Αναλύσεις

Σε αποκλεισμό η Κύπρος

Αυστηρότερα μέτρα αποφάσισε να λάβει η Κυβέρνηση, με αφορμή την κάθοδο του κορωνοϊού στη χώρα μας – Δεν μπαίνει κανείς «ξένος» στο νησί, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Απριλίου, απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις πέραν των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους και άλλα πολλά

Σειρά αυστηρών μέτρων, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, αποφάσισε η Κυβέρνηση. Τα πρώτα μέτρα λήφθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η κάθοδος του ιού στο νησί, καθώς και η έξαρση της πανδημίας ανά το παγκόσμιο και κυρίως στην Ευρώπη, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να κηρύξει αποκλεισμό της χώρας.

Τα νέα μέτρα

Σε διάγγελμα στο οποίο προέβη την Παρασκευή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως πρώτιστο μέλημα αποτελεί η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας, ενώ συνακόλουθο είναι και η διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, μικρομεσαίων και άλλων, αλλά και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Υπενθύμισε πως το Υπουργείο Υγείας έλαβε τα πρώτα μέτρα στις 23 Ιανουαρίου 2020, με αυστηρούς ελέγχους των αφικνουμένων από την Κίνα. Περαιτέρω, στις 28 Φεβρουαρίου 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρώτον, την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, δεύτερο, την αναστολή λειτουργίας 4 σημείων διέλευσης για αποτελεσματικότερο έλεγχο των διερχομένων και τρίτο, την καταγραφή κυβερνητικών καταλυμάτων ή κατασκηνωτικών χώρων που σε περίπτωση πανδημίας θα ήταν αναγκαία για την απομόνωση υπόπτων κρουσμάτων. Στη συνέχεια, και ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της κατάστασης, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 6, 9, 10 και 12 Μαρτίου επικαιροποιημένες οδηγίες με κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας χωρών αλλά και μέτρων που αφορούσαν τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών.

Ο ΠτΔ, υπογραμμίζοντας πως την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε τον κορωνοϊό στην κατηγορία πανδημίας, ενώ μία μέρα μετά ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της πανδημίας, ανάγκασε την Κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη ληφθεί. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αποφάσισε:

  1. Από σήμερα, 15 Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες: Κύπριοι πολίτες, νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία, υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων, μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  2. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες: Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.
  3. Παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι τη 10η Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτηρίων, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως, πέραν της προστασίας της υγείας του λαού, σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Γι’ αυτό και τις αμέσως επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και ειδικότερα των εργοδοτουμένων και εργοδοτών και όσων θα επηρεαστούν από την κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Οι τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες

Μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων μέτρων από τον ΠτΔ, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική οδηγία, τονίζοντας πως στην περίπτωση που πολίτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες και ταξιδεύουν στην Κύπρο από την Επαρχία Hubei της Κίνας, την Ιταλία, το Ιράν και την Δημοκρατία της Κορέας, θα παραμένουν σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα παραμένουν απαραίτητα σε αυτο-περιορισμό και αυτο-παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας εάν εκδηλώσουν συμπτωματολογία.

Πολίτες των πιο πάνω κατηγοριών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο πριν από την πάροδο των 14 ημερών θα μπορούν να το πράξουν, νοουμένου ότι δεν θα παρουσιάζουν συμπτωματολογία.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι πολίτες που έχουν έρθει πριν από την έναρξη ισχύος του Διατάγματος (15 Μαρτίου 2020), και δεν έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από την άφιξή τους, προτρέπονται να παραμένουν σε αυτο-περιορισμό και αυτο-παρακολούθηση μέχρι να παρέλθει η περίοδος των 14 ημερών.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες στην εγκατάσταση επιπλέον θερμοκαμερών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία από αύριο, Δευτέρα, ώστε να περνούν από έλεγχο όλοι οι ταξιδιώτες ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως με προηγούμενη απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

- Παράταση μέτρου για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων σημείων διέλευσης (Οδού Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας, Δερύνειας).

- Αναβάλλονται οι παρουσιάσεις των εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι 31 Μαρτίου. Για τις νέες ημερομηνίες παρουσίασης και για τις παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένες μετά την 1ης Απριλίου θα υπάρξει ενημέρωση σε μεταγενέστερο στάδιο.

- Απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι 31 Μαρτίου 2020.

- Ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, παρελάσεων, συναυλιών σε δημόσιους χώρους.

Περαιτέρω, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να εκδίδει διατάγματα δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου. Με βάση το πρώτο διάταγμα που εξέδωσε, απαγορεύεται η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων σε θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, παγωταρίες και αίθουσες εκδηλώσεων.

Κλείνουν και τα μουσεία

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι όλα τα μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και αρχαία μνημεία, θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό μέχρι 20 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο των νέων μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οδηγίες για ταξί και λεωφορεία

Το Υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε οδηγίες προς κάθε μεταφορική επιχείρηση που εκτελεί έκτακτες οδικές επιβατικές μεταφορές (εκδρομές), μεταφορές κλειστών θυρών από και προς τα αεροδρόμια, ιδιωτικές μεταφορές (ιδιωτικές σχολές, νηπιαγωγεία κ.λπ) και υπεραστικές διαδρομές με ταξί ότι θα πρέπει να εφαρμόζει τα πιο κάτω: Α. Για το όχημα: Απολύμανση του οχήματος με τη μέθοδο που διαρκεί για 14 μέρες και ανάρτηση του πιστοποιητικού απολύμανσης μέσα στο όχημα, καθημερινή και συχνή απολύμανση χερουλιών, χειρολαβών, κουδουνιών, μεταλλικών επιφανειών στα καθίσματα, ζώνες ασφαλείας κλπ, γενικός καθαρισμός μετά το πέρας της κάθε ημέρας, εγκατάσταση αντισηπτικών χεριών εντός του κάθε οχήματος για υποχρεωτική χρήση από τους οδηγούς και επιβάτες, ανάρτηση σε περίοπτη θέση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας που αφορούν την επιδημία COVID – 19 (κορωνοϊό), τα συστήματα κλιματισμού να παραμένουν κλειστά, τα παράθυρα του οχήματος να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της διαδρομής και να κλείνουν κατά τη διάρκεια του γενικού καθαρισμού. Β. Για τον οδηγό: Να φορά γάντια, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε περίπτωση επιβάτη που παρουσιάζει τα συμπτώματα της επιδημίας COVID – 19 (κορωνοϊού), να διατηρεί το όχημά του σε καθαρή κατάσταση, να είναι καθαρός και προσεχτικός με την προσωπική του υγιεινή.

Μόνο τα απαραίτητα

Τέλος, να σημειώσουμε πως οι πολίτες καλούνται να επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια, δικαστήρια και άλλα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία τους. Για πληρωμές στις πιο πάνω υπηρεσίες καλούνται να τις τακτοποιούν μέσω διαδικτύου. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες των Τοπικών Αρχών.

Αναβολή ποδοσφαιρικών διοργανώσεων

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αξιολογώντας τα δεδομένα που συνεχώς διαφοροποιούνται, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), μετά από εισήγηση του Προέδρου Γιώργου Κούμα, αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αναστολή όλων των ποδοσφαιρικών της διοργανώσεων, όλων των ηλικιών, όλων των Κατηγοριών. Η τελική απόφαση λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης με την UEFA και τις Αρχές του Κράτους και αφού προηγήθηκε έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ. Προτεραιότητα της ΚΟΠ αποτελεί η υγεία των ποδοσφαιριστών και των ποδοσφαιριστριών καθώς και όλων όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση που έχει ληφθεί. Η απόφαση για αναστολή όλων των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων ισχύει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν όποτε κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα η ΚΟΠ απηύθυνε έκκληση στα Σωματεία όπως περιορίσουν τις προπονήσεις τους και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των ομάδων.

Περαιτέρω, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), ανακοίνωσε πως μετά από οδηγίες των Υπουργών Υγείας και Παιδείας, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιόκτητων αθλητικών χώρων του Οργανισμού, μέχρι την Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020. Ο ΚΟΑ θα ενημερώνει τακτικά, ανάλογα με την εξέλιξη της όλης κατάστασης, την οποία θα παρακολουθεί στενά.

Έκλεισαν τα οδοφράγματα

οι κατοχικές «αρχές»

Την απόφαση να κλείσει τα οδοφράγματα για τους Ελληνοκυπρίους πήρε το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο», λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, μόνο «πολίτες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και τα άτομα που έχουν νόμιμη άδεια στη χώρα μπορούν να εισέλθουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» μέσω των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων. Η απόφαση θα είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου 2020. Περαιτέρω, όπως ανακοίνωσε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, μέχρι τις 27 Μαρτίου κλείνει ο «δημόσιος» τομέας, εκτός από «αστυνομία», «πυροσβεστική», φορείς υγείας, «πολιτική αεροπορία» και παρόμοιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα θα λειτουργούν μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα σούπερ μάρκετ και όσοι παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης. Όλα τα καταστήματα, χώροι εργασίας, καζίνο, νυχτερινά κέντρα, γραφεία στοιχημάτων, κέντρα διασκέδασης κ.λπ θα είναι κλειστά μέχρι 27 Μαρτίου.