Παραπολιτικά

Ο προσφυγοποιός της Συρίας

«Βουν τζιαι γάρον», όπως λέμε εμείς εδώ στο νησί, απαίτησε στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν, ως αντάλλαγμα για να τερματίσει η Τουρκία τον εκβιασμό τής διοχέτευσης μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά (ευρωπαϊκά) σύνορα. Ως γνήσιος «ανατολίτης έμπορος χαλιών» (έτσι τον είχαν αποκαλέσει οι Ευρωπαίοι από την πρώτη κιόλας φορά που είχε πάει, ως πρωθυπουργός τότε, για να διαπραγματευθεί στην έδρα της ΕΕ), επιχείρησε και τώρα να παζαρέψει. Απαίτησε από τους Ευρωπαίους υποστήριξη στην τουρκική πολιτική στην Ιντλίμπ της Συρίας, απαίτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ για το μεταναστευτικό, την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας Τουρκίας - ΕΕ με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, την απελευθέρωση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, την εκταμίευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το μεταναστευτικό και άλλα.

Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει τελικά η Ευρώπη στις αξιώσεις του θρασύτατου σουλτάνου. Του έστειλαν, μεν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάποια αυστηρά μηνύματα, ότι δεν εγκρίνουν τις μεθόδους του, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα είναι το ίδιο αποφασιστικοί απέναντί του και στη συνέχεια.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ο Ερντογάν διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του ανείπωτου ανθρωπιστικού δράματος της Συρίας. Είναι ο άνθρωπος που είχε εξοπλίσει αρχικά τους τζιχαντιστές και άλλες ομάδες Σύρων ανταρτών για να ανατρέψουν τον Άσαντ, αυτός που σκηνοθέτησε επίθεση με χημικά όπλα, για να σύρει τους Αμερικανούς σε πόλεμο κατά της Συρίας, αυτός που γενικά έχει τεράστιες ευθύνες για τον πόλεμο στη Συρία. Συνεπώς, ο ισλαμοφασίστας συνέβαλε όσο λίγοι στην προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, τους οποίους τώρα χρησιμοποιεί για να επιτεθεί κατά της Ελλάδας και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει κάποιος να τον μαζέψει;

ΜΠΟΞΕΡ