Οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020

Ενώ η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στη σφαγή στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα σημαντικό γεγονός στη διεθνή πολιτική: τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, που θα αναδείξουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Τον ένοικο που θα διευθύνει μιαν από τις Υπερδυνάμεις.

Το παιχνίδι έχει στρωθεί και οι παίκτες είναι παρόντες. Ο κ. Trump, για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, πέρασε φαίνεται το εμπόδιο της παραπομπής του και προχωρεί προς τη διεκδίκηση της επανεκλογής του. Σκληρό καρύδι αποδείχθηκε παρ’ όλη τη φαινομενική απειρία του στη πολιτική: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας φαίνεται, παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητές του, να έχει εξοικειωθεί κάπως, με το δικόν του τρόπο, και με την εσωτερική πολιτική και με τους δαιδάλους της εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι ποιο βαθμό και πώς, αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, άρχισαν σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Οι πιο ισχυροί διεκδικητές, προς το παρόν, φαίνεται να είναι δυο εβδομηντάχρονοι: ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden, γνωστός στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και ο Γερουσιαστής Bernie Sanders. Κατά τη γαλλική Le Monde, οι δυο αυτοί αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς ρόλους στο Δημοκρατικό Κόμμα: Ο Biden, κεντρώος, στη παράδοση των πρώην προέδρων Clinton και Obama, o Sanders ριζοσπάστης, περισσότερο στα αριστερά (βλ. «Etals-Unis: Joe Biden ou le retour du centre», Le Monde, κύριον άρθρον, σελ. 29).

Οι δύο αυτοί αγωνίζονται τώρα στις εκλογές (primaries) του Δημοκρατικού Κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Ο κ. Biden απέκτησε τελευταία ένα πλεονέκτημα με την παραίτηση από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος του εκατομμυριούχου Michael Bloomberg, ο οποίος προσχώρησε στις τάξεις του πρώην Αντιπροέδρου.

Έχουμε, όμως, αρκετό δρόμο ακόμη για την ανάδειξη του Δημοκρατικού υποψηφίου. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ