ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΩΝ & ΠΑΣΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ αίφνης ένας πρωτοφανής, ένας άνευ προηγουμένου, αμυντικός αγώνας για την αναχαίτιση της διασποράς και της εξάπλωσης ενός άκρως επικίνδυνου αόρατου εχθρού, ο οποίος επιχειρεί να σκορπίσει παγκοσμίως τον θάνατο αδιακρίτως.

Πανδημία Κορωνοϊού ονομάστηκε παρ’ ημίν και Covid-19 διεθνώς το κωδικό του όνομα, με φρικτούς ήδη αριθμούς των θυμάτων που έχει προκαλέσει έως τώρα σε πολλές χώρες.

Πανδημία η οποία κινητοποίησε απέναντί της, φυσιολογικά, την Πάνδημη Άμυνα.

Την οποία βεβαίως διευθύνει, εξ αρμοδιότητος, σε κάθε χώρα η κυβέρνησή της. Υλοποιώντας, με διατάγματα και αυστηρή επιβολή των κατάλληλων μέτρων, όσα κατεπείγοντα συστήνουν οι ειδικευμένοι επιστήμονες Υγείας.

ΠΑΝΔΗΜΗ ΑΜΥΝΑ, η οποία θέτει σε καθεστώς ιδιότυπης επιστράτευσης το σύνολο του πληθυσμού, όλων των ηλικιών, με πρώτιστο αυστηρό καθήκον τον αυτο-περιορισμό στο σπίτι, που ορθώς η εδώ Κυβέρνηση το είπε Καταφύγιο.

- Ίσως για να θυμίζει, έστω κι αν δεν είναι το ίδιο, τα ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ προστασίας του άμαχου πληθυσμού έναντι των εχθρικών αεροπορικών βομβαρδισμών, για τα οποία έχουν κάποια εμπειρία όσοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία έζησαν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς πρώτα το 1964 και ύστερα το 1974.

ΟΥΔΕΙΣ, όμως, ακόμη και εκ των παλαιοτέρων εν ζωή υπερηλίκων στην Κύπρο, έζησε ποτέ παρόμοιες περιστάσεις πανδήμως προσωπικής αναγκαστικής αποστασιοποίησης ακόμη κι από τ’ αγαπημένα του πρόσωπα, προκειμένου να μην καταστεί κρίκος μετάδοσης και περαιτέρω διασποράς της νόσου.

ΑΥΤΗ η Πάνδημη Άμυνα απαιτεί την αυστηρή πειθαρχία όλων και του καθ’ ενός προσωπικά, στον κατ’ οίκον περιορισμό και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυτά τα μέτρα στην Κύπρο θύμισαν, αίφνης, σε όλους όσοι είχαν γεννηθεί «υπήκοοι» της Χερ Μάτζεστι στην Colony of Cyprus και ήσαν σε ηλικία αντίληψης το 1955-1959, τα «Κκέρφιου» που επέβαλλαν τα στρατεύματα του Εγγλέζου δυνάστη σε διάφορες πόλεις και χωριά της Κύπρου, καταδιώκοντας τους πατριώτες αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α.

- Το χωριό Μηλικούρι, στα βουνά του Τροόδους, το 1957 υπέστη το μεγαλύτερο σε διάρκεια «Κκέρφιου» των Εγγλέζων. Πενήντα τέσσερεις (54) μέρες απόλυτος κατ’ οίκον περιορισμός και πλήρης απαγόρευση διακίνησης στο στρατοκρατούμενο χωριό, όπου τα στρατεύματα του στρατάρχη σερ Τζον Χάρντινγκ αναζητούσαν (γελοιοποιηθέντα) - ματαίως - να εντοπίσουν και να εξοντώσουν τον Αρχηγό Διγενή της αγωνιζόμενης υπέρ ελευθερίας της πατρίδος Ε.Ο.Κ.Α.

ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ, τα παραπλήσια μέτρα στον λαό, του οποίου ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. κατήργησε την «υπηκοότητα» στην Χερ Μάτζεστι, βιώνονται και λειτουργούν απ’ την... ανάποδη:

- Η συνειδητή αυτοπειθαρχία και η αυστηρή υπακοή των ελευθέρων πολιτών στα μέτρα που αποφασίζει η εκλελεγμένη από τον ίδιο κυβέρνηση, αποτελεί την κύρια προϋπόθεση σωτηρίας της ζωής του πληθυσμού τής πατρίδας. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αμύνονται για την ελευθερία της και την αποτροπή των απειλών των Τούρκων Κατακτητών.

ΕΠΕΙΔΗ κρίθηκε απολύτως αναγκαίος ο αυτοπεριορισμός του καθενός για να ανακοπεί η θανατηφόρα κυκλοφορία, διασπορά κι εξάπλωση σε άλλους και - ό μη γένοιτο - σε όλους, του αόρατου Κορωνοϊού. Και αυτό κρίνεται τούτες τις μέρες ως το ύψιστο πατριωτικό και πανανθρώπινο καθήκον

- Στους πρότερους αγώνες η πατρίδα ζητούσε και την αυτόβουλη θυσία των πατριωτών της. Τώρα ζητά και χρειάζεται την αποφυγή οιασδήποτε θυσίας. Χρειάζεται την υγεία του καθενός. Που εξασφαλίζεται, προς το παρόν, με το αυστηρό «αυτο-Κκέρφιου». Και με την εκτέλεση, με ευλαβική προσήλωση, των επιμέρους οδηγιών προσωπικής υγιεινής.

- Ακόμη και με την προφύλαξη των ιερών ναών της Χριστιανοσύνης, από την επικίνδυνη για την υγεία των πιστών ευσεβών ενοριτών συνάθροιση, ώστε η καθεμιά και ο καθένας, σαν ιδιότυπος πλέον Ασκητής, στο σπίτι - καταφύγιο - σκήτη του να προσεύχεται υπέρ υγείας και ευημερίας του σύμπαντος κόσμου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ διάστημα που θα χρειαστεί για να νικήσει αυτή η Πάνδημη Άμυνα, δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστεί από το Στρατηγείο διεξαγωγής του αγώνα κατά του Κορωνοϊού.

- Πιθανόν να χρειαστεί απαντοχή, εγκαρτέρηση, πειθαρχία και πίστη, περισσότερων ημερών απ’ ό,τι στο Μηλικούρι του 1957.

- Πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα για την καταστολή της απειθαρχίας των ολίγων αλλ’ επικίνδυνων απειθάρχητων, ανυπάκουων και απειθάρχητων εν δυνάμει κρίκων διασποράς του Κορωνοϊού.

Ο ΑΓΩΝΑΣ θα κριθεί από την πειθαρχία: Τη συνειδητή αυστηρή αυτοπειθαρχία. Και την ευλαβική εκτέλεση των εντολών του Στρατηγείου.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ η δοκιμασία, η βιούμενη απ’ όλους - μικρούς και μεγάλους - εμπειρία συμμόρφωσης στις ΕΝΤΟΛΕΣ διεξαγωγής της Πάνδημης Άμυνας, μετά την επικείμενη νίκη επί της Πανδημίας του Κορωνοϊού, με τις λιγότερες ει δυνατόν απώλειες, θ’ αποτελέσει ένα σπουδαιότατο ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ πάντων και πασών για τις υλικές διαστάσεις και την πραγματική υπόσταση του προγονικού μας «είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», αφού πρώτα θα έχει επιτύχει το «αμύνεσθαι περί πάντων και πασών υγείας».

Σ’ ΑΥΤΟΝ τον αγώνα δεν λέμε «καλό βόλι». Λέμε «κανένα βόλι».

Χαιρετούμε διά του κατ’ οίκον πληκτρολογίου, κατ’ οίκον αμυνόμενοι, τους κατ’ οίκον αμυνόμενους ωσαύτως αναγνώστες.

ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ...