Παραπολιτικά

Κορωνοϊός και 25η Μαρτίου

Χωρίς παρελάσεις, χωρίς πανηγυρικές δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις τιμούμε φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, λόγω του κορωνοϊού. Τι να γίνει; Αντιμετωπίζουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της.

Με λίγη φαντασία, αν αναμείξουμε τα γεγονότα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας με τις σημερινές εξελίξεις, μπορούμε να έχουμε την ακόλουθη εικόνα:

Στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπετά το νέο λάβαρο του αγώνα. Μόνο που δεν έχει αναγραμμένο επάνω το «Ελευθερία ή Θάνατος». Έχει μετατραπεί σε... «Περιορισμός ή Θάνατος», αφού ο περιορισμός στο σπίτι προστατεύει από πιθανό ταξίδι παρέα με τον Χάρο.

Και η Έξοδος του Μεσολογγίου; Αναβάλλεται. Πού να βγείτε, ορέ παιδιά; Είναι πιο ασφαλισμένο να μείνετε σπίτι.

Κι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά, ας βάλει καμιά προστατευτική μάσκα, γέρος άνθρωπος που είναι.

Το ηρωικό Χάνι της Γραβιάς, αλλάζει κι αυτό ρόλο. Επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει άτομα που έχουν τεθεί υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Την ίδια ώρα, αναβιώνει και το «κρυφό σχολειό», με το κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων. Απλώς τώρα αποκαλείται... «εξ αποστάσεως σχολειό»!

Οι Ιταλοί, που έχουν μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό, βγαίνουν στα μπαλκόνια και τραγουδούν, για να δώσουν θάρρος ο ένας στον άλλον. Ας βγούμε, λοιπόν, κι εμείς στα μπαλκόνια μας, στις 25 Μαρτίου, κι ας τραγουδήσουμε:

Ακόμα τούτη η άνοιξη,

ραγιάδες, ραγιάδες,

τούτο το καλοκαίρι

να φύγουν οι κρυάδες,

μαζί να φύγει κι ο ιός,

να βγούμε απ’ τους οντάδες...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ