Υγεία

75 τα κρούσματα στην Κύπρο

Δώδεκα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά σε σταθερή κατάσταση και δύο παρουσιάζουν σημάδια ίασης

Συνολικά 75 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μετρούσαμε στην Κύπρο μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, μετά και την ανακοίνωση για άλλα οκτώ νέα κρούσματα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και τα τρία που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι από αυτά, τα 45 κρούσματα ήταν επαφές.

Τα νέα κρούσματα

Την Παρασκευή το βράδυ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τα οκτώ νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη οι επιδημιολόγοι της ομάδας που συστάθηκε για τον κορωνοϊό, Γεώργιος Νικολόπουλος και Ζωή Πανά, αναφερόμενοι στα νέα κρούσματα, σημείωσαν πως από αυτά, τα τρία είναι επαγγελματίες υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ένα είναι προσωπικό του νοσοκομείου Λεμεσού, αλλά όχι ιατρικό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο νοσηλευτές, έναν ακτινολόγο και ένα άτομο του Διοικητικού Προσωπικού στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Δύο στην Εντατική,

δύο έγιναν καλά

Αναφερόμενη στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η κ. Πανά σημείωσε πως αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται στην Εντατική του Νοσοκομείου Λεμεσού και η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή.

Παράλληλα, ανέφερε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται δώδεκα ασθενείς, δύο εκ των οποίων έχουν αρνητικοποιήσει τα δείγματά τους, τονίζοντας πως ίσως να υπάρχει και ίαση αυτών των δύο ατόμων.

Τα ορφανά κρούσματα

Πονοκέφαλο στις Αρχές προκαλούν τα δύο ορφανά κρούσματα που αφορούν στον οδηγό ταξί και στον επαγγελματία υγείας στην Πάφο, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως συνεχίζονται οι έρευνες. Οι αρμόδιοι ανέφεραν πως μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο περιστατικά, το επιδημιολογικό ιστορικό των οποίων δεν ήταν καταγεγραμμένο. Το ένα ήταν στην Πάφο, με τις επαφές του ατόμου να είναι αρνητικές και υπάρχει και το δεύτερο περιστατικό, που το ψάχνουν περισσότερο, με τον αριθμό των επαφών του να είναι περιορισμένος. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προβληματίζει τις Αρχές και παρακολουθείται πολύ στενά.

Το νέο διάταγμα

Στο μεταξύ, νέο διάταγμα, το οποίο αφορά κυρίως τη λειτουργία των φαρμακείων και των υπεραγορών αλλά και την απαγόρευση επισκέψεων σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα ή περιορισμό, εξέδωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Συγκεκριμένα, με το διάταγμα απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε προσώπου σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα) χωρίς άδεια του Υπουργού Υγείας ή εξουσιοδοτημένου λειτουργού του Υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά τα άτομα που βρίσκονται υπό αυτοπεριορισμό, απαγορεύεται η επαφή με άλλο πρόσωπο σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου.

Περαιτέρω, από χθες το πρωί, τα φαρμακεία και οι υπεραγορές εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες το Σάββατο και τις Κυριακές από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 10 το πρωί μόνο άτομα που εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας στο διάταγμα της 16ης Μαρτίου, δηλαδή άτομα εξήντα ετών και άνω και άτομα με αναπηρίες.

Συνεχίζεται ο τρόμος στην Ιταλία

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανεξέλεγκτα συνεχίζει να επεκτείνεται ο ιός στην Ιταλία, που έχει πλέον ξεπεράσει σε νεκρούς την Κίνα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία την Παρασκευή ήταν 47.021, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Μέσα σε ένα μόνο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα μετρά 495 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8 νεκρούς.