Αναλύσεις

Ηνωμένο Βασίλειο: Μέτρα στήριξης της ομογένειας

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να μην αντέδρασε άμεσα, η ομογένεια όμως είναι εκεί δυνατή, έτοιμη να ανταποκριθεί στις δύσκολες στιγμές

Σε μια χώρα που άργησε να δει την πραγματικότητα, η ομογένεια συγκεντρώθηκε, οργανώθηκε, συγκροτήθηκε για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τους Κυπρίους που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, αφού μάζεψε εθελοντές από κάθε τομέα για κοινωνική υποστήριξη, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας, η οποία ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνον οι ευπαθείς ομάδες, αλλά όλοι όσοι διαμένουν εκεί είτε προσωρινά, όπως οι φοιτητές μας, είτε μόνιμα.

Μένουν σπίτι, αλλά στηρίζουν τον συνάνθρωπο

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε το κοινό με ποιους τρόπους θα παρέχεται υποστήριξη στην ομογένεια, σε μια χώρα που έλαβε αυστηρά μέτρα αρκετά ετεροχρονισμένα, με τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί την ομογένεια να εφαρμόζει τις οδηγίες και εντολές της Κυβέρνησης. Μένω σπίτι, Μένω ασφαλής, Διατηρώ απόσταση δυο μέτρων, για την προστασία και διασφάλιση της υγείας, της ευημερίας και της ασφάλειας της ομογένειας, που είναι το κύριο μέλημά μας. Συνεχίζουμε να είμαστε ευγνώμονες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας μας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης αυτής της πανδημίας, καθώς και στους άλλους βασικούς συντελεστές (π.χ. ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην κυβέρνηση, στις υπεραγορές και τα φαρμακεία κ.λπ.) που εργάζονται ακούραστα για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ευημερίας όλων των κατοίκων του ΗΒ.

»Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάσαμε μια ενημερωτική διαδικτυακή πύλη με χρήσιμες πληροφορίες υποστήριξης για την ομογένεια και τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται επίσης από τον Προεδρικό Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορείτε να τη βρείτε στο: www.cypriotfederation.org.uk/covid19support».

Συμβουλές και ιατρική περίθαλψη

Εκτός από τις επίσημες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, η ΕΚΟΗΒ κινητοποίησε ομάδα ιατρών της ομογένειας, οι οποίοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους για να προσφέρουν γενικές ιατρικές συμβουλές, σε περίπτωση που κάποιοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον παθολόγο τους. Οι συμμετέχοντες γιατροί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων όπως καρδιολογίας, γενικής ιατρικής, ογκολογίας, μαιευτικής, γυναικολογίας, ουρολογίας και παιδιατρικής. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τους γιατρούς αυτούς θα πρέπει να επικοινωνήσει με την Δρα Κατερίνα Κωνσταντίνου, τα στοιχεία της οποίας περιλαμβάνονται στην πιο πάνω ιστοσελίδα.

Πέρα από τους ιατρούς, η ιστοσελίδα παρέχει διάφορες συμβουλές για τη διατήρηση της ευεξίας του ατόμου. «Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι σωματικά κατά τις επόμενες εβδομάδες και ένας από τους καλύτερους τρόπους να κάνετε κάτι τέτοιο είναι με απλές ασκήσεις στο σπίτι. Για τον λόγο αυτό, ο προσωπικός εκπαιδευτής, Ρίκος Ιωάννου, προχώρησε στη δημιουργία μιας εργασίας για το σπίτι. Λίγη άσκηση την ημέρα θα κάνει τη διαφορά».

Υποστήριξη ηλικιωμένων, φοιτητών, μαθητών

Το Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο παραδίδει φαγητό στο σπίτι σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών στο Haringey και Enfield. Στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται πληροφορίες για το πώς μπορεί να παραγγείλει κανείς ή για να τους παρασχεθεί στήριξη στην προσπάθεια συλλογής προμηθειών. Μέλη ομάδας εθελοντών θα προστρέξουν να παραλάβουν ό,τι χρειάζονται και να τους τα παραδώσουν. «Οι περιοχές που καλύπτονται προς το παρόν περιλαμβάνουν το Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Λονδίνο, Canterbury, Manchester, Harlow, Bury St Edmunds και Stanstead. Η παροχή βοήθειας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εθελοντών και ίσως προστεθούν και άλλες περιοχές, καθώς η ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ συνεχίζει τις προσπάθειές της να βρει και άλλους εθελοντές σε περισσότερες περιοχές. Παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε την ιστοσελίδα αργότερα, αν η περιοχή σας δεν βρίσκεται στη λίστα».

Η ΕΚΟΗΒ εντόπισε εμπόρους λιανικής πώλησης που προσφέρουν παράδοση παραδοσιακών τροφίμων στο σπίτι. Η λίστα περιλαμβάνει τα Marathon Foods, που πρόσφατα ξεκίνησαν την πώληση βασικών τροφίμων που θα παραδίδονται στο σπίτι. Παραδόσεις γίνονται σε όλο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αγορές μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά στο: http://www.marathonfoods.co.uk/care-packages/. Παράλληλα βρήκε ξενοδοχεία με Κύπριους ιδιοκτήτες για άτομα που χρειάζονται κάπου να μείνουν. Η λίστα είναι στο https://cypriotfederation.org.uk/2020/03/covid19support/#accommodation.

Όσον αφορά τους φοιτητές, εκτός από το επίδομα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, αυτοί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον φοιτητικό όμιλο Κυπρίων στο πανεπιστήμιό τους και μπορούν να αποστείλουν email στη διεύθυνση: enquiries@cypriotfederation.org.uk. Αλλιώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Ηνωμένου Βασιλείου μέσω τηλεφώνου με τον Κωνσταντίνο (07762945913) ή τον Γιώργο (07999757619).

Για τους μαθητές, πολλοί εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την κατ’ οίκον εκπαίδευση των παιδιών όπου χρειάζεται. Εικονικές τάξεις, εικονικά διαδικτυακά μαθήματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα. Οι δάσκαλοι της κυπριακής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους γονείς με οικιακή εκπαίδευση ή να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους εξ αποστάσεως.