Υγεία

Χωρίς φρένα ο COVID-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 100 χιλιάδων και επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 χώρες

Χωρίς φρένα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ο νέος κορωνοϊός, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις και να ζητά την επιβολή αυστηρών μέτρων. Τα κρούσματα ανά το παγκόσμιο την περασμένη Παρασκευή έσπασαν το φράγμα των 100 χιλιάδων, ενώ οι νεκροί άγγιξαν τους 3μισι χιλιάδες. Την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα και στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους μετά την Κίνα. Ανησυχία επικρατεί και στην Ελλάδα, αφού μια εκδρομή για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους έγινε η αιτία σε ένα 24ωρο να αυξηθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 10 στα 45. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής ελέγχθηκαν πέραν των 50 ύποπτων κρουσμάτων, τα οποία όμως ήταν όλα αρνητικά, ενώ πέραν των 400 ατόμων τέθηκαν υπό αυτοπεριορισμό και πέντε σε καραντίνα.

Η εξάπλωση

του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εβδομάδας που μας πέρασε, ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 χώρες. Τα κρούσματα ανά το παγκόσμιο μέχρι την περασμένη Παρασκευή ανέρχονταν στα 100.329, οι θάνατοι από τον ιό έφτασαν τους 3.406 -εκ των οποίων οι 2.931 σημειώθηκαν στην Κίνα-, ενώ συνολικά 55.694 άτομα έχουν αναρρώσει. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η Ιταλία έγινε η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Κίνα. Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη γειτονική χώρα έφτασαν τα 3.858, από τα οποία τα 414 έχουν αναρρώσει από τον ιό, ενώ τα 148 κατέληξαν. Μάλιστα, οι 41 από τους 148 θανάτους σημειώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, κατά το οποίο είχαν αυξηθεί και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά 769. Στην Ελλάδα, επίσης μέσα σε ένα 24ωρο, τα κρούσματα αυξήθηκαν από 10 σε 45. Αιτία για την εν λόγω αύξηση στάθηκε μία εκδρομή για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, που είχε αποτέλεσμα να νοσήσουν συνολικά 37 άτομα.

Στο μεταξύ, η επιδημία έχει προκαλέσει χάος στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στις αθλητικές διοργανώσεις και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, με σχεδόν 300 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως να παραμένουν στα σπίτια τους. Στην τελευταία του τοποθέτηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ένας «μακρύς κατάλογος» χωρών δεν επιδεικνύουν «το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης» που απαιτείται για να «αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουμε όλοι». Περαιτέρω, τόνισε πως δεν πρόκειται για άσκηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή» κι αυτό που απαιτείται είναι «μία επιθετική ετοιμότητα».

Πέραν των 50 ύποπτων

κρουσμάτων στην Κύπρο

Στη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή δεν είχε εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο οι αρμόδιοι θεωρούν σίγουρο ότι θα προκύψει. Ο τηλεφωνικός αριθμός για τον κορωνοϊό 1420 καθημερινά δέχεται πέραν των 300 κλήσεων από πολίτες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.363 άτομα, εκ των οποίων 400 έλαβαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό και 5 τέθηκαν σε καραντίνα και μετά το πέρας των 14 ημέρων αφέθηκαν ελεύθερα. Τα ύποπτα κρούσματα στο νησί την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπέρασαν τα 50, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν να βγαίνουν όλα αρνητικά.

Επεκτάθηκαν τα

προληπτικά μέτρα

Η Κυβέρνηση, που επαναξιολόγησε τα νέα δεδομένα, την περασμένη Πέμπτη αποφάσισε την επέκταση των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται στα αεροδρόμιο και στα οδοφράγματα. Συγκεκριμένα, το μέτρο για αναστολή τεσσάρων οδοφραγμάτων πήρε παράταση μέχρι αύριο Δευτέρα, οπότε και θα επαναξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και θα ληφθεί απόφαση είτε για άνοιγμα των οδοφραγμάτων είτε για συνέχεια της αναστολής της λειτουργίας τους. Όπως εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το εν λόγω μέτρο λήφθηκε για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των διερχομένων, καθώς σύμφωνα με τη στελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στα οδοφράγματα με υπερωριακή απασχόληση λόγω του κορωνοϊού, καλύπτονται μόνο τα τρία οδοφράγματα που παρέμειναν ανοικτά. Όσον αφορά την εγκατάσταση θερμικών καμερών στα οδοφράγματα, όπως έγινε στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση τους δεν ενδείκνυται στους ανοικτούς χώρους γιατί θα έχουν λανθασμένες ενδείξεις και μπορεί να προκληθούν περισσότερα προβλήματα.

Εκτός των άλλων μέτρων που λαμβάνονται, την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί στον αρμόδιο Υπουργό το πλάνο δράσης σε περίπτωση πανδημίας και στη βάση αυτού θα γίνει άσκηση ετοιμότητας.

Την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας αναθεώρησε τις οδηγίες του για τους ταξιδιώτες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες, χωρίζοντάς τους σε τρεις κατηγορίες, ως εξής:

- στην κατηγορία 1 ανήκουν οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην επαρχία Hubei της Κίνας, οι οποίοι θα πρέπει να τίθενται σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση,

- στην κατηγορία 2 ανήκουν οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην υπόλοιπη Κίνα, Βόρεια Ιταλία (περιοχές βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας), Δημοκρατία της Κορέας, Ιαπωνία, Ιράν, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι θα τίθενται υπό αυτοπεριορισμό στην οικία τους για 14 μέρες και

- στην κατηγορία 3 ανήκουν οι επιβάτες που φθάνουν από την Ελλάδα (Νομός Αχαΐας και Ηλείας και Ζάκυνθος), Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, την κεντρική και νότια Ιταλία, οι οποίοι θα αυτοπαρακολουθούνται χωρίς περιορισμούς στη μετακίνηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα παραμένουν στο σπίτι και θα επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1420 αναφέροντας το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τους.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως λόγω του κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές ή άλλου είδους αποστολές σχολείων στο εξωτερικό, τόσο για τον μήνα Μάρτιο όσο και για τον Απρίλιο.