Υγεία

Μείνετε σπίτι, μείνετε υγιείς, μείνετε θετικοί!

Πώς προστατεύουμε την ψυχολογία μας κάτω από συνθήκες απομόνωσης

Η Κύπρος μας αντιμετωπίζει σήμερα μια πανδημία και ο καθένας από εμάς καλείται να αναλάβει ευθύνη για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες είναι αναπόφευκτες, γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στρατηγικές, τις οποίες ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει και να ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι συνθήκες περιορισμού έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί έναν νέο μηχανισμό σκέψης των ανθρώπων. Ο άνθρωπος καλείται να εγκαταλείψει τη ζώνη ασφάλειας που δημιούργησε και να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, τα οποία πιθανότατα να τον φέρουν αντιμέτωπο με την ανασφάλεια. Η ανασφάλεια με τη σειρά της έχει ως συνέπεια την αντιμετώπιση συναισθημάτων άγχους, φόβου, πανικού, θυμού. Η σκέψη αρχίζει να ακολουθεί μια διαδρομή αρνητική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κατάστασης ανάλογης.

Η ζωή στο σπίτι, η συσπείρωση της οικογένειας, η αλλαγή της ρουτίνας και των καθημερινών συνηθειών του ανθρώπου απαιτούν νέα στρατηγική αντιμετώπισης με άξονες: τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τη σχέση μας με τον σύντροφο μας και τη σχέση μας με τα παιδιά μας.

Η σχέση μας με τον εαυτό μας καθορίζει τη βασική στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Όταν έχουμε κάποια δύσκολη κατάσταση ή κάποιο πρόβλημα στη ζωή μας είναι ουσιαστικό να αναλωθούμε με τη μαθητική πρόταση που θα ακολουθήσουμε για να πετύχουμε τη λύση του προβλήματος.

- Σωστή ενημέρωση. Διαβάζω και ενημερώνομαι για τον ιό από έγκυρες πηγές. Δεν διαβάζω οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή μου γιατί ο άνθρωπος σε καταστάσεις κρίσης και πανικού πολλές φορές μεγεθοποιεί ή παρερμηνεύει τα γεγονότα. Πηγές όπως το Υπουργείο Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ε.Ε. θεωρούνται οι κατάλληλες τη δεδομένη στιγμή για να μας ενημερώνουν.

- Προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε στα δεδομένα και να λειτουργήσουμε με βάση αυτά. Δηλαδή στην περίπτωση του αυτοπεριορισμού είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε μια νέα καθημερινότητα, κατά την οποία να συμπεριλαμβάνουμε δραστηριότητες τόσο για τη δική μας ικανοποίηση όσο και για την ικανοποίηση της οικογένειας.

- Πρόγραμμα ημέρας. Ο καθένας θα ήταν καλό να έχει ένα ημερήσιο πρόγραμμα. Το να παραμείνει ο χρόνος μας ακαθόριστος, χωρίς στόχο και ουσία, θα αποτελέσει αιτία για συναισθήματα αρνητικά, για σκέψεις φοβικές και θα οδηγήσει σε αδράνεια με αποτελέσματα άσχημα.

- Πνευματικότητα. Ενώ ο άνθρωπος ήταν ένα καλοκουρδισμένο ρομπότ μέσα στην καθημερινότητά του χωρίς ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό του, τώρα ξαφνικά υπάρχει χρόνος απεριόριστος για τον καθένα. Ευκαιρία λοιπόν να αναλογιστούμε τις πνευματικές μας ανάγκες και να ξεκινήσουμε μιαν αναζήτηση της ύπαρξής μας. Σκεφτείτε πόσο δεδομένες ήταν κάποιες καταστάσεις και πώς καταλάβαμε τη σημασία τους με το που τις χάσαμε!

- Θετικότητα. Αφού τα δεδομένα δεν αλλάζουν, ας «επωφεληθούμε» από τη σημερινή κατάσταση. Ας κάνουμε αυτά που δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να πραγματοποιήσουμε. Ας διαβάσουμε αυτό το βιβλίο που τόσον καιρό το προγραμματίζαμε, ας γυμναστούμε, ας δούμε μια καλή ταινία, ας ασχοληθούμε με τον κήπο, ας αναδιοργανώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, και πόσα άλλα!

Η σχέση μας με τον σύντροφό μας θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην απομόνωσή μας.

- Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης. Είναι σημαντικό να αποφασιστεί από κοινού πώς θα αντιμετωπίσει το ζευγάρι την απομόνωση, πώς θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις.

- Πρόγραμμα ημέρας. Θα πρέπει να καθοριστεί το πρόγραμμα του καθενός καθημερινά αλλά και των κοινών δραστηριοτήτων τους.

- Πρόγραμμα οικογένειας. Εφόσον υπάρχουν παιδιά, θα πρέπει να ενημερωθούν ανάλογα με την ηλικία για την κατάσταση. Τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα, οπότε οι γονείς χρειάζεται να φτιάξουν ένα δημιουργικό πρόγραμμα για την απασχόληση των παιδιών.

- Συναισθηματική σύνδεση. Είναι η κατάλληλη περίοδος να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον/τη σύντροφό μας, να εκφράσουμε σκέψεις, προβληματισμούς, ανησυχίες και ανάγκες με στόχο την επανασύνδεσή μας μακριά από τις ασφυκτικές υποχρεώσεις μιας τυπικής μέρας.

- Όμορφες στιγμές. Η δημιουργία όμορφων στιγμών είναι σπουδαίο εργαλείο για να μας ανυψώσει το ηθικό και την ψυχική διάθεση.

Η σχέση μας με τα παιδιά μας. Ο χρόνος που μπορούμε να περάσουμε με τα παιδιά μας είναι υψίστης σημασίας αυτήν την περίοδο.

- Επικοινωνία. Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να μας μιλήσουν, για τη ζωή τους, τους φίλους τους, τις ανησυχίες τους. Ας μοιραστούμε κι εμείς με τη σειρά μας δικές μας σκέψεις, βιώματα.

- Δραστηριότητες. Ας κάνουμε ομαδικές δραστηριότητες για χαλάρωση, για διασκέδαση, για εκπαίδευση.

- Ενημέρωση. Ενημερώνουμε τα παιδιά για τα γεγονότα πάντα ανάλογα με την ηλικιακή τους περίοδο.

Χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσοχή. Μην παρακολουθείτε όλη την ημέρα το καθετί που γράφεται και λέγεται για τον ιό. Μην παρασύρεστε από αρνητικές, αγχωτικές τοποθετήσεις άλλων συνανθρώπων μας. Μείνετε σπίτι, μείνετε υγιείς, μείνετε θετικοί!

*Κλινική Ψυχολόγος