Ακίνητο

Οι επιπτώσεις του COVID-19 στην αγορά ακινήτων

«Η εγχώρια αγορά οικιστικών ακινήτων κυρίως όφειλε την ανάκαμψή της σε μεγάλο βαθμό σε ξένους επενδυτές και είναι ίσως ο πρώτος κλάδος της αγοράς ακινήτων που επηρεάστηκε άμεσα»

Ήταν αρχές του Δεκέμβρη 2019 όταν ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος COVID -19 (κορωνοϊός 2019), ο οποίος αναγνωρίστηκε στην πόλη Ουχάν και η συνέχεια ήταν δραματική άλλα και εντελώς απρόβλεπτη, επηρεάζοντας μέχρι στιγμής 180 χώρες με περισσότερα από 350.000 κρούσματα.

Η πανδημία, όπως χαρακτηρίστηκε, έφερε αβεβαιότητα, περιορισμούς μετακινήσεων και πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων και την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και η αγορά ακινήτων φαίνεται να πλήττονται ανεπανόρθωτα.

Η εγχώρια αγορά οικιστικών ακινήτων κυρίως όφειλε την ανάκαμψή της σε μεγάλο βαθμό σε ξένους επενδυτές και είναι ίσως ο πρώτος κλάδος της αγοράς ακινήτων που επηρεάστηκε άμεσα. Επιπλέον ο τουρισμός φαίνεται να καταποντίζεται λόγω του προσωρινού κλεισίματος των καταλυμάτων ως έκτακτο μέτρο για την πρόληψη του κορωνοϊού στη χώρα και τα τουριστικά ακίνητα θα ακολουθήσουν την πτώση.

Είναι βέβαιο, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η ζωή στον πλανήτη και πολλά πράγματα που ήταν έως σήμερα δεδομένα θα αλλάξουν εντελώς την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τηλεργασία για να προστατευτούν, την επόμενη μέρα όμως; Θα έχουμε την ίδια ζήτηση για γραφειακούς χώρους ή θα παγιωθεί το work remotely; O κλάδος των εμπορικών ακινήτων / καταστημάτων θα αντιμετωπίσει τη ραγδαία άνοδο του e-shop; Θα επιστρέψει ο καταναλωτής στο φυσικό κατάστημα; Αν συνεχιστεί η τάση του e-shopping, πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση για Logistics;

Πολλά τα ερωτήματα και οι εξελίξεις ραγδαίες, η επόμενη μέρα θα είναι μια πρόκληση αλλά οι ευκαιρίες βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Δεν προσδιορίζεται ακόμη σε απόλυτο αριθμό το μέγεθος της πτώσης της αγοράς, αλλά σίγουρα η εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν καθώς και η ωριμότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στην έως τώρα αντιμετώπιση της κρίσης μπορούν να μας καταστήσουν ως ένα σοβαρό μελλοντικό επενδυτικό προορισμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup εγκρίθηκε ένα ουσιαστικό πακέτο που θα ενισχύσει και την κυπριακή οικονομία άμεσα, προκειμένου να ξεπεράσει τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας που προκάλεσε ο Covid-19. Επιπλέον η χαλάρωση των στόχων για πλεόνασμα θα δώσει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ο καλύτερος σύμμαχος είναι η συλλογική προσπάθεια σε συνδυασμό με μεθοδικές κινήσεις, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ύφεση. Ο αντίκτυπος σίγουρα θα είναι σημαντικός, αλλά η διεθνής οικονομική κοινότητα δείχνει να έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά.

*CEO του Ομίλου ΔΑΝΟΣ An Alliance of BNP Paribas Real Estate