Διεθνή

Πράσινο φως για Αλβανία και Σκόπια

Διεύρυνση εν μέσω πανδημίας - Για ποια Ευρώπη μου μιλάς

Ως σημάδι πολιτικής εγγύτητας σε περίοδο ψυχικής απόστασης ερμήνευσε ο Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το πράσινο φως που έδωσαν οι Βρυξέλλες και άνοιξαν τον δρόμο για ένταξη στην ΕΕ της Αλβανίας και των Σκοπίων. Αυτά, τη στιγμή που οι λαοί της ΕΕ, από τους πρωτεργάτες της Ένωσης μέχρι και τα πιο πρόσφατα μέλη, απομονώνονται σωματικά στον αγώνα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτά, την ώρα που οι Ευρωπαίοι μένουν σπίτι, την ώρα που οι ήρωες του τομέα της Υγείας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα γονατισμένα συστήματα υγείας, που παλεύουν με τις ελλείψεις αναλωσίμων, την ώρα που η Γερμανία γύρισε την πλάτη και στα 26 άλλα κράτη μέλη, έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε τις εξαγωγές αναλωσίμων υγείας και αρνείται την έκδοση κορωνο-ομολόγου. Ακριβώς αυτήν την στιγμή η Ε.Ε. επέλεξε να σταθεί «ψυχικά» στους λαούς της Αλβανίας και των Σκοπίων, έχοντας την πλήρη στήριξη της Γαλλίας.

«Είναι μια σημαντική είδηση, μετά από απανωτές καθυστερήσεις. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, η επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων θα κρίνεται στην εφαρμογή τους», υποστήριξε ο Μίχαελ Ροτ, προσθέτοντας πως αυτήν την είδηση «αξίζει να την αναδείξει κάποιος ακόμη περισσότερο σε περίοδο απομόνωσης, λόγω κορωνοϊού».

Θρίλερ με τη διεύρυνση και επικοινωνία με τη σταθεροποίηση

Ζούμε σε περίοδο αστάθειας, οικονομικής και ζωτικής, εν τω μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ζούμε σε περίοδο που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι κλειστά. Όχι μόνο τα εξωτερικά, στα οποία Θερμοπύλες φυλούν Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία. Αλλά και στο εσωτερικό της Ένωσης. Ακόμη και μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανικής Ομοσπονδίας, μεταξύ των κλειστών συνόρων βρίσκονται τα δυτικά Βαλκάνια που είναι «η εσωτερική αυλή της ΕΕ, που θέλουμε να τα σταθεροποιήσουμε με εργαλεία την ειρήνη και το κράτος δικαίου». Για άλλη μια φορά ευχαρίστησε δε τα Σκόπια, μόνο τα Σκόπια, «γιατί κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών επιλύθηκε η ιστορική διαμάχη για την ονομασία αποκαθιστώντας φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα».

Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι ξεκινά ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά εάν η ΕΕ αφήσει να δημιουργηθεί στην περιοχή πολιτικό κενό, τότε θα σπεύσει να το γεμίσει κάποια άλλη δύναμη.

Η αποδοχή των γεγονότων από τη Γαλλία, ώστε να συναινέσει στο «πράσινο φως» η Γερμανία, σηματοδότησε την αλλαγή στα θέματα διαδικασίας και κυρίως τη ρητή πρόβλεψη ότι σε «περίπτωση πισωγυρίσματος θα μπορεί να διακοπεί η διαδικασία του προενταξιακού διαλόγου και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξετάζονται όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και κατά την εφαρμογή τους».

Ζητήματα πρακτικότητας λόγω κορωνοϊού

Όλα όσα έχουν προαναφερθεί αποτελούν επί της ουσίας θεωρία - αν και καταδεικνύουν και τον προσανατολισμό αλλά και την «αλληλεγγύη» της ΕΕ. Στην πραγματικότητα η συνέχιση της διαδικασίας ένταξης εξαρτάται απόλυτα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι γεγονός, όπως εμφαντικά επαναλαμβάνουν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές, πως ουδείς μπορεί να προβλέψει σε ποια κατάσταση θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αλλά και κάθε μέλος ξεχωριστά, μετά το τέλος της πανδημίας, τόσο σε πολιτικό, όσο και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα οι δρόμοι της Αλβανίας και των Σκοπίων κατά τη διάρκεια του προενταξιακού διαλόγου θα πρέπει να χωρίσουν. Αυτό βεβαίως συμβαίνει, επειδή περισσότερες χώρες έχουν εγείρει ενστάσεις σε σχέση με την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, λόγω του οργανωμένου εγκλήματος που ανθεί στη χώρα και των σπειρών διακίνησης ναρκωτικών, οι οποίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους με την αλβανική μαφία σε όλη την Ευρώπη. Οι αξιώσεις για μεταρρύθμιση της αλβανικής δικαιοσύνης και καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι επιτακτικές και προϋπόθεση ένταξης.

Έπεσαν οι μάσκες

Η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε όπως ακριβώς οι ενέργειες του Ερντογάν στο προσφυγικό. Έριξε τις μάσκες και αποκάλυψε την ασχήμια.

Οργή και σύγχυση επικρατεί στα πρωτοσέλιδα και στους λαούς, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, που έμειναν μόνες να παλεύουν με το τέρας μέσα στην κόλαση του Δάντη. Η αλληλεγγύη εκφράστηκε, αλλά στην πράξη μοιάζει με ωραία κοιμωμένη.

Οι 27 όχι μόνον έκλεισαν τα σύνορα και απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικών αναλωσίμων, αλλά απέτυχαν να υιοθετήσουν πιο ισχυρά μέτρα για την κοινή αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μπορεί ο εχθρός να είναι κοινός, ωστόσο η μάχη δίδεται από τον καθένα αναλόγως συμφερόντων. Οι υπόλοιποι στη μοίρα τους. Οι ισχυροί μέχρις εκεί που τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι ανίσχυροι μέχρις εκεί που τους υποβάλλει η αδυναμία τους. Όλοι μαζί καλούνται, παρόλα αυτά, να "παρουσιάσουν προτάσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων". Το μόνο βέβαιο είναι πως η ΕΕ βρίσκεται σε μια επικίνδυνη στροφή, μια καμπή που θα οδηγήσει στην άγνωστη επόμενη μέρα. Το μέλλον εξαρτάται από τις αποφάσεις της κοινής αντιμετώπισης, η οποία εξαρτάται απόλυτα από το αν θα υπερισχύσει η άποψη εκείνων που μετρούν νεκρούς ή εκείνων που μετρούν δισεκατομμύρια…