Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

«Κέρφιου» αν αυξηθούν τα ορφανά κρούσματα

Καθηγητές και επιδημιολόγοι τοποθετούνται επί των σκέψεων της Κυβέρνησης για επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας ως έσχατο μέτρο πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας για 14 ημέρες φαίνεται ότι μελετά -ή τουλάχιστον δεν αποκλείει- η Κυβέρνηση ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση θεωρούν πως, σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των ορφανών κρουσμάτων, για να προλάβουμε τα χειρότερα θα χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Βέβαια, για να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε τέτοια εξαγγελία θα πρέπει πρώτα να λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή, κάτι που επί του παρόντος είναι δύσκολο. Τα κόμματα -και συγκεκριμένα ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ- που ενημερώθηκαν για το εν λόγω σενάριο κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, δήλωσαν κάθετα την αντίθεσή τους σε αυτό το μέτρο. Εντούτοις, το σενάριο παραμένει στο τραπέζι ως έσχατη λύση.

Είναι, όμως, το «κέρφιου» η ενδεδειγμένη λύση κατά της διασποράς του ιού; Ειδικοί, καθηγητές και επιδημιολόγοι, μιλώντας στη «Σημερινή», τοποθετούνται επί του θέματος.

Αν υπάρξει επιδείνωση, η

Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει

Από την πλευρά του το μέλος της ειδικής επιτροπής που συγκρότησε ο Υπουργός Υγείας, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο για θέματα κορωνοϊού, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, κληθείς να απαντήσει εάν τελικά το «κέρφιου» αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στην καταπολέμηση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό, είπε πως αυτήν τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν χρειάζεται. Όπως εξήγησε, τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο περιλαμβάνουν τον περιορισμό στο σπίτι και όχι την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησε και η Κίνα και κατάφερε να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού μέσα σε δύο μήνες. «Εκεί έβαλαν πολλές απαγορεύσεις, αλλά όχι καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλους τους πολίτες. Δεν επιβλήθηκε το λεγόμενο ’’κέρφιου’’, απ’ όσα έχω υπόψη μου, σε καμία χώρα. Στην Ιταλία, αν προσέξετε, ο κόσμος είναι περιορισμένος στα σπίτια του και οι δρόμοι είναι άδειοι, αλλά όχι γιατί απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν. Απλώς εκεί ακολουθούν τις οδηγίες για περιορισμό και τις σέβονται», πρόσθεσε.

«Αυτήν τη στιγμή», συνέχισε, «δεν χρειάζεται η επιβολή ’’κέρφιου’’ στην Κύπρο, γιατί δεν έχουμε σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα με τη μετάδοση του ιού. Εάν, όμως, σε ένα με δύο βδομάδες υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, τότε η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει. Θα μπορεί, για παράδειγμα, αν έχουμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις Πλάτρες, να απομονωθεί μόνο η συγκεκριμένη περιοχή και όχι ολόκληρη η επικράτεια».

«Μέχρι στιγμής δεν έχω υπόψη μου κάποια χώρα που να εφάρμοσε το ’’κέρφιου’’ καθολικά. Το μόνο που έκαναν λίγο καθυστερημένα οι ευρωπαϊκές χώρες είναι να κλείσουν τα σύνορά τους, όπως κι εμείς», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης. Καταληκτικά, τόνισε πως οι πολίτες προτρέπονται να ακολουθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να μη δούμε τριτογενή και τεταρτογενή μετάδοση. Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχουμε μόνο δευτερογενή μετάδοση, γεγονός που είναι θετικό.

Με τη σειρά της η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, απάντησε πως στην παρούσα φάση δεν καθίσταται ανάγκη επιβολής «κέρφιου». «Δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως, το ενδεχόμενο σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Το κριτήριο είναι εάν υπάρξει αύξηση στη μετάδοση εντός της κοινότητας, δηλαδή εάν αυξηθούν τα ορφανά περιστατικά. Γιατί μετά χάνεις την άκρη του νήματος και θα είναι δύσκολη η αναχαίτιση, οπότε εκεί θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Η Κύπρος εφάρμοσε πολύ

αυστηρά μέτρα από νωρίς

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, Λέκτορας, Παθολογία & Πρόληψη και Έλεγχος λοιμώξεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τόνισε πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση σε οποιαδήποτε χώρα τέτοιο μέτρο να τεθεί, αναλόγως της εξέλιξης της επιδημίας αλλά και της επίπτωσης που έχει ο ιός τόσο στην υγεία του κόσμου όσο και στα συστήματα υγείας των χωρών. Πρόσθεσε πως το κλασικότερο παράδειγμα που είδαμε να λειτουργεί ήταν μεταξύ άλλων μέτρων στην Κίνα σε συγκεκριμένες περιοχές που είχαν πληγεί περισσότερο. «Στη χώρα μας, ωστόσο», συνέχισε, «έχουμε κάποια θέματα. Το πρώτο είναι τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται εάν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στη μείωση της μετάδοσης, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο για να τεκμηριωθεί. Το δεύτερο είναι ο βαθμός στον οποίο συνωστίζονται ή κυκλοφορούν οι πολίτες και ειδικά αυτοί που έχουν υπόδειξη για να μπουν σε περιορισμό. Εδώ ίσως χρειαστούν πιο αυστηροί έλεγχοι. Το τρίτο είναι η λεπτή ισορροπία τού πώς μπορεί ένα κράτος να κρατήσει τα μέτρα που εφαρμόζει σε σχέση με την οικονομία και την ψυχική υγεία του κόσμου».

«Θεωρώ ότι η Κύπρος εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα από νωρίς και έδειξε ότι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των περιστατικών, από τη μια γιατί άργησε να βρεθεί κρούσμα και από την άλλη γιατί η τεράστια πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι επαφές. Το θέμα είναι το πόσο μπορεί το σύστημα υγείας να σηκώσει το βάρος των σοβαρών περιστατικών, της ιχνηλάτησης των επαφών και του περιορισμού των κρουσμάτων στην κοινότητα. Με το ’’κέρφιου’’ ναι μεν σταματάς την αλυσίδα της διασποράς στην κοινότητα, αλλά αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το πώς σε τέτοια περίπτωση ένα κράτος μπορεί να αντέξει τόσο το οικονομικό βάρος όσο και το ψυχικό», είπε. Περαιτέρω, εξήγησε πως με την απαγόρευση της κυκλοφορίας για 14 μέρες θα σταματήσει η διασπορά εντός της κοινότητας, αλλά από την άλλη οι εξωτερικοί κίνδυνοι παραμένουν. Οπότε, συνέχισε, χρειάζεται εναρμόνιση των μέτρων τουλάχιστον με τις χώρες όπου διαχρονικά υπήρχε αυξημένη κινητικότητα.

Αν ληφθούν ακραία μέτρα

θα είναι γιατί χρειάζονται

Ο Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Εύης Παγδατής, ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε πως το «κέρφιου» που εννοεί η Κυβέρνηση επιτρέπει τις αναγκαίες μετακινήσεις. «Το να περπατήσει κάποιος μόνος στον δρόμο δεν επιφέρει κίνδυνο. Αυτό που πρέπει, όμως, να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι δεν πρέπει να βρίσκεται ομαδικά με άλλους. Πολλά από αυτά τα μέτρα λαμβάνονται γιατί ο κόσμος δεν ακολουθεί τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό στο σπίτι. Η στρατηγική που ακολουθείται της απομόνωσης έχει ως στόχο να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού ή και να την αναχαιτίσει και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες υγείας ν’ αντεπεξέρχονται με τα περιστατικά που έχουν ανά πάσα στιγμή. Γιατί μπορούμε ν’ αντεπεξέλθουμε με 200 περιστατικά σε δύο μήνες, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε για παράδειγμα αύριο. Σε τέτοια περίπτωση θα αποδεκατιστούν τα νοσηλευτήρια», πρόσθεσε. Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη ότι αν επιβληθούν τα εν λόγω μέτρα από το κράτος δεν είναι από κακία, αλλά γιατί θα αποτελούν εισηγήσεις των ειδικών. «Θα ήταν καλύτερα ο κόσμος να ακολουθεί τις οδηγίες για να μη χρειαστούν ακραία μέτρα, που μπορεί να αποτελούν τον μόνο τρόπο επιβολής της αυστηρότητας που χρειάζεται. Εγώ πιστεύω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε και λίγο ελαστικοί με την κριτική μας στον οποιονδήποτε. Αν το κράτος πάρει μία απόφαση που φαίνεται ακραία, μπορεί να είναι γιατί χρειάζεται», είπε καταληκτικά.


Υποστηρίξτε τη