Τράπεζες

#SupportCy

Η Τράπεζα Κύπρου δυναμικά στη στήριξη της κοινωνίας και κρατικών υπηρεσιών

Σε αυτήν τη μεγάλη μάχη κατά του COVID-19 κανένας δεν περισσεύει. Όλοι συσπειρώνονται με μια γροθιά, ενάντια σε έναν «αόρατο» και επικίνδυνο εχθρό.

Σε αυτήν τη μεγάλη μάχη, που δίνεται κάθε στιγμή, η Τράπεζα Κύπρου, ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός της Κύπρου με ένα πολυσχιδές κοινωνικό έργο, συνέστησε, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό REACTION, μια πρωτοβουλία για στήριξη της κοινωνίας. Μαζί με επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα, δημιούργησε ένα Δίκτυο και πέτυχε μιαν από κοινού δομημένη συνεργασία, σε μια προσπάθεια υποστήριξης και ενίσχυσης των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή.

Το Δίκτυο Υποστήριξης

Η Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου Έλλη Ιωαννίδου εξηγεί πως «το Δίκτυο Υποστήριξης #SupportCy στηρίζει δημόσιους φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που αυτήν την περίοδο καλούνται να διαχειριστούν μια μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση, να δώσουν και να κερδίσουν έναν τεράστιο και πρωτοφανή αγώνα.

Το #SupportCy στοχεύει να στηρίξει αυτές τις επίσημες δομές και φορείς και κυρίως να βοηθήσει τους ανθρώπους που τις στελεχώνουν και χρειάζονται αυτές τις δύσκολες ώρες στήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Κάτι που μπορεί να ακούγεται μικρό (π.χ. ένας καφές) μπορεί να είναι κάτι πολύ ουσιαστικό για τους ανθρώπους που στελεχώνουν αυτές τις υπηρεσίες και οφείλουμε να τους προσφέρουμε άμεσα ό,τι μπορούμε για να τους διευκολύνουμε στο τεράστιο έργο τους».

Όπως αναφέρει, «η όλη Πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και το Τηλεφωνικό Κέντρο 1420, το οποίο ξαφνικά κατακλύστηκε από έναν τεράστιο αριθμό κλήσεων αφού λειτουργεί για την αναφορά συμπτωμάτων από άτομα που πληρούν τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια του COVID-19. Ενεργήσαμε άμεσα όταν μας ζητήθηκε, και, σε συνεργασία με τα καταστήματα Public, αγοράσαμε τεχνολογικό εξοπλισμό και τον παραδώσαμε αυθημερόν. Την επόμενη μέρα επικοινωνήσαμε με τους Φούρνους Ζορπά και διευθετήσαμε να παραδίδεται καθημερινά πρόγευμα στο 1420, μέχρι να περάσει η κρίση. Στο Δίκτυό μας εντάσσονται καθημερινά διάφορες εταιρείες, οι οποίες, με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, στηρίζουν κρατικούς θεσμούς για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο και επίπονο έργο που επιτελούν».

Η κα Ιωαννίδου τονίζει στη συνέχεια πως «η Τράπεζα Κύπρου συμβάλλει όχι μόνο οργανωτικά αλλά και οικονομικά στην όλη Πρωτοβουλία και καλεί όσες επιχειρήσεις και οργανωμένα σύνολα μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν, αποστέλλοντας ένα email στο supportcy@bankofcyprus.com και εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους».

Η Ριάνα Κωνσταντίνου, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, μιας υπηρεσίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ιού και λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 1420, φανερά συγκινημένη, αναφέρει για την Πρωτοβουλία της Τράπεζας: «Την ώρα της μεγάλης ανάγκης, μόλις ξέσπασε η κρίση, η Τράπεζα Κύπρου ήταν εκεί με ένα ζεστό φαγητό. Νιώσαμε τη φροντίδα της Τράπεζας και για μας ήταν πολύ σημαντικό. Ότι κάποιος μας νοιάζεται και μας φροντίζει. Όπως επίσης και με την παραχώρηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αισθανόμαστε πως έχουμε κάποιον δίπλα μας που μας βοηθά».

Ο Μάριος Σταύρου, πρόεδρος του ΜΚΟ REACTION, αναφέρει πως «ο οργανισμός σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου κινητοποιήθηκε άμεσα και ενήργησε και σε άλλες κρίσεις όπως στις πυρκαγιές στο Μάτι, παρέχοντας στήριξη και βοήθεια στο κράτος και τις υπηρεσίες του. Έτσι ούτε αυτήν τη φορά θα μπορούσαμε να παραμείνουμε απαθείς, αμέτοχοι σε όλο αυτό που συμβαίνει στο νησί μας. Συνεργαζόμαστε με τα όλα τα Υπουργεία, τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους φορείς, ώστε να υποστηρίξουμε το έργο του κρατικού μηχανισμού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Υποστήριξη/Εξυπηρέτηση

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τον REACTION και την Τράπεζα Κύπρου ότι θα λειτουργήσουν από αύριο Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020, κινητά συνεργεία για την εξυπηρέτηση/υποστήριξη όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν από την οικία τους και δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον για να τους προμηθεύει τα αγαθά που έχουν ανάγκη όπως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα συνεργεία θα εξυπηρετούν και θα υποστηρίζουν επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού, τα οποία έχουν τεθεί ονομαστικά σε καθεστώς αυτοπεριορισμού στις οικίες τους από το Υπουργείο Υγείας. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον και έχουν επείγουσες ανάγκες μπορούν να διαβιβάζουν τις ανάγκες τους μέσω των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν σχέση με θέματα υγείας ή/και αναπηρίας, τα οργανωμένα σύνολα και άλλους εθελοντές.

Το Κέντρο Συντονισμού των κινητών συνεργείων θα λειτουργήσει σε χώρο που έχει παραχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου, με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και άλλα αναλώσιμα μέσα από το #SupportCY.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες

Αναφέρουμε ότι από τις 11 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει έμπρακτα μέλη του #SupportCy αρκετές επιχειρήσεις και οργανώσεις και ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες.

Οι Υπηρεσίες που υποστηρίζονται μέχρι τώρα είναι το Τηλεφωνικό Κέντρο 1420, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και η Επιτροπή Επιδημιολόγων στο Υπουργείο Υγείας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Κέντρο Αίματος και το Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών του Υπουργείου Εργασίας.

Οι εταιρείες μέλη του #SupportCy, οι οποίες προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου και τον ΜΚΟ Reaction, είναι (με αλφαβητική σειρά):

-Bionic: παραχώρηση φορητών υπολογιστών για το Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών και για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

-C.A. Papaellinas: Σνακς στο Κέντρο 1420.

-DHL: γενική εξυπηρέτηση στην παράδοση και παραλαβή πακέτων.

-Kids Alternativities: συμμετοχή στην παιδική εκπομπή Πρωτοσέλιδο Junior στο SigmaTV.

-McDonald’s: Γεύματα στο Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών.

-Olitech Ltd: Μηχάνημα απολύμανσης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας.

-Polignosi: Οnline εγκυκλοπαίδεια σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πολίτης».

-Public: Τεχνολογικός εξοπλισμός για το Τηλεφωνικό Κέντρο 1420.

-Unicars: Παραχώρηση οχημάτων για το Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών.

-Wood n Fire Art Bakery: Συμμετοχή στην παιδική εκπομπή Πρωτοσέλιδο Junior.

-3CX: Τεχνολογική υποστήριξη στο Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών.

-Πετρολίνα: Παροχή καυσίμων για τα οχήματα στο Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών.

-Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου: Συμμετοχή στην παιδική εκπομπή Πρωτοσέλιδο Junior.

-Φούρνοι Ζορπάς: Καθημερινή παροχή σνακς και ποτών στους εργαζόμενους στο Τηλεφωνικό Κέντρο 1420 και στην Επιδημιολογική Επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας.

-ΜΚΟ Cyprus Computers Society: Συμμετοχή στην παιδική εκπομπή Sigma - ρομποτική.

-ΜΚΟ Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία: Συμμετοχή στην παιδική εκπομπή Πρωτοσέλιδο Junior

-Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας: Εθελοντές στο Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών.

Όλοι, λοιπόν, μαζί και ενωμένοι δίνουν τη μάχη για να στηρίξουν την κοινωνία, τους πολίτες και κάθε άνθρωπο που αυτήν την ώρα έχει πραγματική ανάγκη. Για να μην αισθάνεται μόνος και αβοήθητος, να μην αισθάνεται αποξενωμένος.

Το #SupportCy, παρόλο που λειτούργησε μόλις πρόσφατα, δεν είναι μόνο ένα δίκτυο υποστήριξη της κυπριακής κοινωνίας, αλλά ένα κληροδότημά της σε έναν νέο αγώνα που πρέπει να νικηθεί.