Τουρισμός

O κορωνοϊός έριξε τις τιμές αεροπορικών για Ελλάδα

Μουδιασμένος παραμένει ο κυπριακός τουρισμός λόγω της εξάπλωσης του COVID-19

Αισθητά φθηνότερες σε σχέση με αυτό που συνηθίσαμε παρουσιάζονται αυτό το διάστημα οι τιμές για τα ταξίδια στην Ελλάδα, γεγονός που ίσως συνδέεται με τις πολλές ακυρώσεις πτήσεων που σημειώνονται υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Μετά από έρευνα που διενεργήσαμε, διεφάνη ότι οι τιμές για τα ταξίδια στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται μειωμένες. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις μετ’ επιστροφή από Λάρνακα προς Αθήνα γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινούσαν από €80, ενώ από Λάρνακα για Θεσσαλονίκη από €74 και από Πάφο προς Θεσσαλονίκη €178. Για το επόμενο Σαββατοκύριακο (14-16 Μαρτίου) οι πτήσεις μετ’ επιστροφή από Λάρνακα προς Αθήνα ξεκινούν από €111 και προς Θεσσαλονίκη από €96 ευρώ, ενώ από Πάφο προς Θεσσαλονίκη ξεκινούν από €121. Όσο αφορά την περίοδο του Πάσχα και συγκεκριμένα τις πτήσεις από τη Μεγάλη Παρασκευή (17 Απριλίου) με επιστροφή τη Δευτέρα του Πάσχα (20 Απριλίου), από Λάρνακα προς Αθήνα ξεκινούν από €166 και προς Θεσσαλονίκη από €177, ενώ από Πάφο προς Θεσσαλονίκη ξεκινούν από €194.

Μετριάστηκαν οι κρατήσεις

Στο μεταξύ, μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο αλλά και τις αναχωρήσεις Κυπρίων για το εξωτερικό, εξαιτίας της παγκόσμιας ανησυχίας που επικρατεί για τον κορωνοϊό. Ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Άκης Κελεπέσιης, μιλώντας στο SigmaLive, χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική. Το σκηνικό στις κρατήσεις, όπως είπε, έχει αλλάξει μέσα σε τρεις μέρες καθώς έχουν σημειωθεί πολλές ακυρώσεις. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι βραχυπρόθεσμο, καθώς οι ακυρώσεις αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Όσον αφορά το καλοκαίρι, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη δεν ασχολείται κανένας με τις καλοκαιρινές κρατήσεις». Ωστόσο, όπως είπε, επικρατεί ένα «μούδιασμα» στις κρατήσεις. Περαιτέρω, υπενθύμισε πως παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και τα έτη 2003 και 2009 εξαιτίας της Γρίπης Α και του SARS, όμως τώρα το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο. Όπως υπέδειξε ο ίδιος, η ζημιά των ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι τεράστια, καθώς πάγωσαν τα πάντα και δεν έχουν καθόλου δουλειά.

Από πλευράς του ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είπε πως τις τελευταίες μέρες ξεκάθαρα λόγω κορωνοϊού μετριάστηκε ο ρυθμός των κρατήσεων. Είχαμε, πρόσθεσε, ένα μούδιασμα που θα συνεχιστεί, όπως εκτιμά, τις επόμενες εβδομάδες. «Δεν θα είναι εύκολος μήνας ο Μάρτιος», παρατήρησε. Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν ακυρώσεις αφίξεων, ο κ. Περδίος είπε πως είχαμε κάποιες ακυρώσεις ειδικά για συνέδρια και εκθέσεις.