Η κατάσταση στη Συρία και η θέση των Δυνάμεων (ΙΙ)

Από τις αρχές Φεβρουαρίου η σφαγή συνεχίζεται γύρω από την πόλη Idlib και την περιοχή της. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά στη διαμάχη, παρόλες τις φωνασκίες του Τούρκου Προέδρου.

Στη πραγματικότητα ακόμα τελευταίως πέραν των 30 Τούρκων στρατιωτών σκοτώθηκαν από τον στρατό του Bachar Al Assad. Ως γνωστόν ο Σύρος ηγέτης με τη βοήθεια της Ρωσίας προσπαθεί να καταλάβει την περιοχή του Idlib που κατέχουν οι επαναστάτες, τους οποίους βοηθά η Τουρκία.

Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται τώρα στη Συρία όπως συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με το ύφος του αυθέντη έναντι φτωχών υπηκόων. Ο κ. Cavusoglu έτρεξε αμέσως στο ΝΑΤΟ, με το οποίο πριν από λίγο καιρό είχε διαφωνίες, και ζήτησε προστασία στον πόλεμο με τη Συρία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg, κατόπιν παράκλησης της Τουρκίας, κάλεσε τη Δαμασκό και τη Μόσχα να σταματήσουν «την επίθεσή τους» και να τερματήσουν αυτήν τη διαμάχη που δημιουργεί, επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Ο κ. Stoltenberg έσπευσε να υποστηρίξει το μέλος του που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Θα είναι επιθυμητό και δίκαιο, αν, επίσης, υποστηρίζει και άλλα μέλη και συμμάχους που έχουν αυτήν τη φορά προβλήματα λόγω αυτών που τώρα υποστηρίζει.

Επιπλέον, μια επείγουσα συνεδρία συνεκλήθη από το ΝΑΤΟ για τις 28 Φεβρουαρίου, κατόπιν αίτησης της Τουρκίας για να συζητήσουν τη κατάσταση. Η Τουρκία «υπολογίζει ότι η εδαφική της ακεραιότητα, η πολιτική της ανεξαρτησία ή η ασφάλειά της βρίσκεται σε κίνδυνο» σύμφωνα με έναν ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ (βλ. “L’ armee syrienne tue plus de trente soldats turcs dans la region d’ Idlib”, Le Monde, 28 Φεβρουαρίου 2020).

Η Άγκυρα φαίνεται να βρίσκεται σε απόγνωση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει μέτρα για να εμποδίσει τη Συρία και τη Ρωσία να βομβαρδίζουν στη βορειοδυτική Συρία.

Η κατάσταση γενικά είναι δύσκολη. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι τεταμένες. Η Τουρκία, προσπαθώντας να βγει από το αδιέξοδο, επιχειρεί γι’ ακόμα μια φορά να εκβιάσει τους Δυτικούς με το θέμα των προσφύγων, απειλώντας να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης στους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που χρησιμοποιεί η Τουρκία εκβιάζοντας τους Ευρωπαίους και τους Δυτικούς τους συμμάχους.

Και η κρίση συνεχίζεται.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ