Τοπικά

Υπάρχει αλληλεγγύη και αγάπη

Γραφείο στήριξης και εξυπηρέτησης ατόμων τρίτης ηλικίας και ευπαθών ομάδων από τον Δήμο Πάφου

Η όλη κατάσταση την οποία βιώνει η Πάφος, και φυσικά η Κύπρος, τις τελευταίες ημέρες με τον κορωνοϊό δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε κανένα άρθρο εβδομαδιαίας εφημερίδας, αφού τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και στιγμή με στιγμή ό,τι και αν γράψεις, ήδη έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

Στην εβδομάδα που μας πέρασε πολλά είδαν το φως της δημοσιότητας και αρκετά ήταν εκείνα με τα οποία ένας αρθρογράφος μπορεί να καταπιαστεί. Από τις ουσιώδεις ελλείψεις σε θέματα εξοπλισμού μέχρι το πόσο έτοιμοι ή ανέτοιμοι ήμασταν να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζούμε. Να σημειωθεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα αν αναλύσει κανείς τα περιστατικά κορωνοϊού που ήταν θετικά και τις ιχνηλατήσεις τους που ακολούθησαν.

Ένα θέμα στο οποίο πρέπει να σταθούμε, ανάμεσα στα τόσα πολλά, είναι οι δυνατότητες που παρέχεις στους στρατιώτες σου να αντιμετωπίσουν τον εχθρό όταν τους ρίχνεις στο πεδίον της μάχης. Αν τους εξοπλίσεις με τα τελευταία όπλα που δημιουργήθηκαν, αν τους έχεις θωρακίσει με την τεχνολογία που απαιτείται και αν τους παρείχες τα μέσα που χρειάζονταν για να πολεμήσουν τον εχθρό, τότε μπορείς να είσαι ήσυχος ότι έπραξες το καθήκον σου.

Όταν όμως αποδεδειγμένα τους άφησες ανοχύρωτους, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να το αναστρέψεις και να βγεις μπροστά.

Μιας και δεν μιλάμε για πόλεμο με στρατιωτικά μέσα αλλά για ιατρικό πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, όπως χαρακτηρίστηκε, έναν ύπουλο αντίπαλο που έκλεισε τα σύνορα των χωρών, που σκότωσε σχεδόν 10.000 αμάχους (αν δεν έχει ξεπεραστεί ήδη ο αριθμός) και ακόμη θερίζει ανά το παγκόσμιο, δεν νοείται σήμερα, μετά από όλον αυτόν τον θόρυβο που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση μήνα, να στέλνεις προσωπικό να χειριστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα με στολή χειρουργείου.

Μάλιστα, με στολές χειρουργείου, με μάσκες και αυτές τις γνωστές μπλε ρόμπες προσπαθούσαν, φιλότιμα μεν, άνισα όμως απέναντι στον «εχθρό», να εργαστούν στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι είχαν μπροστά τους όχι ένα, αλλά δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος ασθενής, ο οποίος νόσησε από επίσκεψη συγγενών του στην Παθολογική Κλινική, δημιούργησε αλυσίδα κρουσμάτων στον Παθολογικό θάλαμο, στη Μονάδα Εντατική Θεραπείας, στη Νεφρολογική κλινική αλλά και σε ακόμη μια κλινική του Νοσοκομείου, που την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν είχε ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα μέσω ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά οι αντιδράσεις, οι φωνές και τα παράπονα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο δεν μπορούσαν πλέον να μην έρθουν στην επιφάνεια. Αρχή έκανε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Δρ Ιωσήφ Μουτήρης, ο οποίος μίλησε για ακυβέρνητο καράβι.

Ακολούθησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής, Δρ Άδωνης Ελευθερίου, ο οποίος είπε πως το νοσοκομείο βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

Το γάντι σήκωσαν βεβαίως και οι νοσηλευτές, αφού κι αυτοί μαζί με τους γιατρούς αναγκάζονται να τραβήξουν το μεγάλο κουπί.

Μάλιστα νοσηλεύτρια, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό, σε αναφορά της στα ΜΚΔ έκανε λόγο για έναν πόλεμο, στον οποίο το προσωπικό εστάλη δίχως όπλα.

Υπάρχει όμως και η αλυσίδα αγάπης

Ο Δήμος Πάφου, στηρίζοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά τη συλλογική προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προχώρησε στη σύσταση Γραφείου Στήριξης και Εξυπηρέτησης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Ομάδων, με στόχο να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τα άτομα αυτά να παραμείνουν σπίτι τους.

Μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 80006362 τα άτομα της τρίτης ηλικίας ή των ευπαθών ομάδων, τα οποία δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για αγορές απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης ή προμήθειες αναγκαίων φαρμάκων, θα μπορούν να τηλεφωνούν στον Δήμο Πάφου, ώστε ειδικά εξοπλισμένα μέλη του προσωπικού της Τοπικής Αρχής να αναλαμβάνουν την εξυπηρέτησή τους, πηγαίνοντας στο φαρμακείο ή την υπεραγορά για να κάνουν τα αναγκαία ψώνια των ατόμων αυτών και να τα παραδώσουν στο σπίτι τους.

Το Γραφείο θα διαχειρίζονται Λειτουργοί του Δήμου Πάφου, οι οποίοι θα είναι στη διάθεση των δημοτών για κάθε πληροφορία και εξυπηρέτηση από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ. κατά τις εργάσιμες μέρες.

Ομάδα υποστήριξης και επιτήρησης των μέτρων του Κράτους συστήνει ο Δ. Πάφου

Στη σύσταση Ομάδας Υποστήριξης και Επιτήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί από το Κράτος για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού προχωρεί ο Δήμος Πάφου, με στόχο την επίβλεψη της συμμόρφωσης των δημοτών με τα διατάγματα που εκδίδονται από τον Υπουργό Υγείας την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Συνδράμοντας το έργο της Αστυνομίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Ομάδα Υποστήριξης και Επιτήρησης του Δήμου, αποτελούμενη από 10 υπαλλήλους με επικεφαλής τον Δημοτικό Υγειονομικό Επιθεωρητή Χρίστο Χρίστου και τον Λοχία της Τροχονομικής Υπηρεσίας,Σάββα Πέτρου, θα έχει ως αποστολή τον εντοπισμό κάθε αδικαιολόγητης και αχρείαστης συνάθροισης ατόμων σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους της πόλης, όπως καφετερίες, εστιατόρια, πλατείες, πάρκα κ.λπ. και να προβαίνει στις δέουσες αυστηρές συστάσεις προς τους παρανομούντες, καλώντας ταυτόχρονα την Αστυνομία.

Το έργο αυτό καλούνται να συνδράμουν και οι πολίτες, τηλεφωνώντας ή στέλνοντας μήνυμα στους ειδικούς αριθμούς 99717210 και 99717157 από τις 6.00 π.μ. μέχρι τις 10.00 μ.μ., ώστε η Ομάδα Επιτήρησης του Δήμου να λαμβάνει γνώση της οποιασδήποτε παράνομης και επικίνδυνης συνάθροισης κοινού και να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες.

Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να τίθεται σε πρόσθετο κίνδυνο από την ανεύθυνη και αλόγιστη συμπεριφορά οποιουδήποτε, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πάφου.