Η ώρα της Ευρώπης με φόντο τον Έβρο

Η ασύμμετρη απειλή που τα τελευταία χρόνια αιωρείτο πάνω από τον πλανήτη, μέσω Τζιχάντ, προσέλαβε τον τελευταίο καιρό μιαn άλλη μορφή με «σεισμικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, έχοντας ως εστιακό της βάθος την Ευρώπη». Κύριος εκφραστής αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι η Τουρκία μέσω των παρανοϊκών ερντογανικών επιλογών, όπως αυτές αποτυπώνονται εδώ και πολύ καιρό στη Συρία και τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο. Η εκρηκτική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στις Καστανιές Έβρου, υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί πως η βόμβα της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί τινάζοντας στον αέρα την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών και γενικότερα τις δυτικότροπες αξίες. Η εσπευσμένη επίσκεψη της θεσμικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού την βοήθησε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών, συνιστώντας ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της ΕΕ. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η ηγεσία της Ένωσης στάθηκε στο ύψος της, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στον Ερντογάν ότι τα ελληνικά σύνορα, που είναι και ευρωπαϊκά, είναι αδιαπραγμάτευτα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, στον Έβρο: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, είναι ευθύνη της Ευρώπης. Θα τη διαχειριστούμε με τάξη, ενότητα, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευθούν. Η Ελλάδα είναι η δική μας ασπίδα». Ευτυχώς, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου πήγε να συζητήσει το Μεταναστευτικό αμέσως μετά την ψυχρολουσία και την ταπείνωσή του στον Έβρο. Είναι αισιόδοξο το γεγονός πως σε πρώτη φάση οι ιταμές απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν πέρασαν, προσκρούοντας στην εθνική ενότητα, στο υψηλό φρόνημα, στη λαϊκή ομοψυχία, στην επιχειρησιακή ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτή η επιτυχία δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Τουναντίον, θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και ετοιμότητα, καθώς ο εχθρός είναι απρόβλεπτος, μα κυρίως αδίστακτος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας ανοίξει νέα μέτωπα στην Ελλάδα και στην ημικατεχόμενη Κύπρο, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο ευάλωτα και εύθραυστα, με γενικότερες αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τεκταινόμενα στη γεωπολιτική σκακιέρα με φόντο την ασύμμετρη απειλή επιτάσσουν στην ΕΕ να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένη να χορεύει στους αχαλίνωτους ρυθμούς των Νεο-οθωμανών της Άγκυρας, αλλά ούτε και στις ραδιουργίες του βρετανικού Foreing Office που, προτού καλά-καλά ξεμουδιάσει από το Brexit, έσπευσε με το καλημέρα της προκατασκευασμένης κρίσης στον Έβρο να στηρίξει επιδεικτικά τα ερντογανικά εξωφρενικά εφευρήματα. Κύπρος, Ελλάδα και Βουλγαρία, που συναποτελούν το ανάχωμα ενάντια στα σχέδια ισλαμοποίησης της Ευρώπης, καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να επιταχυνθεί η θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, με επιστέγασμα τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού για θωράκιση των συνόρων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τούτο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε πολλές φορές το έναυσμα τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με κορωνίδα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Φρονούμεν ότι τούτη την ώρα η Iστορία κτυπά δυνατά την πόρτα της Ευρώπης, η οποία καλείται να ορθώσει ανάστημα για διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και θωράκισης των ευρωπαϊκών αξιών, οι οποίες με αιματηρές θυσίες αναδύθηκαν μέσα από τα ερείπια και τις εκατόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

*Δημοσιογράφος