Αναλύσεις

Κακομαθημένοι παρτάκηδες…

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μας απειλεί. Πέραν των κατά καιρούς συμβατικών πολέμων, είναι από τις λιγοστές φορές, αν όχι η μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, που τα κράτη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα και οι πολίτες τα αποδέχονται. Διότι είναι κοινώς αντιληπτόν ότι, χωρίς την εφαρμογή τους, δεν υπάρχει ασφάλεια. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και ειδικότερα αυτές των ευπαθών ομάδων. Των πατεράδων μας, των μανάδων μας, των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Όχι μόνο η κοινή λογική, αλλά και η ηθική επιβάλλουν να πειθαρχήσουμε. Διότι, όσο πιο πειθαρχημένοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση και τόσο πιο εύκολα θα επανέλθουμε στην ομαλότητα. Αυτή είναι η συνταγή για να περιορίσουμε και τα κρούσματα και τις απώλειες ζωών. Ο καθένας είναι υπεύθυνος έναντι του εαυτού του και το κράτος έχει την ευθύνη όλων μας.

Θεωρούμε ότι το lock down, που αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση, είναι λογικό και ήπιας μορφής. Εάν, όμως, κάποιοι ασυνείδητοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο και ιδιαιτέρα επικίνδυνο έως και θανατηφόρο εχθρό, θα πρέπει να τους επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα και δη ποινές. Μηδενική Ανοχή!

Το κράτος συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Όμως, κάποιοι εξ ημών εξακολουθούν να είναι και ανεύθυνοι και ασυνείδητοι. Κακομαθημένοι παρτάκηδες! Γι’ αυτούς δεν υπάρχει άλλοθι. Διότι, παρ’όλες τις ανακοινώσεις και υποδείξεις ότι μπορούν να μετατραπούν σε μολυσμένους ταχυδρόμους του ιού, που προκαλεί ακόμη και τον θάνατο, η απείθαρχη δράση τους είναι συνειδητά εγκληματική. Οι ίδιοι, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, έχουν το δικαίωμα να εκβιάζουν τη μοίρα τους. Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα να καθορίζουν την τύχη των άλλων. Το εμείς είναι πάνω από το εγώ!

Βεβαίως, υπάρχουν Ιεράρχες που θέλουν να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς. Κατανοούμε το σκεπτικό τους, ότι δηλαδή οι πιστοί δεν έχουν να φοβηθούν από τη Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία. Ας αφήσουν, όμως, και λίγο χώρο για την επιστήμη. Διότι, κινδυνεύουν να παρεξηγηθούν. Και να θεωρηθούν κάποιοι εξ αυτών ότι έχουν το αλάθητο, το οποίο, όμως, αποποιήθηκε ακόμη και αυτός ο Πάπας. Ή ότι μπορούν να αντικαθιστούν τον Θεό και το Θέλημά Του στη Γη! Δηλαδή, ακόμη χειρότερα.

Στεκόμαστε σε ό,τι επί του θέματος έχει επισημάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Δεν κινδυνεύει, είπε, η πίστη, αλλά οι πιστοί, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δύνανται να προσεύχονται παντού, αφού ο Θεός είναι παντού. Και προσθέτουμε: Δεν αμαρτάνουν όσοι δεν πάνε στην εκκλησία λόγω κορωνοϊού. Αμαρτάνουν, μάλλον, όσοι θέλουν να αψηφούν προκλητικά τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και, αντί να προστατέψουν τους πιστούς, τους εκθέτουν σε μολυσματικό κίνδυνο. Και τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τον κάθε συμπολίτη τους. Σεβασμός λοιπόν και αγάπη στον πλησίον.

Στο διά ταύτα: Τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά θα καταργηθούν. Οι ελευθερίες μας θα επανέλθουν. Χρήματα θα χαθούν, αλλά μπορούν να αποκτηθούν εκ νέου. Εκείνο, όμως, που εάν χαθεί από δική μας αμέλεια, απειθαρχία ή ασυνειδησία, δεν μπορεί να επιστρέψει, είναι η ανθρώπινη ζωή! Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.