μέριμνα φροντίζει διαρκώς να ενισχύει, να επαυξάνει και να διανέμει, όσα καθίστανται αναγκαία για τις νεο-εμφανιζόμενες και προβλέψιμες επακόλουθες ανάγκες του πληθυσμού σε αυτήν την Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ήδη σε εντελώς ιδιότυπο πόλεμο, εναντίον πανδημίας παγκόσμιας κλίμακας.

- Με εδώ υπεύθυνο - ευθυνόμενο, υπέρτερης πάντων αρμοδιότητας Στρατηγείο, την κυπριακή κυβέρνηση και, ως εκ των αρμοδιοτήτων του, «Αρχιστράτηγο», τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στον οποίον δεν επιτρέπονται περιθώρια αποτυχίας, δεν επιτρέπονται λάθη, ολιγωρίες, ανικανότητες και αναξιότητα. Ό,τι του λείπει, να το βρει στο επιτελείο του. Να το αναζητήσει στους καταλληλότερους και ικανότερους.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, πολιτειακό και κομματικό σύστημα περνάει, ήδη, σε μιαν άλλη, πρωτόγνωρη διάσταση. Που δεν έχει πλέον σχέση ούτε με δημοφιλίες και δημοσκοπήσεις, ούτε με ψηφοθηρίες, ούτε με εκατέρωθεν κομματικές δημαγωγίες για τις όποιες επόμενες εκλογές.

ΕΔΩ το διακύβευμα, είναι πόσων θα επιτευχθεί ή όχι, να προστατευθεί η ζωή από την Πανδημία του κορωνοϊού. Και αυτό θα κριθεί πρωτίστως από έναν παράγοντα:

- Πόσο επαρκέστερα, ευλαβικότερα και αυστηρότερα, κάθε μέλος της επιστρατευμένης κοινωνίας, κάθε πρόσωπο - μέλος του συνολικού πληθυσμού - επιδεικνύει συνειδητά, με ατομική υπευθυνότητα, κοινωνική ευθύνη και συν-ανθρώπινη αλληλεγγύη, την ύψιστη πειθαρχία στις διαταγές που εκδίδει το Στρατηγείο (κυβέρνηση) στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για την πρώτη, κρίσιμη και ζωτικότερη (της ζωής) περίοδο αυτής της μάχης:

Ο ΑΥΤΟ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ του καθενός στο σπίτι του, η ευλαβική τήρηση των νέων κανόνων υγιεινής, μακριά από τις συνήθεις καθημερινές συναθροίσεις, ώσπου να νικηθεί ο κορωνοϊός.

ΣΕ ΑΥΤΟΝ τον ιδιότυπο πόλεμο, από κανένα δεν ζητείται να θυσιαστεί: Ακριβώς το αντίθετο ζητείται: Να προφυλάξει την υγεία του, να προφυλάξει και τους γύρω του, να μην προκαλέσει ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ τη θυσία οποιωνδήποτε άλλων:

- Να μην εκτεθεί ο ίδιος και να μη μεταδώσει σε άλλους τον κορωνοϊό. «Μένουμε σπίτι» είναι το πρώτο μέτρο άμυνας, για τις κρίσιμες μέρες και βδομάδες που χρειάζονται...