Παιδεία

Αγωνία για την ύλη

Ποια θα είναι αυτή, πότε θα αποφασιστεί και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Οι μέρες περνούν, ο εγκλεισμός παραμένει η μόνη ελπίδα, και η προσπάθεια για να «παραμείνουμε» στη ρουτίνα μας είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, από τους οποίους κάποιοι τηλεκπαιδεύονται και κάποιοι όχι. Κάποιοι επιλύουν επαναληπτικά φυλλάδια, ενώ κάποιοι αναρωτιούνται αν η χρονιά έχει τελειώσει εδώ. Τις απαντήσεις έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας μέσα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε την εβδομάδα που μας πέρασε, δίδοντας συγχαρητήρια σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που ρίχθηκε στη μάχη της τηλεκπαίδευσης από την πρώτη στιγμή και ξεκαθαρίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι η εξεταστέα ύλη αφορά μόνον αυτήν που έχει διδαχθεί εντός της σχολικής αίθουσας.

Η εμπειρία του online

Το σύνολο των 100 χιλιάδων μαθητών πρόκειται να συμμετέχουν τακτικά σε διαδικτυακά μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, αφού έχουν λάβει τους κωδικούς πρόσβασης σε συγκεκριμένα διαδικτυακά προγράμματα. Οι τελειόφοιτοι έχουν ήδη ξεκινήσει μαθήματα, το ίδιο και μερίδα μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου, ενώ αναμένεται να εισέλθουν στη διαδικτυακή διδασκαλία και οι μαθητές του Γυμνασίου, αυτήν την εβδομάδα. Αυτό όμως δεν ισχύει ταυτόχρονα για όλους τους μαθητές και για όλα τα σχολεία, εφόσον κάποια σχολεία ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ κάποια άλλα όχι ακόμη.

Η προετοιμασία των μαθητών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξισωμένη, με το γεγονός αυτό να αγχώνει τους γονείς, κυρίως, που θεωρούν ότι κάποια παιδιά θα είναι περισσότερο «έτοιμα» από κάποια άλλα. Το Υπουργείο αναφέρει ότι «θα στηρίξει παιδιά και οικογένειες, ώστε κανείς να μην αποκλειστεί από τη γενική προσπάθεια παιδαγωγικής υποστήριξης στο σπίτι». Από την άλλη ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ξεκαθάρισε μιλώντας στη «Σ» ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς όπως είπε, «τα παιδιά είτε με τη σύγχρονη είτε με την ασύγχρονη εκπαίδευση, έχουν αρκετό υλικό για να δουλέψουν και να εμπεδώσουν τη διδακτέα ύλη».

Το άγνωστο αύριο και

τα σχέδια του Υπουργείου

Οι ελπίδες για άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν είναι πολλές, σύμφωνα πάντα με όσα λέγονται από την επιστημονική κοινότητα. Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο να εφαρμόσει ειδικές πρόνοιες για το τρέχον σχολικό έτος σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι θα γίνει σε κάθε περίπτωση, αφού τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι η σχολική χρονική περίοδος θα βρισκόταν στην πιο κρίσιμη καμπή, η οποία -υπό κανονικές συνθήκες- θα σηματοδοτούσε τη λήξη της παράδοσης και την έναρξη της επανάληψης. Το άγχος για το αύριο των μαθητών και δη των τελειοφοίτων είναι αναμενόμενο, έστω και αν το Υπουργείο τρέχει να καθησυχάσει την αγωνία μαθητών και γονιών, με δηλώσεις που λένε ότι η εξεταστέα ύλη θα αφορά μόνο σε όσα έχουν διδαχθεί ή θα διδαχθούν οι μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Όλα όσα ενδεχομένως να παραδίδονται μέσα από τη διαδικτυακή διδασκαλία δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος της εξεταστέας ύλης. Ο κ. Χατζησάββας επεσήμανε, ωστόσο, την αναγκαιότητα του καθορισμού της εξεταστέας ύλης, ώστε να γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές σε ποια σημεία θα ήταν καλό να εστιάσουν. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας και πολλών εκπαιδευτικών που πήραν πρωτοβουλία και επικοινώνησαν με τους μαθητές τους, αλλά και την ανησυχία του όσον αφορά το θέμα διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων. «Το Υπουργείο δεν μας είπε επίσημα αν θα αλλάξει η ημερομηνία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Είναι βέβαια πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζονται, όπως για παράδειγμα οι στρατεύσιμοι, το πρόγραμμα των ίδιων των πανεπιστημίων, αν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να δεχθούν τους νέους φοιτητές, κλπ. Το σίγουρο είναι ότι αν θα παραμείνουν ίδιες οι ημερομηνίες για τις Εξετάσεις και αν η έναρξη είναι στις 15 Μαΐου, αναμένουμε ότι πριν από το Πάσχα θα πρέπει να δοθεί η ύλη στους μαθητές».

«Άμα θέλουμε, μπορούμε»

Οι εξελίξεις ανάγκασαν το εκπαιδευτικό σύστημα να μπει με το δεξί στην ψηφιακή εποχή. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στην πρόκληση του TEAM, ZOOM, WEBEX και διαφόρων άλλων προγραμμάτων, που επιτρέπουν την επικοινωνία, μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Ναι, υπάρχουν και αυτοί που δεν είχαν ιδέα αλλά απέκτησαν. Ναι, υπάρχουν και αυτοί μιας άλλης εποχής που δεν μπορούν να εξοικειωθούν, αλλά βρήκαν τον τρόπο. Ναι, υπάρχουν και αυτοί που προχώρησαν πριν το Υπουργείο για να στηρίξουν τους μαθητές τους. Όπως και να ‘χει, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μπήκε στον χορό και όχι μόνο έμαθε να χορεύει, αλλά δημιουργεί και δικές της φιγούρες για να αποδείξει ότι, άμα θέλει, μπορεί.

Την προσπάθεια αυτή, που δεν ήταν και δεν είναι ακόμη καθόλου εύκολη, χαιρέτισε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας αλλά και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, που δήλωσαν έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Ο Υπουργός στη δημοσιογραφική διάσκεψη δήλωσε ότι «το δημόσιο σχολείο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και να αξιοποιήσει την τεχνολογική πρόοδο». Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι «οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με γονείς και μαθητές από την πρώτη στιγμή μέσα από διάφορα εργαλεία», ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κ. Φίλιος Φυλακτού, από τη μεριά της δημοτικής εκπαίδευσης ξεκαθάρισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι αλλά ίσως όχι οι γονείς και οι μαθητές.

Εξ αποστάσεως για όλους;

Η ανάγκη για παροχή ηλεκτρονικής συσκευής και συνδεσιμότητας σε κάθε σπίτι είναι επιτακτική για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είτε αφορά στη σύγχρονη, δηλαδή στην τηλεκπαίδευση, είτε αφορά στην ασύγχρονη, δηλαδή στην αποστολή κάποιου υλικού για εργασία στο σπίτι, χρειάζεται τουλάχιστον ένας υπολογιστής ή ταμπλέτα και σύνδεση με το διαδίκτυο. Αυτά όμως δεν είναι δεδομένα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Φυλακτού, οι ανάγκες για χορήγηση ηλεκτρονικών μέσων και συνδεσιμότητας είναι αρκετές. «Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν υπολογιστή ή σύνδεση στο διαδίκτυο και αναμένουν ακόμη να τους δοθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη. Επίσης υπάρχουν σπίτια που έχουν μόνο έναν υπολογιστή και πολλά παιδιά διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικών αναγκών, που καλούνται να δουλέψουν σε διαφορετικά διαδικτυακά προγράμματα ίσως τις ίδιες ώρες, άρα είναι πρακτικά αδύνατον να συνδεθούν όλοι την ίδια ώρα. Στη δημοτική εκπαίδευση, υπάρχει υλικό που αναρτάται στις ιστοσελίδες των σχολείων και οι γονείς καλούνται να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες».

Στην καταγραφή όλων των αναγκών προχώρησαν οι αρμόδιοι, ώστε να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη εκεί όπου χρειάζεται. Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι πολλοί οργανισμοί αλλά και τράπεζες στήριξαν την προσπάθεια του Υπουργείου ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες που δεν είχαν τα απαραίτητα. Την ανάγκη για άμεση παροχή της υλικοτεχνικής υποστήριξης τόνισε και ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. «Οι δυσκολίες υπάρχουν στην ενδεχόμενη κακή μεταφορά ήχου και εικόνας. Κάποια σύνδεση μπορεί να μην είναι εφικτή. Κάτι μπορεί να ‘κολλήσει’. Σε μια ζωντανή σύνδεση μπορεί να υπάρξουν διακοπές. Ό,τι και να πούμε, κανένα ηλεκτρονικό μέσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό στην τάξη».