Ο κορωνοϊός στον κόσμο

O κορωνοϊός (COVID-19) κτύπησε τη χώρα μας, όπως τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, με καταστροφικά αποτελέσματα. Κρούσματα και θάνατοι αυξάνονται καθημερινά και η οικονομική ζωή παρέλυσε.

Η πανδημία επηρέασε την ανθρωπότητα σε πάμπολλους τομείς. Ο πιο σημαντικός, βέβαια, είναι αυτός της υγείας. Ας δούμε, όμως, τον οικονομικό τομέα.

Πρώτο, το θέμα της μετακίνησης ανθρώπων από μια χώρα στην άλλη. Αυτό, βέβαια, με την πάροδο του χρόνου ελαττώνεται στο μηδέν, αφού οι περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους. Αυτό θα επηρεάσει τον τουρισμό με τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Το Hajj που γίνεται στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας κάθε Ιούλη, αν ακυρωθεί, τότε εκατομμύρια μουσουλμάνοι δεν θα επισκεφθούν, όπως κάθε χρόνο, τη χώρα. Πέραν τούτου, όλες οι χώρες που έχουν αναπτυγμένο τουρισμό και στηρίζονται στον τουρισμό, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, θα πληγούν καίρια.

Στις ΗΠΑ, όπου ο κ. Trump στηρίζει την επανεκλογή του σε μιαν ισχυρή οικονομία, προσπάθησε στην αρχή να δώσει μικρή σημασία στον ιό, τα αποτελέσματα, όμως, δεν τον αφήνουν να συνεχίσει αυτήν την τακτική (βλ. Ian Bremmer, “The coronavirus’ blow to globalization”, Time, March 16/23, 2020, p.19).

Επιπλέον, μερικοί θεωρούν τον COVID-19 «ως μία στροφή για την ολοκληρωτική (global) οικονομία», δηλαδή είναι κτύπημα στην παγκοσμιοποίηση (ενθ.). Το λέγουν αυτό γιατί οι χώρες απομονώνονται, λόγω του ιού, παίρνουν μέτρα εναντίον ξένων που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφός τους και άλλα μέτρα.

Κατά την άποψή μου, οι αντιδράσεις των κρατών λόγω του κορωνοϊού είναι η υποχρεωτική άμυνά τους και ίσως να μη σημαίνουν μια γενική αντίδραση εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Αυτό, όμως, που είναι περισσότερο επικίνδυνο είναι η εσωτερική κατάσταση των κρατών. Αναστάτωση και ανωμαλία. Κλείσιμο των καταστημάτων, μηδέν εισπράξεις καμιά φοράν, αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα κράτη με δυσκολία προσπαθούν να βοηθήσουν.

Ας ελπίσουμε ότι ένα φάρμακο θα βρεθεί σύντομα για να μπορέσει η ανθρωπότητα να σωθεί. Άλλως, η τύχη μας πάντοτε είναι στα χέρια μας. Να κάμουμε το θαύμα και ν’ αντεπεξέλθουμε.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι. Γενεύης, Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ